Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw thema fotobespreking: tegenlicht

De zon laat zich de laatste weken van zijn best kant zijn en veel fotografen maken weer dankbaar gebruik van het mooie ochtend- en avondlicht. Nog even vóór het werk op pad en het gouden licht gebruiken voor macro of landschap. Toch wordt het licht heel rap harder en feller waardoor het licht/donker contrast al snel té groot is. Wij fotografen houden enorm van het harde spectaculaire tegenlicht... maar het is best lastig om het goed in de hand te houden.
tegenlicht
Een zilvermeeuw op Schiermonnikoog in het licht van de ondergaande zon. Fotograaf: Johan van der Wielen

Omgaan met licht

Meelicht is vaak saai, schaduwloos met fletse kleuren. Maar wel makkelijk als het gaat om het dynamisch bereik. Weinig last van over- of onderbelichting. Tegenlicht is heel anders: groot licht/donker contrast, spannend en spectaculair. In de ochtend of avond heb je warme tinten en is het contrast nog niet zó groot, later op de dag heb je dat keiharde licht. Je hebt snel last van over- of onderbelichting, uitbijten in hooglichten of dichtlopen van donkere tonen en silhouetten want je kijkt tegen de schaduwzijde van de onderwerpen. Toch is het enorm populair wegens de magische contrast werking. Reden om hier eens extra aandacht aan te besteden.

Fotografen voor de komende maand

Deze maand zullen Hillebrand Breuker,  Steve De Waele en Ed Michiels een keuze maken uit jullie ingestuurde beelden. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Tegenlicht laat details zien op een hele sprankelende wijze en door goed gebruik van lichtval kun je de achtergrond helemaal laten wegvallen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Tegenlicht geeft van die mooie ‘brandrandjes’ om je onderwerp heen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 2Mb groot zijn.
  • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Tegenlicht & dauw, hèt recept voor sfeervolle ochtendbeelden. Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.

Direct tegenlicht: hard contrast met silhouetten. Fotograaf: Johan van der Wielen

[contact-form-7 id=”24702″ title=”Fotobespreking thema – Tegenlicht”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: