HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Nooit meer vliegen

Het ‘mooie’ weer van de afgelopen weken had voor mij tot gevolg dat het voor buiten fotograferen veel te warm was. Ik vroeg me dus af wat kan ik binnen of in de schaduw van de luifel uitrichten. Mijn oog viel op de kleverige vliegenvanger, welke door mijn vrouw was aangebracht in de keuken. Deze zat vol met gevangen vliegen een mooi onderwerp om daar macro/micro beelden van te maken.

vliegen
Fotograaf: Gerrit van Osch

Apparatuur en opstelling

De vliegenvanger nam ik mee naar buiten plaatste ik onder de luifel (mooi licht) op twee glazen zodat de vastgekleefde vliegen goed zichtbaar werden. Als Apparatuur voor de opnames gebruikte ik mijn Canon EOS 7D met een 24 mm groothoeklens welke met een omkeerring achterstevoren op de camera werd geplaatst. Dit geheel plaatste ik op een stevig Manfrotto statief met zwenkkop. Verder gebruikte ik nog een een oud balgapparaat omgebouwd tot een camera-slee en een draadontspanner.

vliegen
Het was voor mij spannend welke resultaten het weer zou gaan opleveren. Fotograaf: Gerrit van Osch

Werkwijze

Na het gereed maken van mijn apparatuur ben ik begonnen met proefbeelden, waarbij belichting en scherptediepte de lastigste problemen waren. Voor de belichting was het histogram mijn hulpmiddel. Omdat de lens omgekeerd op het toestel is geplaatst is er tussen lens en camera geen verbinding. De lens was met diafragma f/16 op 0.3 m. ingesteld. Met behulp van het histogram regelde ik de belichting, met ISO 100 kwam ik daarbij uit op een sluitertijd van 0.25 seconde.

vliegen
Over het resultaat ben ik zeer tevreden, met deze vorm van fotografie worden kleine onderwerpen geweldig zichtbaar hoe deze zijn opgebouwd. Met name de structuren en kleuren zijn adembenemend mooi. Fotograaf: Gerrit van Osch

Wat in beeld en hoe in beeld?

De vliegen lagen op hun rug met de vleugels vastgekleefd in diverse richtingen. Het was zoeken hoe en welke onderdelen het beste in beeld konden worden gebracht. Mijn grootste probleem was het bepalen van de scherpte. Vooral de zeer geringe scherptediepte was een lastig probleem. Bij de eerste beelden bleken de foto’s onscherp. Dat kon ik oplossen door het vergrendelen van de camera-slee.

vliegen
De foto’s zijn 180 graden gedraaid. Fotograaf: Gerrit van Osch
vliegen
De in RAW gemaakte opnames heb ik in lightroom verwerkt. Tegenwoordig pas ik graag de volgende nabewerking toe: De helderheid helemaal terug naar de nulwaarde en vervolgens het beeld met de knop licht en donker aanpassen tot het gewenste resultaat. Fotograaf: Gerrit van Osch

Het eindresultaat

Uiteindelijk resulteerde mijn inspanning in een serie Macro beelden. Bij macrofotografie wordt het onderwerp in de ware grootte op de sensor weergegeven, hierbij is dus sprake van een vergroting van 1:1. Daarnaast maakte ik ook een groot aantal Micro beelden. Wanneer een onderwerp bijvoorbeeld 3 maal groter op de sensor wordt weergegeven is er sprake van een vergroting van 3:1. Dit is een bijzondere tak van fotografie, omdat je hiermee in staat bent het onzichtbare zichtbaar te maken.

vliegen
Wat je niet met het blote oog kunt onderscheiden ziet er vaak ook bijna buitenaards uit. Fotograaf: Gerrit van Osch

Met heel veel plezier werk ik aan deze vorm van fotografie en naar ik hoop geeft het andere fotografen ook weer de nodige inspiratie. Fotografie is eindeloos. Mijn advies: uitproberen en nog eens uitproberen.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door CleoPtra op 9 december 2019 om 10:20

  Beetje jammer dat je zo’n dier onvriendelijke vliegenvanger gebruikt. Als je zo van de natuur houdt en op deze manier je foto onderwerp exposeert dan vraag ik me af of ik bijvoorbeeld een ree niet moet schieten om er vervolgens mooie foto’s van te kunnen maken. Dus de dieronvriendelijke vliegenvanger in deze vind ik niet kunnen als je de schoonheid van de natuur wilt vastleggen. Ik heb ook foto’s gemaakt van dode wespen maar die kwam ik gewoon buiten tegen. Snap je wat ik bedoel?

 2. Door marco jongsma op 20 september 2018 om 20:30

  sorry Gerrit maar dit is echt slecht niets is scherp in deze afbeeldingen ik begin er scheel van de kijken zo wazig is het beeld. ik zeg dit niet om je aftekraken maar ik wil gewoon eerlijk zijn mocht je vragen hebben over extreme macrofotografie kun je me altijd een berichtje sturen ik help je graag om je process teverbeteren en een mooie afbeelding temaken .

  neem eens een kijkje op mijn instagram of facebook dan snap je wat ik bedoel
  gr Marco Jongsma

 3. Sorry, maar dit vind ik toch wel een behoorlijk slecht artikel met lelijke foto’s. Vliegen en andere kleine insecten fotograferen pak je heel anders aan als je een goed resultaat wilt. Focus stacking is daar een belangrijk onderdeel van. Op deze site kun je een hoop info vinden: http://extreme-macro.co.uk/

  1. Door Gerrit van Osch op 24 augustus 2018 om 16:20

   Beste Eric,
   Negatief commentaar zonder inhoud is pas slecht.

   1. Klopt, daarom heb ik er ook bij gezet dat je dit soort macrofotografie heel anders aan moet pakken. Op de website die ik gelinkt hebt staat genoeg info. Dat kan ik in een paar zinnen ook niet uitleggen. Bekijk ook eens de videos van Thomas Shahan op Youtube.

 4. Leuk stukje ik heb gelijk een muizenval gekocht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *