Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nog meer genieten van fotograferen

“Alsof ik voor het eerst de wereld zie”, zei Frank, wel onderlegd professional van rond de zestig met diverse universitaire titels. “Ik heb nog nooit zo durven kijken!” Frank vertelt in een “mindful fotograferen" workshop die ik geef dat hij zijn hele leven vanuit zijn hoofd geleefd heeft en vanwege zijn geloof ook niet verder had durven kijken dan wat hem verteld is. De simpele oefening die we deden had hem, zo zei hij, “op heel natuurlijke en eenvoudige wijze teruggebracht naar een plek waar hij zelf nooit heen gedurfd had”; de plek vóór het denken en vóór identiteit, vóór de plek dat zegt hoe dingen horen te zijn en hoe we ze horen te zien: het hier en nu. Wat een heerlijke openbaring! Het lijf, het systeem weer toegankelijk en open maken voor inspiratie in je natuurfotografie is een heel dankbare activiteit.
Vrijheid is éénvoudig herkennen dát je bent. Fotograaf: Arie van den Hout
Orde in de chaos. Fotograaf: Arie van den Hout

Tranen

Henk, ook in de groep, had de dag voor de workshop al gebeld en de morgen ervoor nog een keer met de woorden: “De workshop ‘mindful fotograferen’ gaat zeker niet door, hè, vanwege het weer?” “Het wordt prachtig weer Henk, het gaat gewoon door” was mijn antwoord. Henk had wat weerstand en achteraf begreep ik dat. Tijdens een oefening keek hij wat ongemakkelijk om zich heen. Hij leek wat bezorgd. Henk rapporteerde dat hij een baan heeft met veel verantwoordelijkheid en hij vaak in zijn denken verstrikt zit. Door middel van de oefening kon Henk voor het eerst uit zijn hoofd komen en afdalen in zijn lijf. “Het verraste me en opeens voelde ik de tranen over mijn wangen lopen”, zei hij.

Automatisch begon hij los te laten wat hij via zijn denken en zijn overtuiging “sterk te moeten zijn” al jaren tegenhield. Na een tijdje kwam hij naar me toe en zei: “ik voel me heel anders dan anders, zo heb ik me nog nooit gevoeld en loop alsmaar te gapen, wat is dat toch?”. Dat gapen is spanning loslaten Henk, zei ik. Zijn bezorgde blik was weg en een open blije blik was ervoor in de plaats gekomen. De eerste tijd wilde Henk ook helemaal niet fotograferen en liep hij gewoon blij en gapend rond. “Fotograferen komt straks wel”, zei hij.

Laat de inspiratie maar komen. Fotograaf: Arie van den Hout

Control Freak

Wat is nu precies het belang van dat denken en voelen waarnemen, het in contact treden met je lijf, en hoe ga je dan meer genieten van je fotografie?

Het mooie is dat de cursisten zelf ook vaak met antwoorden en oplossingen op dit soort vragen komen en dat zo’n workshop een dynamisch geheel blijkt te zijn. Linda bijvoorbeeld, een dame die zei dat ze nogal een control freak is en dat heel moeilijk kan loslaten. Ze was verrast dat ze na een oefening een herinnering uit haar kindertijd kreeg. Dat betrof een Surinaamse buurman die elke dag op zijn stoepje zat en tegen haar verteld had: “weet je wat jullie probleem is, jullie moeten vaker gewoon op je stoepje zitten”. Dit sloeg nu, na al die tijd, bij haar in als een bom omdat ze wist dat dit exact was wat ze nodig had. Ze bleef altijd maar lopen en zoeken in haar fotografie en ze wist dat ze eens gebruik moest gaan maken van dat stoeltje dat ze speciaal gekocht had om eens vaker gewoon te gaan zitten. Haar rust te nemen, eerst te aarden en thuis te komen in de natuur. Gewoon even stoppen kan weerstand opleveren, maar ze ging nu toch wél doen!

Als je stopt komt het vanzelf. Fotograaf: Arie van den Hout

Tweedehands

Het moment dat je gewaarwordt van dat je denkt ben je het denken niet. Sta even stil bij deze zin. Hetzelfde geldt voor gevoel. Je bent dus je denken/voelen niet, je ziet het. Je komt er dan vanzelf achter dat jij weet of je denkt of voelt. Dat gewaarzijn is dus niet de denk-intelligentie, maar een grotere, puurdere en originelere intelligentie. Die er altijd al was en altijd zal zijn.

Als je uit je denken fotografeert, fotografeer je anders dan dat je uit de originele intelligentie fotografeert die je ontdekt hebt. De originele intelligentie is puur, verrassend, onbekend, vers en stabiel. Vanuit die “open” plek weet je dan alleen nog niet wat er gaat gebeuren, dat is altijd een verrassing!

De tijdens je leven aangeleerde intelligentie refereert aan iets bekends, is beperkt, oud nieuws, tweedehands informatie en instabiel. Niks mis mee, maar je bent zo veel méér en er is dus zo veel meer beschikbaar!

Inspiratie komt van buiten het systeem naar binnen. Denken zit in het systeem. Het denken kan die inspiratie overschaduwen.

Achter alles wat je ziet is altijd het licht. Fotograaf: Arie van den hout

Vlinders

Wat handig is om te weten is dat het denken luider is dan inspiratie. Door bewust te worden van je denken wordt je bewustzijn ruimer en ga je er meer in oppikken. Ook wordt het denken stiller, en minder actief; en gek genoeg minder waar en relevant. Ook leer je inspiratie onderscheiden van denken.

Vlinders in je buik. Fotograaf: Arie van den Hout

Je stabiele geluk is niet iets wat in de wereld ligt of in je denken. Tijdens mijn workshops leg ik de nadruk op wat al compleet is, dat wat al je ervaringen ziet; of ze nu positief of negatief zijn, iets ziet ze. En dat ben jij! Niet degene in de ervaring. Het mooie is dat eenieder hier hetzelfde op reageert. Er komt een opgewekt gevoel. Ik noem dat vlinders in de buik. En vanuit die opwekking gaan we dan aan de gang. Dat is het tegenovergestelde dan vanuit “het bekende” een plaatje gaan scoren. Daarom heet een van mijn workshops van “registratie maar expressie”.

De ontdekking

Als je je opent en in contact treedt met dit moment, bijvoorbeeld door middel van je lijf of je zintuigen, dan kan je je bevrijden van dat wat je tegenhoudt en maak je je lijf weer toegankelijk voor inspiratie in je fotografie. In een groep blijkt dat erg goed te werken.

Het valt me op hoe natuurlijk en organisch dit gegeven herkend wordt. Je komt er uiteindelijk achter dat het niets nieuws is wat je ontdekt maar dat het alleen tijdelijk overschaduwd was doordat je aandacht naar het “denken en voelen” ging.

De Stille Kern, dat is wat je feitelijk bent. Fotograaf: Arie van den Hout

Susan zei vooraf dat ze vrij wilde zijn van de stress die ze ervaart tijdens het fotograferen, ze maakte zich vooral zorgen over wat anderen over haar dachten als ze fotografeert. Toen ze door kreeg dat zij zelf gewaar was van het denken, zag ze al heel snel dat “het denken” dit probleem had en dat zij er altijd vrij van geweest was. Ze was er dus al vrij van. Een simpele maar enorme ontdekking! Ze zág het ineens en dat was geen gedachte of begrijpen.

Het is de puurheid van je diepste zelf die ten grondslag ligt aan schoonheid en puurheid in je beeld. Jezelf terug ontdekken is de sleutel, je gaat als een kind voor het eerst door je ogen kijken, een nieuwe wereld gaat open. Dat is pas een frisse kijk!

Een sprong in het diepe of gewoon thuiskomen? Fotograaf: Arie van den Hout

 


Heb je interesse om één van de workshops van Arie van den Hout te volgen? Klik dan op onderstaande banner om naar een overzichtspagina te gaan van alle workshops die Arie verzorgt.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ik ben wat rationeler. Ik druk op een knopje en maak een foto. En met wat geluk rolt er net zo’n mooie foto uit dan het moment waarvan ik op dat moment geniet. Meer is het voor mij niet. Maar ik ben ook maar een simpele ziel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

4 reacties

  1. Ik ben wat rationeler. Ik druk op een knopje en maak een foto. En met wat geluk rolt er net zo’n mooie foto uit dan het moment waarvan ik op dat moment geniet. Meer is het voor mij niet. Maar ik ben ook maar een simpele ziel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Arie van den Hout

Arie van den Hout

Arie van den Hout is sinds zijn jeugd gepassioneerd natuurliefhebber, fotograaf en onderzoeker. Hij deelt zijn passie graag, o.a. via workshops. Genieten staat voorop, de rest volgt van zelf, is een van zijn motto’s.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: