Dag 1
Alle deelnemers zijn gisteren of eergisteren reeds in Arusha aangekomen, dus iedereen staat ‘s ochtends vroeg paraat om aan de fotosafari te beginnen. We zijn in totaal met 8 en we hebben 2 extra lange 4×4 voertuigen, dus niemand zal in elkaars weg zitten om te fotograferen. Dat is heel belangrijk. Voor we vertrekken, geef ik nog een korte briefing over enkele zeer belangrijke aspecten om de reis tot een goed einde te brengen, zoals goede omgangsvormen met de lokale bevolking, hoe te voorkomen dat je ziek wordt, wat te doen wanneer je oog in oog komt te staan met wilde dieren enz. Kortom, een goed voorbereid mens kan helemaal ten volle genieten van waar hij voor komt : de natuur, het wild, fotograferen, kijken, alles helemaal in je opnemen om het nooit meer te vergeten…
De deelnemers zijn een divers groepje wat fotografie-ervaring betreft – van semi-professioneel tot absolute beginners. Om deze laatsten op weg te helpen om al vanaf dag één goede foto’s te maken, maak ik gebruik van de reisweg naar Lake Manyara om een versnelde basiscursus te geven en de belangrijkste begrippen en knopjes te introduceren. Mijn studenten zijn heel aandachtig en geïnteresseerd en kunnen niet wachten om het allemaal in de praktijk uit te proberen. En dat kan natuurlijk al meteen in Lake Manyara National Park, bekend om zijn grote bavianenkolonie en ‘tree climbing lions’. Behalve de neushoorn, hebben we hier al meteen de kans om de andere 4 leden van de Big 5 te zien, dus we gaan op zoek.
Lake Manyara is een ondiep zoutmeer dat een immense variëteit aan vogels aantrekt. Eén van de deelnemers is een echte vogelaar die voor het eerst in Afrika reist. Hij kijkt zijn ogen uit. Zoveel verschillende vogels op zulk een korte tijd, dat had hij niet verwacht… verschillende soorten ooievaars, pelikanen, reigers, lelielopers, kraanvogels en dan hebben we het nog niet over de vele kleine, vaak zeer kleurrijke exemplaren. We vermaken ons ook bij een grote groep bavianen, waarvan de volwassen dieren ons na een tijdje links laten liggen, maar de nieuwsgierige kleintjes nog lang rond de auto heen en weer blijven slingeren. Eén van de deelnemers trekt grote ogen naar een klein baviaantje en die begint deze mimiek helemaal na te doen. Na-apen in de letterlijke zin van het woord. Verschillende soorten gazelles en een kudde gnoes later, kunnen we de buffel als lid van de Big 5 van ons lijstje afstrepen.
‘s Avonds komen we moe maar voldaan van onze eerste safaridag in ons luxe-tentenkamp aan waar er nog gezellig wordt nagepraat over al het moois dat we al hebben mogen zien en fotograferen.
Dag 2
‘s Ochtends vroeg is het genieten van het prachtige uitzicht over Lake Manyara vanuit ons tentenkamp en springt iedereen om de haverklap op van het ontbijt om de prachtige vogels in de ons omringende struiken te fotograferen. Vooral het blauwfazantje en de Afrikaanse paradijsmonarch mogen we tot de grote publiekstrekkers rekenen.
Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we richting Serengeti waar we tegen de middag aankomen. Voor vertrek had één van de deelnemers me gevraagd om op dag 2 omstreeks de middag een neushoorn te voorzien. Tja, een mens wìl wel, maar dieren laten zich niet sturen. Maar waarachtig, we zijn nog maar net in de Serengeti aangekomen wanneer we plots een zwarte neushoorn de weg over zien rennen! Hij wordt door parkwachters achternagezeten. Deze willen de neushoorn binnen de grenzen van het Nationale Park houden (er is immers geen omheining rond de Serengeti) om te voorkomen dat het bedreigde dier gestroopt zal worden. Big 5 nummer 2 kunnen we hiermee van onze bucket list schrappen.
Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ in de plaatselijke Masai-taal. Wanneer je er bent, wordt ook duidelijk waarom. Je kunt er blijven rijden. Het gebied is zo groot als België en herbergt massaal veel dieren die door de uitgestrektheid van de vlakte ook goed te zien en te fotograferen vallen. Zo zien we vandaag naast verschillende antilopes (Grant’s en Thomson gazelles, hartebeesten en impala’s) en tientallen verschillende vogels (waaronder zanghavik, zadelbekooievaar, Afrikaanse dwergvalk, kori trap,…), een serval, een jakhals, hyena’s en een cheetah, kunnen we nijlpaarden van zeer dichtbij fotograferen, leeuwen van wat verder weg (Big 5 nr.3) en loopt een kudde olifanten (Big 5 nr.4!) heel dicht bij onze jeeps langs.
Door al deze mooie ervaringen, waar we uiteraard overal uitgebreid de tijd nemen om te fotograferen, komen we pas in het donker in ons authentieke safarikamp aan. Na een heerlijk diner en een zeer welkome warme ‘bucket shower’, zoeken we al snel ons comfortabele bedje op, waar de geluiden van de ons omringende dieren nog een tijdje bezighouden tot de slaap ons overmant.
Dag 3
Wat een mooie zonsopgang krijgen we vandaag te zien. Helemaal opgeladen door deze prachtige aanblik, gaan we weer op pad. Ontbijt nemen we mee, dat eten we wel ergens op op een mooi plekje op een voor ons, fotografen, geschikt moment. Vanochtend worden we weer verwend…hyena’s, gazelles, gieren, olifanten, twee prachtige leeuwen en dan… een luipaard! Deze meest schuwe en door hun habitat (dicht struikgewas of bomen) moeilijk te spotten dieren, zijn de lastigste van de Big 5 om in het vizier te krijgen. Maar kijk, dit is de ochtend van dag 3 en we hebben ze al allemaal gezien. De dieren moeten uiteraard willen meewerken, maar onze chauffeurs zijn ook bijzonder goede spotters en door hun ervaring met fotografen, zoeken ze altijd mee naar het best mogelijke standpunt.
We zijn op tijd weer in het kamp om ons even op te frissen voor de lunch. Plots worden we allemaal naar de mess geroepen om ons daar in veiligheid te brengen voor de olifanten die de tenten wel van heel dichtbij komen bekijken.
Na de lunch bespreek ik met elke deelnemer een selectie van zijn foto’s en worden er – naast de tips die al tijdens het fotograferen werden meegegeven – nog extra tips en suggesties gegeven, om straks misschien weer eens iets anders te proberen of extra op bepaalde technische zaken te letten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen zijn foto’s met de dag ziet verbeteren.
Na de bespreking trekken we er weer op uit. Geen grote katten vanavond, maar hyena’s, antilopes en talrijke vogels fleuren onze avond alweer op. Tijdens het avondeten horen we de olifanten zeer dichtbij rommelen en trompetteren, wat in het donker extra indruk maakt. Vanavond waagt niemand het erop om zonder gewapende begeleiding zijn tent op te zoeken.
Dag 4
Alweer een heerlijke zonsopgang luidt dag 4 in. We verhuizen vandaag naar een andere locatie. Gezien de uitgestrektheid van de Serengeti is het fijn om ook eens in een heel ander stuk ervan te verblijven en de fauna daar te verkennen. Onderweg zien we een indrukwekkend grote mannelijke luipaard en een drietal gieren die vechten over de overblijfselen van een onfortuinlijke gnoe.
Plots komt er een leeuwin op ons toegelopen. Ze gaat liggen aan de oever van een waterplas van waaruit ze spiedend de overkant in de gaten houdt. We kunnen vlak achter haar positie nemen en leven met haar mee. Geregeld gaat ze in sluiphouding wanneer ze een mogelijke prooi in het oog krijgt, maar het is pas wanneer een kudde impala’s het water bereikt dat ze in actie schiet. Platgedrukt tegen de grond sluipt ze richting de kudde, hierbij haar indrukwekkende spieren tonend. We zijn helemaal klaar voor de actie, maar wanneer de leeuwin doorheeft dat ze een stuk water door zal moeten, geeft ze het op en laat ze zich ontgoocheld zakken. Het water zou haar jacht vertragen, waardoor de impala’s zouden kunnen wegrennen voor ze de overkant bereikt.
Helemaal opgepept door deze spannende momenten praten we na terwijl we een poging doen onze picknick lunch op te eten op een plekje waar we de auto uit kunnen. We worden echter omgeven door dwergmangoesten, klipdassen en prachtige vogels, dus is de verleiding erg groot om tussendoor foto’s te maken. Veel wordt er dus niet gegeten. Hier hebben we immers een unieke kans om de hyperactieve mangoestjes vanuit een laag standpunt (al liggend op de grond) te fotograferen.
We vervolgen onze weg naar het kamp, ondertussen het pad kruisend van een leeuwin, topi’s, zebra’s, olifanten en knobbelzwijnen, waardoor het weer donker is alvorens we ons nieuwe verblijf bereiken. Hier wacht ons heerlijk comfort en begeleiding door gewapende Masaï want de dieren zijn ook hier alom aanwezig.
Dag 5
‘s Ochtends zijn we alweer onderweg wanneer een prachtige zonsopgang onze dag meteen goedmaakt. Even later laat de zelden geziene grootoorvos zich uitgebreid en van dichtbij fotograferen. Het schattig ogende en schuwe dier duikt geregeld weg in zijn hol, maar de nieuwsgierigheid heeft toch de bovenhand en hij komt vaak even kijken naar die vreemde bezoekers in hun metalen doos.
De nieuwe regio brengt weer nieuwe fotokansen. We vatten post aan een rivier waar we uitgebreid onze tijd nemen bij een jagende ijsvogel. Daar krijgen we af en toe afleiding geserveerd door grote krokodillen en parende nijlpaarden.
Op een zwartborstslangenarend en een jagende vorkstaartscharrelaar oefenen we vogel-in-de-vluchtfoto’s. Onderweg naar de lodge kunnen we nog zuidelijke hoornraven en waterbokken fotograferen.
Voor het eerst zijn we overdag in de lodge en het uitzicht is er spectaculair. Hooggelegen hebben we een overzicht over een groot deel van de uitgestrekte Serengeti, dat genietend vanuit de eternity pool kan worden bewonderd. Sommige deelnemers verkiezen een lange afkoeling boven de fotobespreking, terwijl anderen toch weer hun fotografische kennis komen bijspijkeren. Onze fotodag wordt afgerond door een fotosessie in de savanne waar het gouden licht van de ondergaande zon hyena’s, een zadeljakhals en een familie Thomson gazelles een prachtig fotografisch kader geeft.
In het tweede deel van dit reisverslag neem ik jullie onder andere mee in de Ngorongorokrater en geef ik nog een paar belangrijke tips voor reizen in Tanzania.
9 reacties
Mijn reactie staat blijkbaar al automatisch bovenaan. Beetje chaotisch, maar goed. Reactie bij onderste commentaar van Luc 🙂
Er is iets redelijk spectaculairs gebeurd met de euro/dollarkoers sinds 2011 (en dan vooral in 2014) Om even te illustreren: afhankelijk van het tijdstip in 2011 is de dollar nu op dit moment 23 to 33% duurder. Dat is heel wat. Alles wat met toerisme te maken heeft, wordt in Afrika met dollars betaald. Dus alles is daar inmiddels gewoon zoveel (23 tot 33%) duurder geworden voor ons, uit de Eurozone. Helaas, maar het is niet anders. Ik houd hierbij geen rekening met de jaarlijkse prijsverhogingen in dollars, die de lodges/kampen sowieso doorvoeren.
Je kan er dus vanuit gaan dat een reis uit 2011 nu in identiek dezelfde vorm alles inbegrepen ongeveer 40 à 50% duurder zou zijn. Dat is niet weinig op een al groot bedrag. We kunnen alleen maar supporteren voor de euro… dat hij het snel weer beter mag doen 🙂
Vriendelijke groet
Ingrid.