Menu

Onderdeel van Pixfactory

Broedtijd voor de ooievaars

Ooievaar op het nest.
Ooievaar op het nest. Fotograaf: Bob Luijks

Niet alleen in de planten- en insectenwereld is het volop lente. Ook vogels zijn druk in de weer. ’s Ochtends zingen ze hun mooiste lied, in de bossen klinkt het geroffel van spechten, zwanen doen niets anders dan veren poetsen en er wordt al driftig nestmateriaal verzameld. Sommige vogels hebben het gemakkelijk, die gebruiken ieder jaar hetzelfde nest. Zo zag ik afgelopen weekend reeds enkele ooievaars op hun nest. En ook voor de webcam van Beleef de Lente zijn de ooievaars druk bezig met het uitbroeden van hun 5 eieren. De meeste ooievaars broeden behoorlijk hoog. Enkele tips voor geslaagde foto’s:

  • Wanneer je omhoog moet fotograferen, let dan aandachtig op de lucht. Een blauwe lucht geeft meer een voorjaarsgevoel dan een grijze lucht. Zijn er vriendelijke wolkjes aanwezig, let dan op de verdeling van deze wolken in het beeld.
  • Ooievaars broeden vaak op markante plekken, zoals op hoge schoorstenen of op nestpalen bij boerderijen. Maak niet alleen close-ups van de vogels en hun nest, maar fotografeer ze ook eens klein in hun typerende omgeving.
  • Neem (zoals altijd) de tijd. Dan krijg je vanzelf interessant gedrag voorgeschoteld die verdieping geeft aan je foto’s.

Natuurlijk kun je de vogels in je eigen omgeving een handje helpen. Maak niet de gehele tuin ineens voorjaarsklaar, maar laat in een hoekje wat fijne takjes en verdorde stengeltjes liggen. Heb je een hond of een kat, dan worden ook de haren zeer gewaardeerd als nestmateriaal. Het mes snijdt aan twee kanten. De vogels zijn je dankbaar en jij kunt ze mooi met nestmateriaal fotograferen!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u