Menu

Onderdeel van Pixfactory

Op fotosafari in Noord-Tanzania (2)

Het noorden van Tanzania is een prachtige bestemming voor natuurfotografie met wildlife in overvloed in fantastische landschappen. Hierbij het tweede deel van mijn verslag van de laatste fotosafari die ik er begeleidde en enkele tips voor het reizen in deze regio.
Fisi Gold - hyena bij zonsondergang in Serengeti
Fisi Gold - hyena bij zonsondergang in Serengeti. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Dag 6

Nu we weten waar de grootoorvosjes hun hol hebben, gaan we vanochtend nog even op bezoek. En ja hoor, ze zijn weer van de partij. Ze lijken ons nu zelfs al wat gewend en laten zich wat langer en uitgebreider zien dan gisteren. Vandaag rijden we naar de Ngorongorokrater, dus we moeten vaarwel zeggen aan de Serengeti. Gieren, een steppe-arend en een bateleur zijn de gevleugelde bewoners die ons uitgeleide doen, leeuwen, giraffen en olifanten geven ons nog een waardige afscheidsshoot. Als laatste kunnen we nog uitgebreid een cheetah fotograferen die aan het bekomen is van haar ochtendmaal.

Who? Me? - grootoorvos in hol in Serengeti
Who? Me? – grootoorvos in hol in Serengeti. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Het is middag wanneer we de Serengeti verlaten. Enkele uurtjes later komen we aan in onze lodge op de rand van de krater. Hier volgen naar een ieders keuze weer feedbacksessies over de foto’s of wordt er gewandeld en gefotografeerd in de prachtige tuinen van de lodge met zijn vele bezoekers en adembenemende uitzicht op de Ngorongorokrater. Na een heerlijk buffet zoeken we het comfort van onze luxueuze kamers op zodat we morgen goed uitgerust aan een veelbelovende dag kunnen beginnen.

Dag 7

De volgende ochtend staat iedereen weer heel vroeg paraat zodat we als eersten aan de ingang van dit unieke reservaat staan. Als eersten dalen we dan ook in de krater af. Het dichte wolkendek wordt doorbroken door uitwaaierende zonnestralen.
De vloer van deze ineengestorte vulkaan wordt vaak vergeleken met de Ark van Noah. Doordat er een grote verscheidenheid van habitats is op een zeer beperkte oppervlakte, is de verscheidenheid van de fauna hier enorm. Savanne, bos, zoutpannen, moerassen… alle hebben ze hun typische bewoners. Hoogtepunten op de savanne zijn vandaag de zelden geziene goudjakhals en een paar gnoemannetjes die in een stevige strijd verwikkeld zijn. Het bos heeft olifanten, bavianen en meerkatten voor ons in petto, in het moeras gebruikt een reiger de rug van een nijlpaard als uitkijkpost voor de jacht en een jonge zebra kijkt uit over de met flamingo’s roze gekleurde zoutpan.

Ngorongoro Spotlights - zonsopgang in de Ngorongoro Crater
Ngorongoro Spotlights – zonsopgang in de Ngorongoro krater. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Op de plek waar we ontbijten toont Afrika zich op z’n best. Enkele hyena’s omsingelen plots een buffel. De buffel valt de hyena’s aan, die op hun beurt de buffel in de poten bijten. We zien meerdere hyena’s toesnellen vanuit alle windrichtingen. Dan valt ons oog op een buffelkalfje dat op de grond ligt, omringd door hyena’s. Hyena’s staan als aaseters bekend, maar ze tonen hier ook hun uitstekende jachttechniek. Enkele hyena’s houden de moeder van het jong weg, zodat de anderen het jong kunnen aanvallen en doden. De hyena’s beginnen nu te vechten over de prooi terwijl ook enkele leeuwen op het toneel verschijnen. Die hebben echter al snel door dat ze het onderspit moeten delven tegenover de hyena’s die ondertussen met tientallen ter plaatse zijn. De leeuwen druipen af.

Tarangire River - landschap in Tarangire
Tarangire River – landschap in Tarangire. Fotograaf: Ingrid Vekemans

In de late middag verlaten we de krater om even later onze volgende bestemming te bereiken: Tarangire National Park. Een pareltje om een al fantastische safari mee af te sluiten. Het tentenkamp is een plaats waar je gerust enkele dagen kunt blijven zitten. Allerhande dieren lopen (en vliegen) het kamp in en uit en vanuit je tent kijk je uit over de Tarangirerivier die meandert door het pittoreske landschap van acacia- en baobabbomen en continu bezocht wordt door dorstige dieren, van struisvogels over zebra’s en gnoes tot olifanten. Met plezier zie ik hoe iedereen als betoverd rondkijkt en foto’s maakt. Ons magische plekje…

Dag 8

En alweer die beeldschone zonsopgang… we zoeken een mooie baobab uit en fotograferen hem met verschillende lenzen, vanuit verschillende standpunten, met of zonder struisvogel erbij,…
Even later rijden we mee met een kudde zebra’s. Enkele hengsten hebben het op elkaar gemunt en vechten onverbiddelijk met elkaar. Ook is dit de ideale plek om panning (volgen van dieren met lange sluitertijd voor bewegingseffect) te oefenen.

Leaving Earth - cheetah met verse prooi van waterbok in Tarangire
Leaving Earth – cheetah met verse prooi van waterbok in Tarangire. Fotograaf: Ingrid Vekemans

We rijden vervolgens naar de rivier, waar we een cheetah een pas gevangen waterbok zien verslepen. Het lijf van de waterbok nog helemaal slap, de ogen nog niet dof, de cheetah zwaar hijgend, tonen dat het om een zeer recente actie gaat. De cheetah roept haar al stevig uit de kluiten gewassen jong, die komt aanrennen om de taak van het verslepen van moeder over te nemen. Eens de prooi in de struiken gesleept is, kunnen we voorzichtig naderen om zo close-ups te maken van de etende cheetahs.
Wanneer we terugkeren naar het kamp, komen we bij de rivier nog een kudde drinkende olifanten tegen. Hier houden we ook geruime tijd halt. Dan gebeurt er iets onverwachts. Een olifant die zich aan de overkant van de rivier bevindt, begint luid te trompetteren en stormt de rivier over in onze richting. Gelukkig verandert hij van koers voor hij ons bereikt en keert hij zich tegen een andere olifant uit de kudde. Weer een bijzonder momentje waar we even van moeten bekomen.

Splash - dreigende olifant in Tarangire
Splash – dreigende olifant in Tarangire. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Door al deze gebeurtenissen komen we pas tegen lunchtijd weer in het kamp. Na de lunch kiest de ene weer voor een fotobespreking, de andere voor het genieten van ons mooie kamp, al dan niet inclusief een frisse duik in het zwembad.
De laatste safari van de dag brengt ons de actie van parende hamerkoppen en vissende bonte ijsvogels, afgesloten door een prachtige zonsondergang. Het geluid van rond mijn tent grazende zebra’s vervoert me langzaam in een tevreden en diepe slaap.

Dag 9

Het is onze laatste dag van deze uiterst succesvolle fotosafari. We gaan weer heel vroeg op pad en nemen onze tijd bij een dwergmangoeste op een termietenheuvel, olifanten, een grote kudde gnoes en een dartele zadeljakhals. Na een laat ontbijt en een douche in het kamp, vertrekken we weer naar Arusha. We lunchen in het door mooie tuinen omgeven Shanga project, waar kunstenaars met een handicap mooie souvenirs vervaardigen en er voor ons heerlijk gekookt wordt. Na de lunch is het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Al zullen we elkaar nog terugzien om herinneringen op te halen, zoveel is zeker!

Hullo! - baby-olifant tussen moeders poten in Tarangire
Hullo! – baby-olifant tussen moeders poten in Tarangire. Fotograaf: Ingrid Vekemans

Vier tips voor reizen in Tanzania:

 • Het droge seizoen (juli-september) geeft je de beste fotokansen. De vegetatie is minder dicht begroeid en de dieren zitten meer geconcentreerd rond het schaarser wordende water. Je kunt ze dan dus makkelijker vinden en beter fotograferen.
 • Een statief is hinderlijk in het voertuig en minder flexibel dan een bonenzak. Je neemt de bonenzak leeg mee in je bagage en we kopen ter plaatse bonen of rijst.
 • Je hebt een visum en geldige reispas nodig voor Tanzania en enkele nuttige en noodzakelijke vaccinaties en medicatie. Hiervoor consulteer je best de Tanzaniaanse ambassade en je huisarts of check on-line, bijvoorbeeld op Instituut voor Tropische Geneeskunde of GGD reisvaccinaties (steeds in overleg met een arts!)
 • Hoewel Amerikaanse dollars algemeen geaccepteerd worden in Tanzania (opgelet! enkel dollars van na een bepaald jaartal worden geaccepteerd – dit zoek je best enkele weken voor vertrek op), is het toch aan te raden wat Tanziaanse shillings bij je te hebben om persoonlijke uitgaven in de kampen te betalen. Niet alle kampen rekenen een even voordelige dollarkoers!

In een eerder artikel lees je alles over de eerste vijf dagen van deze fotosafari.

 

6 reacties

 1. Ingrid
  Beide verslagen van de fotoreis gelezen en ik was weer helemaal terug in dit fantastische land.
  Wij waren onze reis begonnen in Tarangire NP en geëindigd in de Serengeti.
  Ik hoop dat ik ooit nog eens de gelegenheid heb om weer naar Tanzania te gaan en zal dan zeker info bij je opvragen.
  Dus wie weet ???
  Martin

  1. Beste Rob

   Dank voor je reactie.

   We reizen met land cruisers (ook wel ‘safari jeeps’ genoemd) waarvan zowel dak als ramen open kunnen. Er wordt dus, afhankelijk van het gewenste standpunt, vanuit het dak of het raam gefotografeerd. De dieren komen zeer vaak zeer dichtbij en ja, dat kan wel eens zeer spannend zijn.

   Vriendelijke groet

   Ingrid.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Ingrid
  Beide verslagen van de fotoreis gelezen en ik was weer helemaal terug in dit fantastische land.
  Wij waren onze reis begonnen in Tarangire NP en geëindigd in de Serengeti.
  Ik hoop dat ik ooit nog eens de gelegenheid heb om weer naar Tanzania te gaan en zal dan zeker info bij je opvragen.
  Dus wie weet ???
  Martin

  1. Beste Rob

   Dank voor je reactie.

   We reizen met land cruisers (ook wel ‘safari jeeps’ genoemd) waarvan zowel dak als ramen open kunnen. Er wordt dus, afhankelijk van het gewenste standpunt, vanuit het dak of het raam gefotografeerd. De dieren komen zeer vaak zeer dichtbij en ja, dat kan wel eens zeer spannend zijn.

   Vriendelijke groet

   Ingrid.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: