Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw thema fotobespreking: natuur in de wintermaanden

De wintermaanden: de natuurfotograaf droomt van sneeuw, ijs, rijp en vorst. Even leek het er eind november op dat er weer een ouderwetse winter zou komen, maar helaas is het sindsdien weer traditioneel net boven nul. Afwachten op de lente lijkt het devies. Toch is dat enorm zonde want juist deze maanden kenmerken zich op diverse gebieden: licht, vormen en structuren. Nu niet naar buiten gaan is zonde (zoals eigenlijk altijd... )
Naast sneeuw en ijs kenmerkt de winter zich ook door het prachtige licht op ARBO tijden. Fotograaf: Johan van der Wielen

De natuur in de wintermaanden

Ondanks dat we geen sneeuw, ijs en rijp hebben is het buiten prachtig in deze tijd van het jaar. De zon staat laag aan de hemel en werpt het zachtste licht dat we maar kunnen wensen op aarde. Ook komt hij nog eens op ARBO tijden op. Geen vroeg opstaan dus voor de meeste sfeervolle zonsopkomsten vaak met intense blauwe luchten. Het januari licht is speciaal! Maar ook de bomen, kaal en in afwachting van de lente, zijn prachtig door hun open vormen en structuren. Anders dan de volle dichte vormen van de zomer zijn dit de momenten om in het bos eens omhoog te kijken. En de macro fanatici? Wacht eens op een koude nacht en wandel dan rustig langs het water, het tegenlicht in de rijpvormen is adembenemend. En hé… de eerste sneeuwklokjes komen al boven de grond! Kortom, ga niet zitten wachten tot de lente, maar trek er vandaag nog op uit. Mooie foto’s gemaakt? Stuur ze in en laat ze door ons vakkundig panel van fotografen bespreken voor nóg mooiere resultaten!

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen Jody ZweserijnHillebrand Breuker en Ingrid Vekemans ieder een aantal beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden op drie zondagen gepubliceerd.

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Wintermaanden: kale bomen met kronkelige vormen, stimuleert de creativiteit. Fotograaf: Johan van der Wielen

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
  • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Als het ’s nachts even koud genoeg is heb je langs het water meteen rijp. En samen met het warme ochtendlicht geeft dat sfeervolle structuren Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.


[contact-form-7 id=”22872″ title=”Fotobespreking thema – Wintermaanden”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: