HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Ode aan de registratieplaat

Een column schrijven doe ik meestal op het moment dat het mij niet uitkomt. Dat zal ik toelichten. Een tekst schrijven is voor mij geen vanzelfsprekende business. Ik kan niet gaan zitten en even een column bedenken. Nee, dat moet spontaan ontstaan en dat gebeurt nu juist op de momenten dat het me niet schikt.

registratie
Een registratieplaat van een ivoormeeuw. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Inspiratie in bloempotten

Gek genoeg ontstaat een tekst in mijn hoofd bij twee specifieke gemoedstoestanden, die tegelijk twee uitersten van elkaar zijn. De eerste is wanneer ik compleet relaxed ben, dat is bij deze column het geval. Op dit moment ben ik op vakantie in Newfoundland om Kumliens meeuwen te fotograferen. Dan ben ik zo ontspannen dat er opeens een column in mijn hoofd opkomt. Uiterst ongewenst, want ik wil nu niet schrijven, ik wil fotograferen!
Die andere gemoedstoestand is complete stress. Ruzie met mijn partner bijvoorbeeld. En dan bedoel ik ook echte ruzie. Niet zomaar een meningsverschilletje over mijn vuile sokken of zo. Nee, zo’n ruzie waarbij de bloempotten letterlijk door de huiskamer vliegen. Dat het er om spant of we wel bij elkaar blijven. Op zo’n dieptepunt ‘popt’ er bij mij een idee voor een column op. Dat idee moet ik dan onmiddellijk opschrijven (anders is ie weer weg), waar ik dan vervolgens ook weer ruzie over krijg. Uiterst onhandig allemaal.
Maar goed, nu ben ik relaxed. Waar ging ik over schrijven? Oh ja, ik weet het weer. De registratieplaat. Mijn foto’s hebben meestal geen diepere betekenis dan dat er een vogel op de foto staat. Een vogel die ik toevallig ben tegengekomen, of die ik ordinair heb opgezocht via waarneming.nl.

registratieplaat
Niets mis met een registratieplaat van een haakbek in zijn natuurlijke leefomgeving. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Van zo’n geinig vogeltje maak ik dan een registratieplaat, niet meer en niet minder. Een registratieplaat is heden ten dage een scheldwoord onder fotografen. Als je een kenner om feedback vraagt en hij zegt: “Mooie foto, maar wel een beetje een registratieplaat,” dan bedoelt die gast eigenlijk te zeggen dat hij je resultaat een ‘dertien in een dozijn-foto’ vindt. Niet creatief genoeg, niet doordacht, etc.

De betere fotograaf maakt geen registratieplaten, dat is zijn of haar eer te na. Ik wel, ik ben juist dol op deze vorm van fotografie. Met deze column breng ik een ode aan de registratieplaat. Alle crea-fotografen wil ik vragen niet verder te lezen, het zal je alleen maar vermoeien.

Wat is een registratiefoto eigenlijk? Nou, een foto die in een veldgids niet zou misstaan, dan begrijp je denk ik gelijk wel wat ik bedoel. Een foto van een diertje dat mooi poseert op een takje, met zacht licht in de rug. Een scherpe foto van een vogel, niet te klein in beeld, maar ook niet te groot. Een mooie voor- en achtergrond en oh ja, de compositie moet kloppend zijn. That’s it. Geen gedoe met onscherpte, gelaagdheid, creativiteit en ga zo maar door. Welnee.

Diepere betekenis op de hei?

Wist je dat je tegenwoordig workshops kunt volgen waarin ze je leren hoe geen registratieplaat te maken? Die gasten nemen je mee de heide op, waar je kunt achterhalen waarom je fotografeert, wat de diepere betekenis is van je foto en wat je fotoplannen voor de toekomst moeten gaan worden.

Aan mij is dat niet besteed, er zit namelijk geen diepere betekenis achter mijn foto’s. Of had ik dat al gezegd? What you see is what you get. Punt uit. Af en toe verleid ik mezelf tot een geinig fotootje met tegenlicht, een laag camerastandpunt of een ‘less is more-fotootje’, maar daar houdt al mijn creativiteit wel op. Is dat erg? Moet ik me schamen? Ben je gek! Ik fotografeer uiteindelijk voor mijn eigen lol. Voor niets meer en niets minder. Als ik het maar mooi vind.

registratieplaat
Kumliens meeuw. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Een registratiefoto dus. I love it! Zo, ik ga nog even een standaardportretje maken van een fotogenieke Kumliens meeuw, kan ik ook geen ruzie krijgen…

Deel dit artikel


12
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Arie op 6 juni 2021 om 21:27

  Uit het hart gegrepen Chris. Ik ben ooit aspirant lid geweest van een Natuur Fotoclub. Ben 1 avond geweest en heb 3 uur in het donker gezeten om dat iedereen een mening formuleerde over de gepresenteerde foto’s (compositie, belichting, voorgrond, achtergrond, scherpte, scherpte/diepte en nog veel meer). Ik wilde alleen maar vogels fotograferen.

 2. Beste Chris,

  Met heel, heel, heel veel plezier heb ik je bovenstaande column over de registratieplaat gelezen. Als beginnend fotograaf (2 jr bezig) kan ik wel zeggen dat de registratieplaat mijn voorkeur heeft. Oké, de vogel mag best een prooitje in zijn snavel houden op het moment dat ik schiet, maar gewoon leuk kijken of lachen, denk aan het vrolijke gezicht van de Aalscholver, daaraan ontleen ik al voldoende plezier. Gewoon kijken hoe mooi zo.n beestje is.

 3. Leuk stuk Chris. Sluit ik me volledig bij aan!

 4. Door Gerrit van Ommering op 31 januari 2017 om 17:20

  Goed ‘tegengeluid’. Er wordt vaak gedaan alsof ‘creatieve’ fotografie een soort ‘verheven’ vorm van fotografie is. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben bezig met een boek over mijn favoriete duingebied Berkheide, waarin heel veel foto’s komen. Het zijn bijna allemaal registratiefoto’s, die laten zien hoe het gebied en de vele soorten eruit zien. De meeste ‘creatieve’ foto’s zijn voor zo’n boek ongeschikt, hoe leuk die op zich ook kunnen zijn, maar voor zo’n boek kan ik er niet veel mee.

 5. Door Chris van Rijswijk op 27 januari 2017 om 22:09

  Dank voor de leuke reacties en bijval…

  Vr gr Chris

 6. Door Peter van Eijk op 27 januari 2017 om 15:30

  Helemaal eens Chris. Registreren met soms wat omgeving erbij omdat het niet anders kan. Dat is ook het doel van deze waarnemer/platenmaker. En dat is nog moeilijk zat . Maar het brengt je op heerlijke plekken die je je altijd blijft herinneren. Groeten Peter van Eijk

 7. Door Michiel Janssen op 27 januari 2017 om 12:01

  Ook in registratiefoto’s is genoeg eer te behalen want ook in registratiefoto’s onderscheidt zich de meester van de amateur. Dat zit ‘m volgens mij vooral in het licht, de compositie (inclusief het stukje omgeving waar de vogel zich bevindt zoals takken e.d.) en de achtergrond (en natuurlijk de techniek). Dus, je hebt registratiefoto’s en je hebt registratiefoto’s. Dezelfde vlag dekt niet dezefde lading in dit geval.

 8. Door Frank Dröge op 27 januari 2017 om 11:04

  Herkenbaar en ook mijn insteek van vogelfotografie. Mocht ik ruim in mijn vrije tijd zitten dan wil ik wel wat crea-plaatjes proberen.

 9. Door Marijn op 27 januari 2017 om 10:02

  Mooi gezegd. Ik vind overigens het maken van echt mooie registratiefoto’s een kunst op zich. Het boetseren van een mooie veldstudio voor een fotohut is niet zo eenvoudig als het lijkt.

 10. Knap gefotografeerd en heel mooi en leuk geschreven, geef mij maar mooie echte registratie foto’s gemaakt in jpeg zodat er niet teveel aan geknoeid is aan de kleur. Wie vind dat hij/zij mooiere foto’s maakt als deze van u mag het zeggen en wie beter kan schrijven mag zich ook schrijver noemen.

 11. Chris – is exact mijn visie – What You See Is What You Get – staat ook zo op mijn website :-). Mooi artikel ! Gr Pascal

 12. De meeste natuurfoto’s zijn registratiefoto’s, dus je bent in goed gezelschap…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *