Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw in Lightroom 2023

Elk jaar in oktober brengt Adobe compleet nieuwe versies van Lightroom Classic en Photoshop uit. Waar in tussentijdse updates aan de bestaande mogelijkheden wordt gesleuteld en geslepen, betekent de oktober update meestal een boel compleet nieuwe opties. Zo ook dit keer. Photoshop heeft weinig voor ons fotografen boeiende upgrades gekregen, maar Lightroom des te meer. Wederom zet Lightroom qua mogelijkheden een stap dichter naar Photoshop toe.
Fotograaf: Marijn Heuts

Verwijderen met behoud van inhoud

Het wegwerken van sensorvlekken en andere ongewenste kleinigheden ging in Lightroom altijd een stuk lastiger dan in Photoshop. In Lightroom klikte je de sensorvlek aan en vervolgens moest je zelf bepalen waarvandaan de software de pixels moest halen om het gat mee te vullen. Weliswaar kon je daarbij kiezen uit klonen (exacte kopie) of behoud van inhoud (een blend) maar je moest zelf op zoek naar de juiste bron. Met deze update kun je ook kiezen voor automatisch verwijderen met behoud van inhoud. Lightroom analyseert zelf de foto en vult de aangeklikte vlek of het grasje waar je overheen hebt geschilderd. Wel zo gemakkelijk. Je vindt het nieuwe gereedschap naast de al bestaande twee.

Het nieuwe gereedschap vind je in de Ontwikkelen module naast de al bestaande kloongereedschappen.
Het nieuwe gereedschap vind je in de Ontwikkelen module naast de al bestaande kloongereedschappen. Fotograaf: Marijn Heuts

Personen, objecten en achtergronden selecteren

Waar het voorheen radiaalfilter en verloopfilter waren die ons hielpen bij het maken van selectieve aanpassingen, kregen we er in de vorige versie al de selectie van onderwerp en lucht bij. Dit keer gaat Lightroom nog dieper de AI rabbit hole in en kunnen we selecties laten maken van personen, objecten en achtergronden. Al deze opties zijn te vinden in het reguliere selectiemenu in de Ontwikkelen module, waar ze zijn toegevoegd.

Kies je om een persoon te selecteren (in natuurfoto’s niet gebruikelijk), dan detecteert Lightroom de verschillende personen en kun je vervolgens per persoon ook nog eens onderdelen selecteren zoals oogwit, haar of gezichtshuid. Voorheen moest je aanpassingen aan dergelijke delen met het penseel realiseren. Over het penseel gesproken: de automatische selecties van Lightroom zijn verrassend goed, maar als ze niet perfect zijn kun je met het penseel altijd bijwerken.

Objecten selecteren is voor ons interessanter. Schilder over een voorwerp of trek er een rechthoek omheen, en Lightroom selecteert deze voor je. Het (scherpe) onderwerp kon je al selecteren, maar nu kun je dus ook bomen, struiken en een rij palen in de zee selecteren. Handig als je selectief en precies wil oplichten of de verzadiging wil aanpassen.

Het menu voor selecteren en maskeren is flink uitgebreid.
Het menu voor selecteren en maskeren is flink uitgebreid. Fotograaf: Marijn Heuts

Tenslotte het selecteren van de achtergrond. Eerst konden we enkel de lucht selecteren, of het onderwerp. De achtergrond kon je selecteren door het onderwerp te selecteren en het masker om te keren. Nu kan het rechtstreeks, wat erg fijn is als er meerdere voorwerpen in beeld zijn die je met rust wil laten. Er is immers maar één onderwerp om te selecteren en om te keren.

Het selecteren van een achtergrond die geen lucht is, is nu heel eenvoudig. Zeker bij onscherpe achtergronden is het resultaat perfect.
Het selecteren van een achtergrond die geen lucht is, is nu heel eenvoudig. Zeker bij onscherpe achtergronden is het resultaat perfect. Fotograaf: Marijn Heuts

Omkeren vensters

Tenslotte een aanpassing waar ik zelf weinig plezier van zal hebben, omdat het na jarenlang werken gek is het andersom te doen. Het is nu mogelijk de deelvensters die je links en rechts van je fotoweergave ziet om te draaien.

Via Voorkeuren > Interface > De groepen van het linker- en rechterdeelvenster wisselen kun je het instellen. Start Lightroom Classic opnieuw op en de vensters zijn omgedraaid.

Voor en na: door eerst het onderwerp te selecteren en dat op te warmen en op te lichten, en daarna de achtergrond te selecteren en koeler en donkerder te maken, kon ik binnen een minuut een andere sfeer creëren.
Voor en na: door eerst het onderwerp te selecteren en dat op te warmen en op te lichten, en daarna de achtergrond te selecteren en koeler en donkerder te maken, kon ik binnen een minuut een andere sfeer creëren. Fotograaf: Marijn Heuts

3 reacties

  1. Ik hou het eenvoudig: gewoon trachten “ten velde”een goede opname te maken en geen uren voor de PC te moeten zitten wel met alle respekt voor zij die liever veel nabewerking doen..

    1. Dat zijn de vensters waar de schuifjes instaan, de exif informatie of het overzicht van je mappen. Dus de zaken die nu links en rechts staan van je foto.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Ik hou het eenvoudig: gewoon trachten “ten velde”een goede opname te maken en geen uren voor de PC te moeten zitten wel met alle respekt voor zij die liever veel nabewerking doen..

    1. Dat zijn de vensters waar de schuifjes instaan, de exif informatie of het overzicht van je mappen. Dus de zaken die nu links en rechts staan van je foto.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: