Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw thema fotobespreking: zomer!

Zomer, de tijd van zwoele warme avonden waarbij je met een glas rosé in de hand heerlijk zit te genieten van de krekels in de tuin. De zon gaat laat onder, het licht wordt alweer warmer en je peinst over vakantie of misschien wel verlang je weer naar het najaar. Sommige fotografen staan diep in de nacht op uit hun bed op zoek naar de grote hoeveelheid insecten of de eerste mistige zonsopkomsten. Zomer, de tijd dat je vóór het ontbijt of na het avondeten op pad bent en in de middag in de hangmat ligt te genieten van de zon. Waar de zomer voor de één een maand met vooral 'hard licht' is, is het voor de ander hét moment om te genieten van een nagenoeg lege natuur.
Zomer, de tijd van lange zwoele avonden met heerlijk avondlicht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Zomers diversiteit

Denken we bij voorjaar aan bloemen, bij winter aan sneeuw en bij herfst aan paddestoelen of herfstkleuren… de zomer heeft deze kenmerken niet. Vaak hoor je dat de zomer het minst interessant is, bomen zijn donkergroen en saai van kleur, de mooiste bloemen inmiddels weer uitgebloeid, vogels hebben hun jongen reeds grootgebracht, het licht is knoeperdhard en als je mooi licht wilt moet je niet alleen hondsvroeg je bed uit, het duurt ook nog eens erg kort. En toch… toch is de zomer ook prachtig. Juist met alle tekortkomingen kun je aan de slag gaan en gebruik maken van de mogelijkheden. Waar de andere jaargetijden het risico hebben op ‘standaardbeelden’ voedt de zomer misschien nog wel het meest je creativiteit.

Het keiharde licht door de bossen geeft een indrukwekkend lichtspel. Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotografen voor de komende maand

Deze maand zullen Henk Muijs, Jody Zweserijn en Hillebrand Breuker een keuze maken uit jullie ingestuurde beelden. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Waterrijke gebieden zijn op hun mooist in de zomer, planten en bloemen in overvloed. Fotograaf: Johan van der Wielen

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Voor allen die vroeg uit de veren durven te komen ontluikt zich een sfeervolle macro wereld. Fotograaf: Johan van der Wielen

Archief beelden

In ons archief hebben we nog vele beelden die zijn ingestuurd bij voorgaande fotobesprekingen. Het is zonde als ze niet zijn uitgekozen en daarom hebben we besloten om beelden die tijdens voorgaande edities ingestuurd zijn maar ook prima passen in het huidige thema mee te laten dingen om gekozen te worden door de fotografen. Dus mocht je beeld niet worden besproken zou hij zomaar in een latere bespreking alsnog aan bod kunnen komen!

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 2Mb groot zijn.
  • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Kijk ook eens naar de spannende combinatie van cultuur, mens en natuur. Typisch voor in de zomer. Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.


[contact-form-7 id=”25511″ title=”Fotobespreking thema – Zomer”]

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: