Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw thema fotobespreking: (tuin) vogels

De grootste groep mensen in Nederland met fotografie als hobby is actief in de natuurfotografie en binnen de natuurfotografie is de groep vogelfotografen misschien ook wel het meest vertegenwoordigd. En niet voor niets, Nederland heeft misschien wel één van de grootste vogeldichtheden van Europa, getuige ook de grote hoeveelheid (commerciële) vogelhutten in ons land waar je je kunt vergapen aan deze diversiteit. In deze tijd waarin jonge vogels zijn uitgevlogen en we kunnen genieten van het aansterken tot grote groepen weer richting het zuiden vertrekken lijkt dit een goed moment om in de fotobespreking onze gevleugelde vrienden de aandacht te geven die ze verdienen!
Laag standpunt en tegenlicht zorgt voor een sfeervol beeld van de brilduiker. Fotograaf: Johan van der Wielen

Verder dan vogel-op-stok

Bij vogelfoto’s wordt al snel gedacht aan het beeld van de scherpe-v0gel-op-tak-met-onscherp-achtergrondje, maar er is veel meer mogelijk. Steeds meer vogelfotografen leggen zich toe op de vogel in omgeving, er wordt gekeken naar gedrag en de interactie met elkaar of andere soorten. Registratiebeelden worden veel gemaakt voor het in beeld brengen van de soort, maar steeds meer fotografen leggen zich ook toe op creatieve experimenten met lichtval, standpunt, groothoekbeelden of de dynamiek met lange sluitertijden. Al met al een grote diversiteit aan mogelijkheden voor de mogelijk nog uitgebreidere diversiteit aan vogels. Alle beelden van vogels zijn dan ook welkom!

Fotografen voor de komende maand

Deze maand zullen Johan van der Wielen, Michel Lucas en Steve De Waele een keuze maken uit jullie ingestuurde beelden. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Twee bonte kraaien in gevecht met elkaar. Fotograaf: Johan van der Wielen

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

De dynamiek van het opvliegen van de stormmeeuw met een relatief lange sluitertijd. Fotograaf: Johan van der Wielen

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 2Mb groot zijn.
  • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Grote groep rotganzen en brandganzen grazen in de polder van Schiermonnikoog. Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.

Goudvink man en vrouw samen in een jonge berk. Fotograaf: Johan van der Wielen

[contact-form-7 id=”25098″ title=”Fotobespreking thema – Vogels”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: