HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Ojee

Telefoon, de redacteur van Natuurfotografie.nl aan de lijn. Johan “Bert” , Bert “Goedenavond Johan…” Johan “De lezersaantallen moeten omhoog, er zijn nog diverse doelgroepen onderbelicht, de beginnende natuurfotografen, de natuurfotografen die over de houdbaarheidsdatum heen zijn en iets met naakt, want dat trekt altijd publiek”. Tsjee dat heb ik weer, een keer een blog geschreven voor deze site en gelijk wordt je voor het blok gezet. Aangezien je altijd dicht bij jezelf moet blijven heb ik als gevorderd beginner maar gekozen voor een blog over beginnende natuurfotografen. De oude betweter hoop ik voorlopig nog niet te worden en naakt is iets voor in de donkere kamer, brrr.

natuurfotografie
“Nou vooruit, een beetje naakt dan. De naaktslak” Fotograaf: Bert Faber

Beginnende natuurfotografen

Beginnende natuurfotografen, ik zou er niet aan beginnen. Voor je het weet sta je ook om de meest onmogelijke tijden op, om maar vooral de zonsopkomst te fotograferen. Heb je voor een vermogen aan zooi gekocht, altijd van het verkeerde merk. Altijd op het foute moment ter plaatse, bij jou alles grijs en grauw terwijl op Facebook de ene na de andere prachtige plaat voorbijkomt van fotografen die wel het juiste moment gekozen hebben.
Alleen als je van frustraties en zelfkastijding houdt, is natuurfotografie een geweldige passie.

Zucht, voor de zoveelste keer een grijze zonsopkomst
Zucht, voor de zoveelste keer een grijze zonsopkomst Fotograaf: Bert Faber

Back to the nineties

Afijn, mijn eigen traject als beginnend natuurfotograaf. Ergens in de jaren 90 een spiegelreflex gekocht, met best wel veel knopjes erop. De enthousiaste verkoper had niet zoveel omhanden en heeft mij twee uur lang uitgelegd waar alle knopjes voor dienden. Thuisgekomen het ding uit de doos, gelukkig wist ik het aan/uit knopje en de ontspanknop nog te vinden. Me ingeschreven voor een cursus natuurfotografie bij de Vrije Universiteit van Utrecht. Volgens mij heette de leraar Edwin. Edwin ging helemaal door het lint bij de kleur groen, ontzettend handig als je natuur fotografeert en je leraar helemaal freakt als er iets groens op je foto te zien is.

50 tinten groen
50 tinten groen Fotograaf: Bert Faber

De tweede leraar was Wim, Wim is van de oude stempel, baardje, sandalen en inderdaad geiten wollen sokken. Wim gaf les in Amsterdam. Bij hem mochten er geen menselijke elementen in de foto te zien zijn. Das handig, Nederland met al zijn bordjes, hekjes, hoogspanningsmasten, windmolens, weggetjes, hekjes en bordjes.

De derde leraar was Martin. Martin is eigenaar van een respectabele fotografie opleiding in Utrecht en bracht elk beeld terug naar de essentie. Toen bestond digitaal nog niet en moest je al je foto’s nog op groot formaat laten afdrukken. Helemaal bankroet van de afdrukkosten naar de werkgroep landschapsfotografie zat Martin al klaar met zijn beruchte schaar. Terplekke werd de A3 print teruggebracht naar de essentie, een postzegel waarop achteraf inderdaad het belangrijkste te zien was.

De essentie, het veertje?
De essentie, het veertje? Fotograaf: Bert Faber

De vierde, ditmaal een lerares was Ine. Ine had een prachtige studio in Buren, van waaruit zij diverse cursussen gaf. Ine was een schat van een mens, heel inspirerend, helaas moesten we veel te vroeg afscheid van haar nemen.

Kortom door verschillende cursussen en workshops te volgen bij diverse inspirerende fotografen heb ik in mijn beginjaren heel veel geleerd. De methode Martin was hard, maar hij leerde je wel ontzettend goed kijken. Achteraf heb ik het meeste van hem geleerd.

Tip 1:

Zoek een goede fotograaf waar je veel van kunt leren. Niet iemand die alles maar mooi en prachtig vind, maar iemand die echt naar je beelden kijkt, opbouwend kritisch is en je leert om vanuit andere invalshoeken naar je eigen beelden te kijken.

Kijken, kijken en nog eens kijken
Kijken, kijken en nog eens kijken Fotograaf: Bert Faber

Spulletjes

Op elke hoek van de straat lijkt er tegenwoordig wel een fotografie megastore te staan. De een nog groter dan de ander. Hoe zou dat nou komen denk je? Heel simpel, fotografen zijn nooit tevreden met wat ze hebben, ze moeten altijd maar meer, meer, meer. Ik ben een tijdje lid geweest van een natuurfotoclub, waarbij tijdens het maandelijkse clubuitje de helft van de fotografen met een karretje het bos in ging. Zoveel zooi hadden ze bij zich. De meesten hiervan liepen de hele dag met hun standaardlens op de camera rond, alleen als er een collega fotograaf een gesprekje begon, ging de tas open om alle trofeeën te laten zien.

Tip 2:

Beperk jezelf! Leer tevreden te zijn met de spullen die je hebt. Het gaat om je eigen creativiteit en inventiviteit, niet om de nieuwste body, lens of andere onnodige ballast. Eerst leren kijken! Ikzelf begon ooit op dia. Dat betekent dat de compositie en belichting in een keer goed moet zijn. Pure fotografie eigenlijk, mooie tijd!

Scan van dia, toen kon je niet croppen , belichting aanpassen etc. Alles moest in 1x goed
Scan van dia, toen kon je niet croppen , belichting aanpassen etc. Alles moest in 1x goed Fotograaf: Bert Faber

Het statief

In mijn ogen is een goed statief onmisbaar. Niet alleen om je camera stevig op te zetten, om bewogen foto’s te voorkomen, maar ook om rustig je compositie te bepalen. Ik fotograaf zelf graag voor zonsopkomst en dan zijn sluitertijden van 30 seconden of meer geen uitzondering. Een stevig statief en een draadontspanner zijn dan onontbeerlijk. Maar ja, beginnend fotograaf… Aanbieding bij de fotogrootgrutter, statief 25 euro. Geen geld. De middenzuil kan lekker hoog, dus je kan prima op ooghoogte fotograferen. Geweldig toch? Thuis gekomen alle foto’s op de pc, alles is onscherp. Volgende keer eens opletten bij een collega fotograaf die zo fotografeert. Het is grappig om te zien, dat op het moment dat hij het ontspanknopje indrukt de hele camera en lens vijf centimeter naar beneden gaat.

Top statief, staat garant voor haarscherpe foto’s
Top statief, staat garant voor haarscherpe foto’s Fotograaf: Bert Faber

Tip 3:

Koop het beste statief wat binnen je budget past. Ik weet het, ik heb er ook vijf versleten voordat ik een echte kocht, maar de huidige is het geld dubbel en dwars waard. Een licht plastic/aluminium dingetje is echt weggegooid geld. Dan kan je nog beter zonder statief fotograferen, waarschijnlijk is dat nog stabieler. Daarnaast kan ik je een draadontspanner aanraden, kost weinig maar zorgt er wel voor dat er geen kans op camera beweging is tijdens het afdrukken.

Zij wel, jij niet

Tsja daar sta je dan als beginnend natuurfotograaf in de dop. Je wilt ook zo graag die mooie zonsopkomst, die havik, die boomkikker, die heidelibel die, die, die, die….. Schijnbaar moeiteloos lukt het anderen om ze wel te fotograferen. Een blik op Facebook, Nederpix, Birdpix, Deeldenatuur, moedeloos wordt je er van. Waarom zij wel en jij niet? Je kan natuurlijk brutaal zijn en al die fotografen om de beste plekjes appen, mailen en dergelijke. Meestal wordt daar niet op gereageerd. Een beetje natuurfotograaf houdt alles voor zichzelf. Net als al die andere natuurfotografen die ook alles voor zichzelf houden en toch exact dezelfde foto maken als die ene natuurfotograaf, gek he?

Soms heb je mazzel en zit er een havik drie kwartier vlak voor je neus te badderen
Soms heb je mazzel en zit er een havik drie kwartier vlak voor je neus te badderen Fotograaf: Bert Faber

Tip 4:

Wordt lid van de lokale vogelwerkgroep, de IVN etc. Ga je verdiepen in weersvoorspellingen, bijt je vast in het onderwerp dat je wilt fotograferen. Er is zo veel informatie te vinden op internet, zoveel te leren over je onderwerp. De top vogelfotografen die ik ken maken niet alleen de mooiste en verrassendste platen, maar zijn ook zeer begaan met vogelbescherming en rennen niet achter de massa aan om hetzelfde plaatje te schieten.

Tip 5: Wees jezelf

Heel kort en simpel, heb lak aan alle bovenstaande tips, wees jezelf en doe gewoon wat jij leuk vind!

Een ochtendje varens fotograferen, heerlijk!
Een ochtendje varens fotograferen, heerlijk! Fotograaf: Bert Faber

Deel dit artikel


28
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Martin op 11 oktober 2016 om 17:14

  Briljant, veel humor en prachtige foto’s.

 2. Door Kathy op 10 oktober 2016 om 11:29

  Trots om een collega met zulk talent te hebben! Prachtige foto’s!

  1. Je hebt allemaal talentvolle collega’s Kathy! Bedankt voor je leuke reactie.

 3. Ik ben geen beginner meer maar ook voor mij zijn je columns leuk, leerzaam en herkenbaar.

  1. Bedankt voor je fijne reactie Jurjen

 4. Heerlijke column Bert, met plezier gelezen. En herkenbaar, vooral het belang van leren kijken (tip 1) en doen wat je leuk vind (tip 4). Ik begin de dag weer met een glimlach 🙂

  1. Dank voor je reactie Erik

 5. Door Alie Binnekamp op 7 oktober 2016 om 23:53

  Goed gezien van de redacteur (nou ja, naakt?) en wat opbeurend geschreven voor een beginneling. Zo herkenbaar “oude spulletjes” en “fout statief”. Ik ben al trots als ik een vogel op de foto krijg als is hij iets onscherp. Ik heb hem wel gezien!. Uitdaging morgen terug en beter. Ik kan mij er helemaal in verliezen.

  1. Hoi Alie, bedankt voor je reactie. Zien en er zijn geeft vaak net zoveel voldoening als een mooie foto. Als iets niet lukt is dat een goede reden om terug te gaan en te blijven genieten van de natuur.

 6. je humor moet je even aan wennen…. ik ben blij dat ik lekker landschap doe. Via Flickr een paar kritische vrienden heb gehad die me scherp houden en nog steeds mensen in mijn omgeving die dat doen…. statief JA…. maar camerameuk om te showen NEVER…gek van techniek JA…. enfin herkenbaar stuk maar ook wel dat ik denk waarom zijn natuurfotografen zo zuur…. pffffffttttt

  1. Hallo Dave, bedankt voor je reactie. Heb je vanochtend ook zo genoten van de prachtige zonsopkomst? Ik wil natuurlijk niet dat je verzuurd door mijn columns. Wat sprak je minder aan? Hoor het graag van je.

 7. Interessant en vermakelijk artikel!!
  Gr Thomas

 8. Door Louis Bunck op 7 oktober 2016 om 15:47

  Herkenbaar en toch weer een leerzaam artikel. Dank je wel, Bert.

  1. Hallo Louis, bedankt voor je reactie. Ben wel benieuwd wat je herkenbaar vindt.

 9. Met veel humor geschreven en vaak heel herkenbaar.

  1. Bedankt voor je reactie Loes. Ben wel benieuwd wat er voor jou zo herkenbaar is.

 10. Door Marijn op 7 oktober 2016 om 11:23

  Fijn stuk weer Bert!

 11. Door Francis de Beus op 7 oktober 2016 om 10:49

  Vooral tip 1 vind ik een goede.
  Nog niet zo lang geleden heb ik ook van een goede fotograaf mooie tips gekregen. Net als ik dacht, dit is hem, kwam hij toch nog met een kleine opmerking om iets te wijzigen of volgende keer anders te bekijken. En daar leer je inderdaad veel meer van dan continue een pak veren in je kont.
  Hij schrijft tegenwoordig ook leuke columns over dit soort onderwerpen 😉

 12. Fantastisch geschreven, niet alleen een goed fotograaf, maar ook een innemend schrijver!

  1. Hoi Lia, Bedankt voor je leuke reactie, word ik weer helemaal blij van!

 13. Door Dinie de Kreek op 7 oktober 2016 om 08:46

  Wat een heerlijk geschreven blog!! Hier wel graag mee doorgaan. Ik fotografeer al een hele tijd maar nog nooit een zonsopgang geschoten! Vind dat echt te vroeg. Is denk ik niet “mijn ding”.

  1. Hoi Dinie, bedankt voor je leuke reactie. Zonsopkomst, gewoon een keer doen! De rust die je dan ervaart is heerlijk!

 14. Leuk en herkenbaar stuk, Bert! Behalve dan die trofeeën tas, die blijft bij mij relatief bescheiden. Ach, je moet wat te wensen houden, toch? Is het niet de Volksuniversiteit Utrecht? Fotograferen leer je zelf, voorl door te doen, doen, doen. Maar het grootste gedeelte van mijn fototechnische basis ligt vermoedelijk bij dezelfde Edwin. Rood voor actie en voorgrond en blauw voor rust en diepte. Enthousiast zijn voor groen heeft hij voor jou gedaan! En kijk wat het je gebracht heeft! Nogmaals dank voor de leuke reflectie!Hartelijke groet, Jody

  1. Hallo Jody, wat grappig dat je ook van Edwin les hebt gehad. Het is al heel lang geleden, kan best dat het via de volksuniversiteit was. Bedankt voor je fijne reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *