Menu

Onderdeel van Pixfactory

Opslag en back-up van je foto’s op reis

Je gaat op reis met het specifieke doel om mooie foto’s te maken, of het maken van mooie foto’s is de belangrijkste bijzaak van je reis. Dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat die foto’s ook met je mee terug naar huis reizen voor verdere bewerking en verspreiding. Dit artikel behandelt het opslaan en maken van back-ups om de kans te minimaliseren dat je foto’s ergens onderweg verloren gaan.
back-ups
Een aantal mogelijkheden om op reis je bestanden op te slaan.

Opslaan

Uiteraard worden je foto’s in eerste instantie opgeslagen op de geheugenkaartjes van je camera. De vraag is dan of het handig is om één kaartje met veel ruimte of meerdere kleinere kaartjes mee te nemen.
Als het goed is sla je je foto’s behalve op de geheugenkaarten ook nog elders op, dus je zou zeggen dat die vraag niet belangrijk is. Maar wat nu als tijdens een fotosessie die ene geheugenkaart het begeeft? Hoe meer foto’s er op het kaartje passen, hoe meer foto’s je kwijt kunt raken als het kaartje kapot gaat. En bovendien kun je dat ene kaartje niet meer gebruiken en zit je dus vanaf dat moment zonder.
Daarom lijkt het beter meerdere kleine kaartjes te gebruiken. Je zult dan vaker van kaartje moeten wisselen, je kunt ze door elkaar halen en raakt er gemakkelijker eentje kwijt. Je zult zelf moeten afwegen of die nadelen opwegen tegen het risico van een defecte grote kaart. Gelukkig zijn er allerhande goedkope accessoires te koop voor het labellen, bewaren en organiseren van je geheugenkaartjes.
Als vuistregel is een geheugenkaart met een grotere lees- en schrijfsnelheid altijd beter. Zeker als je video of veel foto’s achter elkaar schiet. Elke camera heeft namelijk een buffer en zodra deze vol zit worden de bestanden naar de geheugenkaart geschreven en gaat de snelheid van de camera (tijdelijk) flink achteruit. Hoe meer megapixels je camera heeft, hoe hoger de benodigde snelheid van je kaartjes. Neem de aanduiding op de kaartjes met een flinke korrel zout. Doorgaans worden de te halen snelheden schromelijk overdreven.

back-up
Geheugenkaartjes in soorten en maten. Op het grote kaartje past maar 32 MB terwijl het kleine kaartje met 32 GB zo’n duizend keer zo veel ruimte biedt. Size does matter….

Back-uppen

Voor de veiligheid bewaar je je foto’s niet enkel op je geheugenkaarten, maar maak je minimaal één back-up. Een vuistregel voor je thuisarchief is de 3-2-1 regel. Bewaar altijd drie versies van je data. Sla deze op twee verschillende media op. En bewaar de back-ups altijd op minimaal één andere locatie dan je werkschijf. Op reis kun je volstaan met twee versies op één fysieke locatie. Hoewel het achterlaten van één versie op bijvoorbeeld je hotelkamer – in een kluisje – geen gek idee is in landen met een hoge mate van criminaliteit.

Laptops

De meest voor de hand liggende optie voor het back-uppen van je beelden op reis is een compacte laptop. Enkele jaren geleden waren deze nog niet beschikbaar, of ze waren niet krachtig genoeg voor het opslaan en bewerken van vele foto’s. Inmiddels zijn laptops, zowel van Apple als voor Windows, beschikbaar in alle formaten en bovendien krachtig genoeg voor alle taken die een reizende fotograaf er mee wil uitvoeren.
Let bij de aanschaf behalve op formaat en gewicht vooral op de opslagcapaciteit. Tegenwoordig is 500 GB minimaal en dat zou genoeg moeten zijn. Neem je een laptop met SSD (flash) geheugen, dan is de capaciteit meestal lager (want duurder) en ligt deze rond de 128 GB.
Daarnaast zijn de aansluitmogelijkheden van de laptop belangrijk. USB is gangbaar, maar zorg dat je USB 3.0 hebt zodat de beelden vanuit je camera razendsnel overgezet kunnen worden. Veel laptops hebben een ingebouwde kaartlezer, maar meestal is die alleen geschikt voor SD-kaartjes. Digitale spiegelreflexcamera’s maken vaak nog gebruik van de grotere CF-kaartjes. Dan is dus een aparte (USB) kaartlezer nodig. Een goede accu is van groot belang, zeker in landen waar beschikbaarheid van elektriciteit eerder uitzondering dan regel is.

back-up
Er is een ruime keuze in opslagmogelijkheden voor onderweg.

Harde schijven

Als alternatief voor de laptop, of als tweede back-up, is een externe harde schijf erg geschikt. Harde schijven zijn er in allerhande soorten en maten. Bij de aanschaf van een harde schijf voor op reis moet je over een aantal zaken nadenken.

  • opslagcapaciteit: Belangrijk is natuurlijk vooral de opslagruimte die de schijf biedt. Om een idee te geven: 1TB is 1.000 GB en dat zijn 40.000 RAW bestanden van 25MB elk. Ruim voldoende voor de meeste reizen en zelfs je reisgenoten zouden er gebruik van kunnen maken voor hun back-ups.
  • formaat: Harde schijven zijn beschikbaar in een 2,5” formaat en een 3,5” formaat. De grotere behuizingen kunnen uiteraard grotere harde schijven aan, maar op reis telt elke gram en centimeter en komen alleen de kleinere 2,5” schijven in aanmerking. Ook die zijn er in 1TB en meer, ruim voldoende dus. Aanvullend voordeel: de 2,5” schijven krijgen hun stroom via de USB (of andere) aansluiting, terwijl de 3,5” schijven een eigen adapter hebben voor de stroomvoorziening. Extra gewicht, extra wereldstekker, en je hebt een stopcontact nodig.
  • SSD of HDD: Harde schijven zijn verkrijgbaar als HDD en als SSD. De eerste bevat een ronddraaiende schijf, de tweede is een groot uitgevallen flashkaart. SSD schijven zijn per MB nog flink duurder dan reguliere HDD’s. Ze zijn veel beter bestand tegen de elementen, botsen en vallen en gaan minder (snel) kapot. Bovendien lezen en schrijven ze veel sneller dan een gewone HDD. Een aanrader als het aantal GB aan foto’s dat je denkt te gaan maken niet gigantisch groot is. Tot 250 GB zijn ze betaalbaar, daarboven worden ze behoorlijk duurder vergeleken met een HDD met dezelfde capaciteit. De prijs van SSD schijven zal in de toekomst verder zakken en ooit zullen reguliere HDD’s niet meer bestaan.
  • bestandsindeling: Controleer voor vertrek of je (nieuwe) externe harde schijf juist is geformatteerd. Een voor Windows geformatteerde harde schijf kan door een Apple wel worden gelezen, maar je kunt er geen bestanden heen schrijven, en andersom. Formatteer liever in exFat formaat, dat door zowel Apple als Windows wordt ondersteund.
  • aansluitmogelijkheden: Uiteraard moet je schijf ook aan te sluiten zijn op je eigen en/of andermans computer en je eventuele computer thuis. Weet dat USB 3 ongeveer 10x zo snel is als USB 2. En Thunderbolt is weer 2x zo snel als USB 3. In theorie, want het draaien van de HDD zelf is doorgaans de bottleneck. Er bestaan schijven met meerdere aansluitingen, zodat je voor meerdere computers, merken of op de groei kunt kopen.
  • bescherming van de schijf: Op reis kan een harde schijf nogal wat te verduren krijgen. Er zijn schijven op de markt die voorzien zijn van een rubberen omhulsel met een extra laag lucht tussen omhulsel en schijf. Deze schijven zijn beter bestand tegen trillingen, schokken en vallen en kunnen het verschil betekenen tussen een succesvolle fototrip en een berg frustraties. Ze zijn niet bestand tegen een val van meer dan enkele meters.

Geheugenkaartjes

Sommige camera’s bieden plek aan twee geheugenkaartjes tegelijk. Dat biedt de mogelijkheid al in je camera te back-uppen. Alle foto’s komen direct op beide kaartjes terecht. Het vergt enig organisatietalent om de kaartjes uit elkaar te houden en te ordenen, maar het is een eenvoudige en weinig ruimte innemende optie.

Imagetanks

Enkele jaren geleden waren imagetanks populair. Eigenlijk is dit niks anders dan een gecombineerde harde schijf en een kaartlezer in een compacte behuizing. Ze bestaan nog steeds en met USB 3 en grotere harde schijven dan voorheen blijft het een prima ruimtebesparende optie. Je hebt immers geen laptop nodig.

Online opslaan

Als je je bevindt op een locatie met snel en betrouwbaar internet, kun je kiezen voor een online back-up van je bestanden. Afhankelijk van het aantal foto’s dat je denkt te gaan maken, kan een gratis opslagdienst als Google Drive of Dropbox al volstaan. Heb je vele Gigabytes aan foto’s, kies dan liever een betaalde dienst. Tegenwoordig bieden die voor een vast bedrag per maand onbeperkte opslag. Bekende en veelgebruikte aanbieders zijn Crashplan en Backblaze of de opslagdienst van Amazon. Let wel, deze diensten zijn vooral bedoeld als extra back-up van je volledige (thuis)archief, zodat je bij brand al je bestanden weer terug kunt krijgen. Niet alle aanbieders bieden evenveel mogelijkheden als het gaat om het eenvoudig uploaden en downloaden van losse bestanden of mappen.


Natuurfotografie magazineMeer lezen over reisfotografie? Natuurfotografie Magazine 36 (4/2018) heeft een themablok ‘Op reis’ met uitgebreide informatie over hoe je de vrede bewaart tijdens een (foto-)reis, een top 10 van natuurfotografiehotspots en een artikel van reisfotograaf Martin van Lokven boordevol tips & tricks over voorbereiding en reisfotografie.

2 reacties

  1. Dank je, mooie aanvulling op een hoofdstuk uit 2015! Ik heb even gekeken en het apparaat ziet er reuze handig uit. De prijs is behoorlijk en zou voor mij een reden zijn toch voor een (zij het kleine) laptop te kiezen. Mooi dat de ontwikkelingen zo snel blijven gaan.

  2. Yop, en een optie is toch dusdanig vernieuwend dat hij best even genoemd mag worden. Dit is de GNARBOX (gnarbox.com). Het is een imagetank met een forse accu, de mogelijkheid om extra schijven aan te sluiten en met kaartlezer. Maar bovendien kan je er via wifi contact mee leggen en met een app op je mobiele telefoon of tablet kun je daar al goed je foto’s en film beheren en ook editen. Het apparaat is relatief nieuw en momenteel nog moeilijk buiten de USA te krijgen. Maar een uitkomst als je zonder PC wilt reizen! Heb er met veel plezier gebruik van gemaakt tijdens mijn laatste vakantie!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dank je, mooie aanvulling op een hoofdstuk uit 2015! Ik heb even gekeken en het apparaat ziet er reuze handig uit. De prijs is behoorlijk en zou voor mij een reden zijn toch voor een (zij het kleine) laptop te kiezen. Mooi dat de ontwikkelingen zo snel blijven gaan.

  2. Yop, en een optie is toch dusdanig vernieuwend dat hij best even genoemd mag worden. Dit is de GNARBOX (gnarbox.com). Het is een imagetank met een forse accu, de mogelijkheid om extra schijven aan te sluiten en met kaartlezer. Maar bovendien kan je er via wifi contact mee leggen en met een app op je mobiele telefoon of tablet kun je daar al goed je foto’s en film beheren en ook editen. Het apparaat is relatief nieuw en momenteel nog moeilijk buiten de USA te krijgen. Maar een uitkomst als je zonder PC wilt reizen! Heb er met veel plezier gebruik van gemaakt tijdens mijn laatste vakantie!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: