Menu

Onderdeel van Pixfactory

Noorderlicht op Ameland

Zondagavond 26 februari 2023 kreeg ik een bericht van mijn maatje Finn uit Finland dat de getallen voor het noorderlicht dermate indrukwekkend waren dat het voor mij interessant werd om tijdens mijn vakantie op Ameland buiten te gaan kijken. De maan was helaas al halfvol wat het zicht op noorderlicht, zeker in Nederland, lastig maakt. Op gezette tijden heb ik buiten het huisje met mijn camera proefshots gemaakt tot opeens een rode gloed zichtbaar werd op het scherm….
Het groen en rood van het noorderlicht kleurt de lucht boven het Amelandse strand.
Het groen en rood van het noorderlicht kleurt de lucht boven het Amelandse strand. Fotograaf: Johan van der Wielen

Zondag 26 februari 2023

Mijn eerste zicht op noorderlicht, vanuit de tuin en uit de hand. Volledig onscherp met als enige doel te zien of er kleur in de lucht zat… de wolkenband onderin verbergt nog het groen.
Mijn eerste zicht op noorderlicht, vanuit de tuin en uit de hand. Volledig onscherp met als enige doel te zien of er kleur in de lucht zat… de wolkenband onderin verbergt nog het groen. Fotograaf: Johan van der Wielen

Na dit proefshot heb ik meteen mijn jas aangedaan, statief gegrepen en op de fiets gesprongen. In eerste instantie ben ik naar de weg gegaan omdat ik bang was te laat te zijn als ik een mooiere plek zou opzoeken. De weg heeft weliswaar perfect zich op noord maar je hebt wel de vuurtoren vol in beeld.

Eerste foto van de avond, niet de beste plek maar de combinatie met vuurtoren is wel uniek.
Eerste foto van de avond, niet de beste plek maar de combinatie met vuurtoren is wel uniek. Fotograaf: Johan van der Wielen

Stond ik eerst nog in dubio, het zien van het groen maakte duidelijk dat het inderdaad om heel heftig noorderlicht ging en bood daarmee voldoende potentie om een betere plek te zoeken. Vanuit Hollum was het westerstrand het meest voor de hand liggend. Hoewel je dan dicht bij de vuurtoren staat kun je deze achter je houden door verder door te lopen langs de kustlijn. Door de hoge duinen hoopte ik dat ik hem ook volledig achter het duin kon houden.

Wat ik niet had verwacht was het extreem hoge water. Het was vloed, maar zo hoog had ik niet verwacht bij halfvolle maan. Voordeel was dat ik daardoor dichtbij het duin moest blijven en de vuurtoren buiten beeld kon houden. Ook had ik voldoende nat zand voor mij om te spelen met reflecties. Wel was het constant oppassen want meermalen werd ik overspoeld door hoge golven. Het moment dat je spijt krijgt dat je geen laarzen hebt aangetrokken komt pas op het moment dat het zeewater de bovenkant van je bergschoenen bereikt…

De combinatie van lage bewolking, reflectie in het natte zand, en de zuurstokkleuren in de lucht geven het totaal beeld iets bizars.
De combinatie van lage bewolking, reflectie in het natte zand, en de zuurstokkleuren in de lucht geven het totaal beeld iets bizars. Fotograaf: Johan van der Wielen

Inmiddels is het ver na middernacht en nog steeds volop noorderlicht. Het was verre van onbewolkt of maanloos maar beide boden geweldige mogelijkheden. De lage bewolking zorgde voor speelse elementen in de lucht terwijl de maan het strand en duin subtiel verlichtte.

Tegen 2:00 zwakte het noorderlicht af en verdween het groene licht achter de horizon, een rode lucht achterlatend. Tegelijk zakte de maan, steeds meer oranje kleurend, verder naar de zee voor maansondergang.

Laatste glimp van het noorderlicht met de ondergaande maan.
Laatste glimp van het noorderlicht met de ondergaande maan. Fotograaf: Johan van der Wielen

Moe, voldaan en met natte voeten vertrok ik huiswaarts… op naar de volgende dag. 2:30 thuis, warm kopje thee, laptop aan, de foto’s bewerken en op social media. Om 3:15 lag ik in bed.

Maandag 27 februari 2023

7:25… tringgg…. de telefoon. Radio 1. Of ik om 7:50 in de uitzending wil komen om uitleg te geven. “Heb ik u wakker gebeld?” … eeh ja … maar geeft niet, ik kom graag vertellen. Wil je het nog een keer beluisteren? Klik dan hier.

Het is inmiddels middag als ik de foto op verzoek aan verschillende dagbladen heb gestuurd en telefonisch nog een interview heb gegeven. Op naar de avond, het weer ziet er minder goed uit maar de noorderlicht verwachting is nog steeds goed genoeg om op pad te gaan.

Eenmaal op het strand is het een race tegen de klok. Helaas hebben we hier op Ameland een snel inkomende wolkenmassa vanuit oost, precies op het moment dat het noorderlicht goed zichtbaar begint te worden. Meer dan één goede foto kan ik helaas niet maken, door de bewolking is alles bedekt. Toch zie je deze keer wel heel mooi de magnetische veldlijnen in zowel rood als groen.

Noorderlicht vlak voor het overspoeld wordt door de bewolking boven het strand van Ameland.
Noorderlicht vlak voor het overspoeld wordt door de bewolking boven het strand van Ameland. Fotograaf: Johan van der Wielen

Al met al is het gelukt om het onderste uit de kan te halen. Noorderlicht vanuit Nederland, en dan ook nog zo heftig met rood èn groen, komt niet vaak voor… als je dan ook nog op Ameland mag vertoeven ben je helemaal spekkoper. Een avontuur om nog tijden op te teren…

Johan

25 reacties

  1. Leuk dat het je gelukt is, en prachtige foto’s, maar het was nog leuker geweest als je ook wat van je opzet en instellingen had gedeelt. Testshots: hoeveel seconden bij welk diafragma en iso, welke instelling werkte niet en welke wel en waarom … Wij hadden het op IJsland, iso naar 800 en zelfs 1600, diafragma vol open en dan 20-25 sec belichten, niet langer omdat het noorderlicht in beweging was. Maar daar was het met het blote oog te zien dus hoe pak je het op de gok aan als je (nog) niks kan opmaken ….

  2. Dag Johan
    Wat geweldig dat je deze foto’s met ons deelt. Ik zag je foto vorige week dinsdag al in het Noord-Hollands dagblad. Zo mooi !! Ik volg je via de nieuwsflitsen van Natuurfotografie en de reportages in het blad Natuurfotografie zelf. Ook heb je een avond , digitaal in Coronatijd, gevuld voor onze fotoclub ‘Enkhuizen de Streek’. ik ben je grote fan. !!

  3. Wat een mooie foto’s! Zelf had ik het geluk om toevallig op Texel te staan en dit spektakel mee te maken. Ik heb best mooie foto’s gemaakt maar zou je iets willen prijsgeven van de instelling endie je hebt gebruikt? Ik wil graag wat bijleren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

25 reacties

  1. Leuk dat het je gelukt is, en prachtige foto’s, maar het was nog leuker geweest als je ook wat van je opzet en instellingen had gedeelt. Testshots: hoeveel seconden bij welk diafragma en iso, welke instelling werkte niet en welke wel en waarom … Wij hadden het op IJsland, iso naar 800 en zelfs 1600, diafragma vol open en dan 20-25 sec belichten, niet langer omdat het noorderlicht in beweging was. Maar daar was het met het blote oog te zien dus hoe pak je het op de gok aan als je (nog) niks kan opmaken ….

  2. Dag Johan
    Wat geweldig dat je deze foto’s met ons deelt. Ik zag je foto vorige week dinsdag al in het Noord-Hollands dagblad. Zo mooi !! Ik volg je via de nieuwsflitsen van Natuurfotografie en de reportages in het blad Natuurfotografie zelf. Ook heb je een avond , digitaal in Coronatijd, gevuld voor onze fotoclub ‘Enkhuizen de Streek’. ik ben je grote fan. !!

  3. Wat een mooie foto’s! Zelf had ik het geluk om toevallig op Texel te staan en dit spektakel mee te maken. Ik heb best mooie foto’s gemaakt maar zou je iets willen prijsgeven van de instelling endie je hebt gebruikt? Ik wil graag wat bijleren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: