HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

NK Natuurfotografie 2017

Na de succesvolle eerste editie van het Open Nederlands kampioenschap natuurfotografie vorig jaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen is dit jaar het nationaal park de Hoge Veluwe het strijdtoneel voor deze unieke natuurfotowedstrijd.

NK Natuurfotografie
Fotograaf: Jan Vermeer

Eerlijke wedstrijd

Het gelijke speelveld, waarbij de locatie, het tijdstip en de omstandigheden voor elke deelnemer gelijk zijn, zorgt voor een eerlijke vergelijking van de vaardigheden van de deelnemende fotografen.

Twee categorieën

Het NK heeft twee verschillende categorieën: amateurs en professionals. Professionals zijn fotografen met een KVK inschrijving of die zijn aangesloten bij een gespecialiseerde beeldbank voor natuurfotografie. Binnen elke categorie is er een Nederlands Kampioen, een runner-up en een derde plaats. Voor elke categorie is een uitgebreid reglement dat te downloaden is via de speciale website van het NK Natuurfotografie.

Opzet NK Natuurfotografie 2017

Elke deelnemer dient vier foto’s in die samen het portfolio vormen. Dit portfolio bestaat uit één landschapsfoto, één macrofoto, één wildlifefoto en één abstracte foto. In de reglementen staat omschreven wat hieronder wordt verstaan.

Professionals hebben 16 uur de tijd tussen 2 september 2017 om 14:00 en 3 september 12.00 uur om binnen een afgebakend gebied de foto’s te maken. De camera’s worden verzegeld en na afloop dienen de deelnemers hun foto’s in.

In een periode van twaalf dagen, namelijk van 19 augustus tot en met 30 augustus krijgen amateurs de gelegenheid om in hetzelfde gebied de 4 foto’s te maken. Zij uploaden de foto’s op de website.

Een aantal veelzeggende citaten van de winnaars van de eerste editie:

 • Ik merkte aan mezelf dat ik toch nog meer moeite heb gedaan om het juiste plaatje te schieten aangezien je toch gebonden bent aan een bepaald aantal foto’s dat er gemaakt mochten worden.
 • De opdracht voor de vier categorieën was lastiger dan gedacht, met name om hier een consistente kwaliteit en portfolio van te maken. Iedere categorie vereist zijn eigen aanpak en daarmee een ander soort creativiteit.
 • Ik kijk al naar uit naar volgend jaar!

Jurering en prijzenpot

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Deze jury wordt spoedig bekend gemaakt. De prijswinnaars worden op 3 september rond 16.00 uur tijdens de Veluwse Fotodag bekend gemaakt. De winnaars mogen de titel Nederlands Kampioen Natuurfotografie dragen tot de eerstvolgende editie van het NK en ontvangen de wisseltrofee “de blauwe flits”. Naast de titel en de trofee zijn er prijzen die variëren in waarde tussen € 1.000,- en € 100,-.

Floris Slooff neemt de wisseltrofee 'De blauwe flits' in ontvangst in de categorie professionals.
Floris Slooff neemt de wisseltrofee ‘De blauwe flits’ in ontvangst in de categorie professionals.

Inschrijving

Deelnemers dienen zich van te voren in de schrijven via www.natuurfotografie.nl/nk. Aan deelname zijn kosten verbonden en het aantal deelnemers is gelimiteerd.

Word jij dit jaar de Nederlands Kampioen Natuurfotografie?

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door nelappelmelk op 16 juni 2017 om 09:52

  Dank je Jaap voor je reactie. Ik ga meedoen. Een hele uitdaging!

 2. Door nelappelmelk op 15 juni 2017 om 14:25

  Hoe zit dat met de openingstijden van het Park. Krijg je dan dispensatie? En mag je er laat uit en vroeg in dan met de auto? Of alleen met de fiets?

  1. Hoi Nel, in het reglement voor de professionals lees ik het volgende: “De flora- en faunawet alsmede de huisregels van het Nationaal Park de Hoge Veluwe dienen gerespecteerd
   te worden. Het overtreden hiervan leidt tot uitsluiting van deelname. Fotografen hebben toestemming om
   op 2 september tot een uur na zonsondergang in het gebied aanwezig te zijn. Op 3 september hebben zij
   toestemming om een uur voor zonsopkomst het gebied te betreden.”
   Bij de amateurs staat dit niet dus ik ga er van uit dat zij zich binnen de langere periode dat ze mogen fotograferen zich aan de reguliere openingstijden dienen te houden.
   groet,
   Jaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *