HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Nieuw thema fotobespreking: natuur in de stad

Natuur is niet alleen maar ver weg, natuur is overal om ons heen en heel dichtbij. Van de tuin tot in het park en tussen de tegels en op het dak. Na de prachtige avond- en ochtendkleuren gaan we in het nieuwe thema van de fotobespreking de stad of het dorp in, niet de mens in de natuur maar de natuur tussen de mens. Fotografie is leren kijken, maar om je verder te ontwikkelen is het wel erg fijn om af en toe tips te krijgen van andere fotografen. Om jou als lezer nog beter te kunnen bedienen biedt Natuurfotografie.nl je de mogelijkheid om jouw beelden in te sturen en door een team van gevorderde fotografen te laten bespreken.

Nieuw thema fotobespreking: natuur in de stad
Natuur in de stad... het nieuwe thema van de fotobespreking Fotograaf: Johan van der Wielen

Natuur in de stad

Na de spontane hittegolf met bijbehorende indrukwekkende ochtend- en avondkleuren gaan we met het nieuwe thema voor de fotobesprekingen helemaal de natuurlijke omgeving uit, de stad in. ‘Natuur in de stad’, van gras tussen de tegels tot vogels in de tuin, van bomen in de laan tot een regenboog met langszoevende auto’s. Het thema mag ruim worden genomen, zolang het maar natuur in menselijke omgeving is. Wat mag je allemaal insturen?

 • Macro’s van mieren over het terras
 • Landschapsbeelden met uitzichten over de skyline
 • Sterrenhemels boven een verlichte brug
 • Spreeuwenwolken boven het dorp
 • Magistrale oude bomen bij een boerderij.

Je ziet, het thema mag breed geïnterpreteerd worden. Niet de mens in de natuur… maar de natuur in menselijke omgeving.

Het thema mag ruim geïnterpreteerd worden!
Het thema mag ruim geïnterpreteerd worden! Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen komende maand Hillebrand Breuker, Jody Zweserijn en Michel Lucas ieder 3 beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden op zondag gepubliceerd.

Discussie en reacties: graag!

Helaas hebben we de afgelopen maand gemerkt dat er weinig tot niet wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

mist boven de sloot in het licht van een aanrijdende auto
Mist boven de sloot in het licht van een aanrijdende auto. Fotograaf: Johan van der Wielen

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen binnen het thema, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

 • Je foto binnen het thema past. Foto’s die niet binnen het thema vallen, worden – hoe mooi ook – niet meegenomen in de keuze om te bespreken.
 • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg“.
 • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is.
 • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
 • Je mag je naam als klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
 • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Mus en zwaan...
Mus en zwaan… Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jan van der Sluis op 28 september 2016 om 12:20

  Ben benieuwd. Heb een foto van een spelende jonge buizerd op een schuin dak ingestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *