Heb je deel 1 van deze tutorialreeks gemist of wil je hem nog een keer lezen? Klik dan hier.
Gebruik de bokehcirkels van de bomen
De beste mogelijkheden voor een spotlight onder of naast bomen “zie” je wanneer je door de camera kijkt met de grootste diafragmaopening: bokehcirkels. Zie ook de tutorial: Alles over tegenlicht deel 3: bokeh vlekken. Voor bokehcirkels heb je tegenlicht nodig. Houdt dus in de gaten waar de zon staat wanneer je jouw onderwerp in beeld neemt. Zet je diafragma helemaal open en zoek in de achtergrond naar de bokehcirkels die ontstaan op de plekken waar de zon door het bladerdek valt. Dan is het een kwestie van manoeuvreren om de cirkels op de juiste plek te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de helderste cirkel achter je onderwerp te plaatsen of de cirkel te gebruiken om een onderdeel te benadrukken. De mogelijkheden zijn legio. Experimenteer om te ervaren wat jou het meest aanspreekt. Deze bokehcirkels heb je overigens niet alleen in het bos maar ook in een bosrand. Uiteraard moet die rand dan wel tussen jou en de zon liggen.
Silhouet of toch liever niet
Door het grote contrast tussen het onderwerp en de lichtcirkel is je onderwerp meestal als silhouet zichtbaar. Dat heeft zo zijn charme. Wil je dit echter niet dan kun je met een aanvullende lichtbron je onderwerp van twee kanten belichten. De meest gebruikte technieken hiervoor zijn inflitsen, een lampje of een reflectieschermpje gebruiken. Een lampje heeft mijn voorkeur omdat dan het effect zichtbaar is door je zoeker én je selectief kunt zijn. Bestaat je onderwerp uit meerdere exemplaren dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts één exemplaar op te lichten. Je creëert daarmee een soort schaduweffect.
Bokehcirkels in het water
Wanneer de zon overdag in schoon, glad water schijnt, ontstaat er in tegenlicht meestal één sterke lichtvlek. Die is in het algemeen net zomin bruikbaar als de zon zelf. Waterplanten en drijvend spul zorgen door de breking van het licht langs hun randen echter voor een veelvoud aan bokehcirkels. Net zoals bij de bokehcirkels van het bladerdek van bomen (zie ook: onderwerp in de spotlight, deel 1,) zie je de cirkels pas wanneer je door de camera kijkt. Ook nu heb je tegenlicht nodig èn een open diafragma. Zoek dus langs slootranden en plasjes naar een onderwerp. Kijk vervolgens door de camera of er op de achtergrond bokehcirkels zichtbaar zijn die je kunt gebruiken om je onderwerp goed tot zijn recht te laten komen.
Schimmenspel
Het leuke van bokehcirkels door reflectie in water is dat je voor aparte effecten ook gebruik kunt maken van bloempjes of blaadjes die zich vlak voor de lens bevinden. Deze bloempjes en blaadjes zijn misschien niet scherp, maar wel heel herkenbaar door hun silhouet. Dat blaadje of bloempje houdt het licht een beetje tegen waardoor de schaduw geprojecteerd wordt op de sensor. Voor iedere lichtbron afzonderlijk een schaduw. Het is zeer vermakelijk om te spelen met invalshoeken en afstand tot je onderwerp om interessante beelden te creëren.
Wil je meer lezen over bokehcirkels door water of het schimmenspel, lees dan ook: de making of … Lentegevoel.
De zon in het water
Reflectie in water biedt nog een andere mogelijkheid om je onderwerp in een spotlight te zetten. Het licht van de weerspiegeling van de zon in het water is meestal veel te hard om een normale foto te kunnen maken. Je kunt natuurlijk het diafragma knijpen, een grijsfilter gebruiken om de hoeveelheid licht te verminderen of je kunt lekker overbelichten en kunstzinnige beelden maken. Je kunt ook een moment kiezen waarop de zon laag genoeg staat zodat deze gefilterd wordt door de dampkring, zoals ook in deel 1 is beschreven (hoe kun je de zon zelf gebruiken als spotlight). Dan is er nog wel het probleem van het formaat van de zon waardoor er geen beperkte spotlight ontstaat. Soms heb je omstandigheden, zoals bij dukdalven of gebouwen langs de waterkant, dat het water deels in de schaduw ligt. Daar waar de zon dan nog wel schijnt, kun je prima als spotlight gebruiken.
Dit tutorial is onderdeel van een 3-delige serie
De tutorial die je zojuist hebt gelezen gaat over hoe je jouw onderwerp in de spotlight kunt zetten door gebruik te maken van bokehcirkels en de reflectie van de zon in het water.
In deel 3, het laatste deel, komen de mogelijkheden van druppels, de maan en kunstlicht aan bod.