Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen het decor van het eerste Nederlands Kampioenschap natuurfotografie. Een veelzijdig gebied waar elke natuurfotograaf zich naar hartenlust kan uitleven.

Knobbelzwaan; Mute Swan; cygnus olor

Ligging

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uitgestrekt duingebied in Noord-Holland. Het duin is maar liefst 3400 ha groot, en ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied wordt beheerd door waterleidingbedrijf Waternet dat de AWD gebruikt voor waterzuivering.

Grote variatie

De AWD hebben elke natuurfotograaf enorm veel te bieden. Landschappelijk is het een prachtig gebied met veel hoogteverschillen en verschillende typen landschappen. Dankzij de verschillende biotopen kennen de AWD een enorme soortenrijkdom, zowel op het gebied van wildlife: vogels en zoogdieren alsook insecten en flora.

Struinen

Uniek aan de AWD is dat je van de paden mag en mag struinen waar je maar wilt. Dit is uniek in Nederland en een buitenkans voor natuurfotografen. Een klein deel van het duin, het infiltratiegebied, is niet toegankelijk. Natuurlijk moet iedereen zich houden aan de Flora en faunawet en is verstoring strafbaar.

Praktisch

De AWD hebben vier ingangen. Via deze link lees je waar deze zijn: http://awd.waternet.nl/bezoekersinfo/bereikbaarheid/ Om de AWD te bezoeken moet je bij een van de ingangen een toegangskaartje kopen voor € 1,50. Een dagparkeerkaart kost € 2,- per auto per keer, te betalen bij de pin-betaalautomaat bij de ingang van het duin.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een wandelgebied. Fietsers en huisdieren zijn er niet toegestaan. Klik hier voor de algemene voorwaarden van Waternet.

Via deze link vind je nog veel meer informatie over het gebied en wat je er kunt fotograferen: http://waarneming.nl/gebied/info/20358

Begrenzing kaart NK Natuurfotografie
Klik hier om hoge resolutie kaart te downloaden