HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Nieuw thema fotobespreking: insecten en kriebelbeestjes

Afgelopen weken werden de social media overstelpt door de meest prachtige beelden van uitsluipende libellen, creatieve beelden van juffers, spinnen met prooi, dambordjes en andere kriebelbeestjes. De zomer is begonnen en daarmee de explosie van insecten, de één prachtig van kleur, de ander gevreesd voor zijn angel. Maar vooral maakt het de macrofotograaf in ons los, van het hele kleine detail tot het spel van dynamiek, creativiteit en lichtval. Reden voor ons om de volgende fotobespreking helemaal te wijden aan alles wat kruipt, sluipt, vliegt en kriebelt.

Nieuw thema fotobespreking: insecten en kriebelbeestjes
Ontwakende libel in ochtenddauw. Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen komende maand Michel Lucas, Johan van der Wielen en Jody Zweserijn ieder een aantal beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Op zoek naar een slaapplek voor de nacht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

 • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
 • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
 • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
 • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
 • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Spelen met scherptediepte. Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media ge-upload.

Het thema voor deze fotobespreking is afgelopen, maar het huidige thema vind je altijd bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ben op 7 juli 2017 om 13:42

  Jammer dat de verschillende besprekingen van het thema zo lastig te vinden zijn op de website. Di demotiveert om dit thema te volgen.

  1. Hoi Ben, op https://www.natuurfotografie.nl/rubrieken/fotobespreking/ vind je altijd de meest recente besprekingen op een rijtje. De kriebelbeestjes komen daar dus nu mooi bij elkaar bovenaan te staan.

 2. Door Sandra Apon op 27 juni 2017 om 22:28

  Bedankt voor de tijd en vele werk dat jullie in deze site stoppen. Mooi plan om ook de mogelijkheid te bieden om buiten het thema foto’s in te sturen. Ik leer veel van het bespreken van de foto’s.

  1. dank je wel voor je reactie! fijn dat te horen… stuur je zelf ook in?

   1. Door Sandra op 28 juni 2017 om 21:17

    Is gebeurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *