Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ode aan Schotland – Mystiek, natuur en licht

Natuurfotografie zou je kunnen zien als een betoverende reis door de lens van de natuur. Een spel van licht en schaduw, waarin de essentie van het landschap, of elk ander aspect van de natuur, wordt gevangen. Voeg daar nog een vleugje mystiek bij en je hebt in Schotland een bijzonder podium voor dit magische schouwspel. Schotland, een land doordrenkt met mystiek en geschiedenis, is wat mij betreft alles wat een natuurfotograaf zo graag ziet. In elke zonnestraal die de wolken weet te doorbreken, elke golf die de kust bereikt en elke vogel die voor je lens verschijnt, schuilt een verhaal. Een voorstelling met de natuur als regisseur en de elementen als belangrijkste spelers.
Wat een landschap en licht: een prachtig schouwspel dat ik mocht vastleggen.
Wat een landschap en licht: een prachtig schouwspel dat ik mocht vastleggen. Fotograaf: Renate van den Boom

Landschap

Zodra de ferry aanmeert in het noorden van Engeland, voel ik me thuis. Met mijn camper nog een paar uurtjes rijden en de grens met Schotland dient zich aan. Met roots in Yorkshire is het niet vreemd dat de Britse natuur en cultuur vertrouwd voelt, maar eenmaal in Schotland ontvouwt zich een landschap dat mij de adem beneemt. Hoe meer noordelijk, hoe mooier wat mij betreft. Maar het is niet alleen het landschap dat Schotland dat betoverende gevoel geeft. Het licht, de geschiedenis en de mystiek maken van het geheel een waar schouwspel. Soms is de geschiedenis fysiek aanwezig, in de vorm van de vele kastelen en ruïnes. Maar ook zonder de fysieke elementen, voel ik de verhalen, de zielen van het verleden.

Soms is geschiedenis fysiek aanwezig in de vorm van kastelen en ruïnes.
Soms is geschiedenis fysiek aanwezig in de vorm van kastelen en ruïnes. Fotograaf: Renate van den Boom

Seizoenen

Schotland maakt zijn schoonheid waar in alle seizoenen. Toch mijd ik de zomer. Niet alleen vanwege de grote toestroom van toeristen (en ja, ik ben er zelf ook eentje), maar vreemd genoeg is er juist een natuurlijk elementje dat het leven van een natuurfotograaf heel uitdagend kan maken: midges! Minuscuul kleine bijtende monstertjes die je het leven voor heel even behoorlijk zuur kunnen maken. Rustig ergens buiten zitten wachten op het juiste licht, vogel of wild wordt een regelrechte uitdaging als je schijnbaar vanuit het niets wordt belaagd door duizenden midges. En dan overdrijf ik niet!

Maar vooral de herfst en winter geven Schotland dat magische beeld. Contrast en contouren worden versterkt met een mooie laag sneeuw. Dat in combinatie met het vaak sfeervolle licht en de spiegelingen in de overal aanwezige lochs, veel beter wordt het niet.

Highlands in de winter.
Highlands in de winter. Fotograaf: Renate van den Boom

In de herfst transformeert Schotland in een betoverend landschap, waar de heuvels en uitgestrekte bossen warme, rijke kleuren laten zien. Het karakteristieke Schotse weer voegt een mysterieuze sfeer toe, met nevel tussen de bomen en dramatische luchten. Voor mij als natuurfotograaf biedt de herfst een unieke kans om de prachtige contrasten vast te leggen, van de felgekleurde bladeren tot de ruige kustlijnen. Echt een onuitputtelijke bron van inspiratie!

Herfst bij een loch omringd met bomen. Een eenzame brilduiker in een prachtige omgeving.
Herfst bij een loch omringd met bomen. Een eenzame brilduiker in een prachtige omgeving. Fotograaf: Renate van den Boom

De natuur als regisseur

Inmiddels heb ik er vele reizen naar Schotland op zitten en ik ben er nog lang niet uitgekeken. Juist de combinatie van de natuur, het licht en het mystieke karakter, maken dat ik me laat leiden door de elementen. Ik plan er zelden iets. Het weer verandert met de minuut, zoals het licht aan één stuk door verschuift: improviseren en meebewegen met de grillen van Moeder Natuur maken het een onvergetelijke fotografische reis. Soms is het wachten op het juiste moment, zoals een lichtstraal die door de wolken weet te breken of een regenboog na een flinke bui. Het zijn deze onverwachte momenten die de mooiste beelden en herinneringen opleveren. En met elke klik leg ik niet alleen het beeld, maar ook mijn emotie vast. Emoties die ik steeds weer beleef als ik de foto’s terugkijk.

De natuur heeft de regie en bepaalt wat er op welk moment gebeurt. Ik hoef alleen maar mee te bewegen, te genieten en vast te leggen.

Wachten op die ene zonnestraal die even door de wolken heen weet te breken.
Wachten op die ene zonnestraal die even door de wolken heen weet te breken. Fotograaf: Renate van den Boom

Camper

Mijn kleine, eenvoudige camper geeft me de vrijheid de natuur te volgen. Op veel plekken mag je gewoon overnachten in de natuur. Het ontwaken in de adembenemende Schotse natuur is onvergetelijk en vormt een perfect decor voor fotografische avonturen. Met de camper heb ik de vrijheid om afgelegen plekken te verkennen en de ongerepte schoonheid van Schotland vast te leggen. Ik hoef alleen maar mijn slaapzak uit te rollen en ik ben op de mooiste plekken die je kunt vinden!

Overnachten in mijn campertje in een prachtig bos.
Overnachten in mijn campertje in een prachtig bos. Fotograaf: Renate van den Boom

Liefde voor Schotland

Schotland is meer dan alleen een land met een geweldige natuur. Ik voel de liefde en verbinding met de natuur hier meer dan waar ook. In elke foto die ik hier maak, schuilt een ode aan de natuurlijke schoonheid. Nog een paar weken en dan mag ik er weer naar toe en zal ik me weer laten leiden door de natuurlijke elementen.

Ben je wel eens in Schotland geweest en herken je dit gevoel? Of ben je juist verliefd op een heel ander land? Laat het hieronder in de reacties weten!

Mysterieuze sferen in Schotland.
Mysterieuze sferen in Schotland. Fotograaf: Renate van den Boom
Winter is een geweldig seizoen voor natuurfotografie in Schotland.
Winter is een geweldig seizoen voor natuurfotografie in Schotland. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

10 reacties

  1. Geweldig, ben het er volledig mee eens. In juni gaan wij weer naar Schotland en bezoeken ook shetland en orkney. Met auto en caravan. Hoop met schitterende foto’s weer thuis te komen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

10 reacties

  1. Geweldig, ben het er volledig mee eens. In juni gaan wij weer naar Schotland en bezoeken ook shetland en orkney. Met auto en caravan. Hoop met schitterende foto’s weer thuis te komen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: