HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
Apparatuur

Opslag in de cloud

Hoe bewaar jij je kostbare foto’s? Die staan als het goed is op de harde schijf van je computer of laptop, of op een externe harde schijf die aan je computer is gekoppeld. Hopelijk maak je er regelmatig een back-up van. Heb je hierbij opslag in de cloud al eens overwogen?

Opslag in de cloud
Je wilt je kostbare beelden natuurlijk niet kwijt raken. Opslag in de cloud is één van de opties die je kan overwegen. Fotograaf: Marijn Heuts

Als je gehecht bent aan de resultaten van je harde werk, dan was je niet van plan ze bij een kapotte harde schijf allemaal kwijt te raken. Of een vermogen uit te geven aan een bedrijf dat de foto’s van je gecrashte harde schijf kan redden. Geloof me, de gratis software van Sandisk en andere gaat je hier echt niet helpen. En dus maak je een kopie van je harde schijf. Tenminste, dat hoop ik.

Back-up buiten de cloud

Je kunt handmatig af en toe de hele inhoud van je harde schijf kopiëren naar een andere harde schijf (of NAS), maar de kans dat je het te vaak vergeet of overslaat is groot. Mocht er dan een keer iets gebeuren, ben je je recentere werk alsnog kwijt. Beter is het daarom software te gebruiken die op gezette tijden een kopie van je harde schijf maakt. Idealiter kan die software op zoek gaan naar de verschillen met de vorige keer en zo enkel de bestanden die erbij zijn gekomen back-uppen. Zelf gebruik ik SuperDuper! Of Carbon Copy Cloner op mijn Macbook, maar er zijn genoeg (gratis) programma’s voor Windows en Mac die je kunnen helpen.

SuperDuper
SuperDuper! Maakt elke doordeweekse avond een back-up van HDD1 (ARCHIEF) naar HDD 2 (BACKUP); beide schijven zijn dus identiek. Fotograaf: Fotograaf: Marijn Heuts

Als alternatief voor kopiëren naar een andere, identieke schijf, kun je ook voor een RAID-systeem kiezen. Daarin zitten meerdere schijven en de back-ups worden over die schijven verdeeld. Als een schijf crasht, zijn alsnog alle data veilig en heb je de tijd die ene schijf te vervangen. Schijven gaan nu eenmaal een keer kapot, een HDD sneller dan een SSD. Maar uiteindelijk hebben ze geen van alle het eeuwige leven.

En dan nog: als een inbreker langskomt (met de versoepelingen rondom de coronamaatregelen blijkt die beroepsgroep ineens weer op te leven) of er breekt brand uit in je huis, ben je beide kopietjes kwijt en zit je alsnog met lege handen. En dus zou je een extra kopie kunnen maken en die op een externe locatie, zoals bij vrienden of familie, kunnen bewaren. In theorie werkt dat, maar in de praktijk versloft het en zal je back-up op enig moment nogal achterhaald raken. Eventueel maak je de back-up online (over en weer) zodat het wel vanzelf gaat.

Zelf heb ik me onlangs (veel te laat) verdiept in opslag in de cloud. Ik was het al langer van plan, maar pas toen mijn broer langskwam met een gesneuvelde harde schijf met familiefoto’s, kwam er enige urgentie bij kijken. Ik ben gaan onderzoeken welke opties er in binnen- en buitenland zijn, heb de tarieven en mogelijkheden vergeleken, en een keuze gemaakt.

De criteria voor opslag in de cloud

Criteria die voor mij belangrijk zijn: ik hoef niet doorlopend en snel bij de bestanden te kunnen. Het is immers een back-up, geen cloud-opslag van mijn dagelijkse bestanden. Als ik erbij moet, moet ik snel een bestand kunnen vinden. Als alles crasht, moet ik geen weken hoeven downloaden, maar een harde schijf opgestuurd kunnen krijgen. Het tarief moet goed zijn, en het moet gaan om een partij die al lang bestaat en zoveel gebruikers heeft dat ze ook nog lang zal blijven bestaan. Bij mij heeft dat uiteindelijk geleid tot de keuze Backblaze. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Amazon, Crashplan en Carbonite. Ook in Nederland zijn er diverse online-opslagdiensten.

Menu Backblaze
Het overzichtelijke menu van Backblaze. Kies welke mappen en soorten bestanden je wil back-uppen, en go! Fotograaf: Marijn Heuts

Voor nog geen 50 euro per jaar kan ik onbeperkt back-uppen en hoef ik niet bang te zijn ooit nog iets definitief kwijt te raken. Als de nood hoog is, sturen ze tegen meerprijs in no-time een harde schijf met alle data naar je op. (Als je de schijf terugstuurt krijg je de meerprijs weer terug!) De back-up vindt doorlopend plaats vanaf mijn externe harde schijf (die ik dus ook lokaal back-up). De initiële upload duurde twee weken, maar dat is ook niet erg want het gebeurt op de achtergrond en is eenmalig. Bestanden worden 30 dagen bewaard vanaf het moment dat ze niet langer op je computer beschikbaar zijn (verwijderd, beschadigd).  Je hebt dus alle tijd ze terug te halen. Tegen meerprijs kun je dit oprekken naar maar liefst een jaar.

Welke aanbieder je ook kiest, een cloud-back-up van je fotobestanden is een niet al te dure verzekering die onbetaalbare gemoedsrust kan opleveren! Verzekeren dat een Russische hacker je foto’s niet gebruikt voor politiek gewin, kan ik je helaas niet.

Backblaze backup
Doorlopende geruststelling dat je ‘bij’ bent. Fotograaf: Marijn Heuts

Deel dit artikel


14
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jonny Verheyden op 14 juli 2021 om 10:20

  Dag Marijn,
  Ik vind dit zeer nuttige info. Of je dit nu veilig vind of niet moet ieder voor zichzelf uitmaken. Cloud systemen zullen nooit 100% veilig zijn.
  Graag had ik geweten hoelang het duurt bij de initiële upload.
  Je spreekt van twee weken maar over welke hoeveelheid spreken we dan ?
  1 Tb of meer of minder ?

  1. Door Marijn Heuts op 14 juli 2021 om 12:13

   Hoi Jonny, bij mij ging het om 6 TB. Die twee weken vond ik geen probleem, het gebeurt op de achtergrond en je hebt er geen last van. Je internetverbinding is wel een factor in die tijd. Je moet wel heel veel pech hebben als net in die twee weken de boel wordt gestolen of afbrandt. Een dubbele back-up op mijn bureau had ik toch al.

   1. Door Jonny Verheyden op 15 juli 2021 om 09:58

    Dan moet de pc wel constant blijven opstaan gedurende die periode. Normaal zet ik deze af na mijn werk.

    1. Door Marijn Heuts op 15 juli 2021 om 14:03

     Je kunt hem tussentijds uitzetten maar dan duurt het alles bij elkaar gewoon langer voor het er op staat.

 2. Door Bart Telling op 13 juli 2021 om 20:40

  Heb een wekelijkse update naar het Noorse Jottacloud. Vallen onder strenge Noorse wetgeving. Heb overigens niets te verbergen maar houd de zaken toch liever voor mezelf. Kost 70 euro en onbeperkte opslag.

  1. Door Marijn Heuts op 14 juli 2021 om 12:13

   Mooie aanvulling Bart, ik had er nog nooit van gehoord maar klinkt goed!

 3. Ik gebruikte Google Drive om mijn bestanden en foto’s op te slaan. Na de laatste update ben ik echter overgestapt op mega cloudopslag.

 4. Door sorry ik blijf nu liever even anoniem op 8 juli 2021 om 13:01

  Het is heel zuur om al je foto’s kwijt te raken, maar hoe veilig is een backup in een cloud? Wat zijn de wetten en regels in het land waar de server van de cloud staat? En hoe kwetsbaar is de server en/of de cloud voor hackers die er ransomware op loslaten? e-Mailverkeer gaat ook via een cloud; ik weet jammer genoeg uit ervaring, dat wie kwaad wil zowel bij Google als Apple een achterdeurtje kan openen om onder meer al je mails ongevraagd mee te lezen zonder dat je in eerste instantie ook maar in de gaten hebt dat dat gebeurt. Zoiets is voor mij al reden genoeg cloud-diensten links te laten liggen. Aan e-mails, ontkom ik niet, want zo goed als alles moet tegenwoordig digitaal.

  1. Door Marijn Heuts op 8 juli 2021 om 16:24

   Hoi Yvonne 😉

   Je kunt je daar heel druk om maken, maar eerlijk gezegd wil ik mezelf niet belangrijker maken dan ik ben. Daarmee wil ik zeggen dat ik niet het idee heb dat mijn foto’s straks gebruikt worden om een of andere Oostblok-dictator in het zadel te helpen. Mijn aanbieder zit in de VS en die hebben echt wel iets als een Sleepwet, maar kleine kans dat mijn foto’s van dassen en leeuwen daar onder te lijden hebben. En omdat het een grote aanbieder is, zullen ze zo goed mogelijk zijn gewapend tegen hackers. De gemoedsrust van een veilige back-up elders is me al die twijfels waard.

 5. Door Mark van Veen op 7 juli 2021 om 11:53

  Kanttekening is dat goedkopere aanbieders, lees Microsoft en Google, in hun voorwaarden gebruiksrechten opnemen. Dat wordt dan zo geformuleerd dat het lastig te achterhalen is wat er precies onder valt.

  Zo stelt Microsoft voor hun Onedrivedienst: ‘Voor zover noodzakelijk om de Diensten aan u en anderen te leveren (mogelijk met inbegrip van het wijzigen van de afmetingen, vorm of indeling van Uw Inhoud om deze beter te kunnen opslaan of weer te geven aan u), om u en de Diensten te beschermen en om de producten en diensten van Microsoft te verbeteren, verleent u Microsoft een wereldwijde en royaltyvrije intellectuele eigendomslicentie voor het gebruik van Uw Inhoud, bijvoorbeeld, om kopieën te maken van Uw Inhoud of om Uw Inhoud te bewaren, verzenden, anders in te delen, te distribueren via communicatiemiddelen en weer te geven op de Diensten. Indien u Uw Inhoud publiceert in onderdelen van de Dienst waar deze online onbeperkt toegankelijk wordt weergegeven, kan Uw Inhoud worden opgenomen in demonstaties of materialen ter promotie van de Dienst. “

  1. Door Marijn Heuts op 7 juli 2021 om 13:57

   Dat is vrij dubieus inderdaad. Al vermoed ik niet dat er enorm misbruik van mijn werk gemaakt zou worden.

   1. Door Egon Kraak op 7 juli 2021 om 20:06

    Moi Marijn,
    Vrij dubieus… studeer je om in Grunn te komen wonen? Alhier steken we de Engelsen de loef af qua understatements; bij voorbeeld “mag wel” betekent “ja heel graag” 🙂

  2. Door Wim van der Jagt op 14 juli 2021 om 20:00

   Dit is nogal wat zeg. Ik gebruik Onedrive voor al mijn foto’s en documenten en als ik het goed begrijp mogen ze er mee doen wat ze willen (ruim geformuleerd). Ik gebruik dit vanuit een Office365 abonnement, maar ga dit toch eens heroverwegen en stap wellicht over op Stack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *