HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Nieuw thema fotobespreking: ochtend- en avondkleuren

Fotografie is leren kijken, maar om je verder te ontwikkelen is het wel erg fijn om af en toe tips te krijgen van andere fotografen. Om jou als lezer nog beter te kunnen bedienen biedt Natuurfotografie.nl je de mogelijkheid om jouw beelden in te sturen en door een team van gevorderde fotografen te laten bespreken. Het thema van de komende vier weken is: ochtend- en avondkleuren. Let op, er zijn een aantal voorwaarden aan het insturen van de beelden, lees onderstaand artikel dus nog even goed door en stuur je beelden snel in!

Nieuw thema fotobespreking: ochtend- en avondkleuren
De wolken staan in brand vlak vóór de zon daadwerkelijk opkomt. Finland, juni 2016 Fotograaf: Johan van der Wielen

Ochtend- en avondkleuren

Hoewel op dit moment de eerste hittegolf van het jaar plaatsvindt terwijl de zomer officieel alweer bijna ten einde is, wordt het toch steeds mooier fotografieweer als het gaat om licht en kleuren. De zon staat alweer wat lager, komt wat later op en gaat wat eerder onder, er zijn weer veel momenten met mooie grondmist, de nachten worden kouder en de kleuren tijdens zonsopkomst en zonsondergang zijn weer wat intenser. En die kleuren gaat het om.

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen komende maand Ron ter Burg en Arjen Drost ieder 4 beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden afwisselend per 2 op zondag en donderdag gepubliceerd.

Een waanzinnig moment, de zon kleurt werkelijk zó dieprood na de ondergang als duizenden brandganzen overkomen op weg naar veilige waddenzee, Schiermonnikoog
Een waanzinnig moment, de zon kleurt werkelijk zó dieprood na de ondergang als duizenden brandganzen overkomen op weg naar de veilige Waddenzee, Schiermonnikoog Fotograaf: Johan van der Wielen

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen binnen het thema, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je foto binnen het thema past. Foto’s die niet binnen het thema vallen, worden – hoe mooi ook – niet meegenomen in de keuze om te bespreken.
  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg“.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Exporteer je via Lightroom dan kun je in de exportsettings onder ‘metadata‘ -> ‘include all metadata‘ instellen. Zet anders in het opmerkingenveld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
  • Je mag je naam als klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan in het opmerkingenveld! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.

 

 

Dit thema is inmiddels afgerond, maar je kunt wel je foto’s insturen voor het lopende thema.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *