Menu

Onderdeel van Pixfactory

Op zoek naar rust voor betere fotografische resultaten

Het leven is een opeenstapeling van drukke momenten, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Het is een hele uitdaging om alles gepland te krijgen en dan ook nog eens de rust en de tijd te vinden om te gaan fotograferen.
Een foto die rust uitstraalt. Gemaakt op een vroege ochtend, mijn favoriete moment van de dag om te fotograferen. Fotograaf: Milou Hinssen

Het niet kunnen vinden van rust is iets waar ik persoonlijk, en mij mij vele anderen, regelmatig tegenaan loop. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik rust heb als ik ga fotograferen. Aan de andere kant word ik er ook rustig van als ik aan het fotograferen ben. Er zijn dan wel verschillende ‘voorwaarden’ waardoor ik die rust krijg. Ik ben graag in een rustige omgeving, zonder al te veel prikkels (mensen, verkeer, o.i.d.). Daarnaast werkt het voor mij totaal niet als ik tijdsdruk heb. Heb ik maar een uurtje de tijd om te gaan fotograferen, dan ga ik vaak al niet. Tijdsdruk werkt namelijk op mijn zenuwen en ik voel me dan alles behalve rustig. Ik kom het beste tot rust als ik zeeën van tijd heb en niet de klok in de gaten hoef te houden. Een aantal van deze punten zal zeker herkenbaar zijn voor velen.

Beperkingen

Nu de dagen langzaamaan korter worden, wordt het een nog grotere uitdaging rust te vinden. Waar je in het voorjaar en de zomer vaak nog na het werk op pad kunt om te gaan fotograferen, is dat in de donkere maanden niet mogelijk. Het aantal momenten om even te gaan genieten van de natuur, wordt minder en korter. De weekenden zijn dan eigenlijk de enige mogelijkheid. Maar met in het najaar de bossen afgeladen met families, paddenstoelenjagers en kastanjeverzamelaars is ook dat niet altijd een feestje. De vroege ochtenden en de namiddagen zijn dan de beste momenten om op pad te gaan.

Local patch is vaak een pre om rust te vinden

Zoals al vaker wordt benoemd in artikelen is het hebben van een local patch een pre. Doordat je de natuurgebieden in jouw omgeving goed kent, is het makkelijker om een rustige plek te vinden waar je ook overdag heen kunt. Daarbij is het een voordeel dat je er vaker naartoe kunt zodat je de ontwikkelingen in de natuur kunt volgen. Denk hierbij aan vogelsoorten, paddenstoelen  en zoogdieren. Door er regelmatig heen te gaan, met of zonder camera, leer je een gebied erg goed kennen. Zo loop ik zelf regelmatig met mijn honden door de polder waar onder andere reeën, roofvogels, vossen en allerlei insecten leven. Zo nu en dan word ik verrast door een ijsvogel, groene specht of blauwe kiekendief. Doordat ik regelmatig in dat gebied kom, kan ik de ontwikkelingen volgen. Zijn bijvoorbeeld de vogels er eenmalig of komen ze er regelmatig terug? Op welk moment van de dag zijn de reeën er en hoeveel leven er in dat gebied? Het volgen van de natuur in één bepaald gebied zorgt voor verdieping in de natuur en het geeft mooie fotografiemogelijkheden.

Ieder voorjaar komt de blauwborst terug in zijn (en mijn) local patch. Meestal laat hij zich eerst horen voordat hij zich laat zien. Fotograaf: Milou Hinssen

Genieten

Bepakt met al mijn fotospullen, een vuilniszak en iets te drinken kan ik mij uren vermaken. Rust. Dat gevoel komt dan boven. Totaal ontspannen, genieten van de geluiden van de natuur, experimenteren met onderwerpen en het loslaten van de dagelijkse zaken. Meer rust brengt meer creativiteit. Dat is mijn persoonlijke ervaring. Er is dan ruimte in mijn hoofd om foto’s te maken die mij blij maken en waar ik trots op ben. Doordat ik ontspannen ben, sta ik veel meer open voor de geuren, kleuren en geluiden van de natuur en dat helpt mee in het creatieve proces. Dus ja, rust in je hoofd en omgeving levert meestal betere resultaten op in het fotograferen.

Andere composities uitproberen omdat er ruimte in mijn hoofd is om creatiever te denken. Fotograaf: Milou Hinssen

Loslaten

Het klinkt misschien allemaal heel mooi en een tikje cliché. Natuurlijk heb ik ook momenten dat het totaal niet gaat zoals ik wil, dat het statief niet mee wil werken of dat de foto gewoon niet wil worden zoals ik in gedachten had. Dat is het moment dat ik bij mezelf te raden ga of er niet meer speelt. Ben ik wel zo rustig? Waar komen de frustraties vandaan? Ik neem dan letterlijk en figuurlijk even afstand van het  fotograferen.  Ik ga een stukje wandelen of ik ga ergens zitten en probeer het allemaal even los te laten. Even bewust en ‘verplicht’ genieten van de omgeving. Vervolgens probeer ik de dingen die in mijn hoofd spelen even te parkeren en kan ik uiteindelijk weer verder met fotograferen. En als het dan nog niet lukt of ik krijg de rust niet gevonden die ik zo graag voel? Dan is het zoals het is en komt er vast weer een ander moment dat het wel lukt. Ook dat is loslaten en accepteren. Fotograferen is nu eenmaal niet altijd rustgevend en ontspannend.

Ik ben erg benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Hoe combineer jij het dagelijkse leven met fotograferen?

Geef een reactie

2 reacties

 1. Grappig om te lezen dat jij hetzelfde hebt als ik . Rustige omgeving om te fotograferen. Wordt altijd al rustig als ik veel groen zie,en inderdaad lukt het niet altijd. Maar als het wel gaat zoals je wil kom je heerlijk ontspannen weer thuis.
  Leuk artikel om te lezen,en mooie foto’s!

 2. Fotograferen in de natuur is voor mij de ‘man cave’ van moeder natuur. Ik voel me er thuis en kan altijd lekker mijn fotografie ding doen zonder dat anderen zich er mee bemoeien… Echt een moment voor mijzelf in deze drukke tijd…
  Een heel leuk artikel, bedankt!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

2 reacties

 1. Grappig om te lezen dat jij hetzelfde hebt als ik . Rustige omgeving om te fotograferen. Wordt altijd al rustig als ik veel groen zie,en inderdaad lukt het niet altijd. Maar als het wel gaat zoals je wil kom je heerlijk ontspannen weer thuis.
  Leuk artikel om te lezen,en mooie foto’s!

 2. Fotograferen in de natuur is voor mij de ‘man cave’ van moeder natuur. Ik voel me er thuis en kan altijd lekker mijn fotografie ding doen zonder dat anderen zich er mee bemoeien… Echt een moment voor mijzelf in deze drukke tijd…
  Een heel leuk artikel, bedankt!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Milou Hinssen

Milou Hinssen

Milou Hinssen laat zich graag verwonderen door de natuur. Ze is een allround fotografe met een passie voor macrofotografie.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: