Overstappen Naar Capture One Pro

Als jarenlange gebruiker van Lightroom is het logisch dat je twijfelt over een overstap naar andere software. Je hebt in de loop der jaren een enorme catalogus opgebouwd. Al je foto's zijn bewerkt en gecatalogiseerd. Je wilt daar niet helemaal opnieuw mee moeten beginnen. Gelukkig is dat bij overstappen naar Capture One ook helemaal niet nodig.
overstappen naar Capture One
Zie je als een berg op tegen overstappen naar Capture One? Dat is nergens voor nodig. Fotograaf: Ben Huisjes

Overschakelen naar nieuwe software voor het bewerken van je foto’s kan soms frustrerend zijn. Helemaal wanneer je al tijden, soms jaren gewend bent te werken met bepaalde software. Aan de andere kant kan het ook weer heel motiverend werken, want wat is er leuker om eens van je gebaande paden af te wijken en nieuwe uitdagingen aan te gaan!

De makers van Capture One Pro hebben dat ook goed in de gaten. Ze bieden Lightroom gebruikers daarom de mogelijkheid hun zorgvuldig opgebouwde catalogus zonder (al teveel) problemen te importeren. Best een slimme zet natuurlijk. Voor mij was dat uiteindelijk ook één van de redenen om over te schakelen van Lightroom naar Capture One Pro. En ik kan zeggen dat ik er totaal geen spijt van heb gehad.

Het voorbereidende werk

Misschien denk je dat het importeren van een Lightroom catalogus naar Capture One een moeizaam en langdurig proces is, omdat het om twee totaal verschillende bedrijven en dus software gaat. Dat je misschien wel helemaal opnieuw moet beginnen met het bewerken van je foto’s, ze weer opnieuw moet beoordelen en een hele nieuwe mapstructuur moet maken. Maar dat is totaal niet aan de orde. Maak je dus geen zorgen!

Het is al langere tijd mogelijk om een Lightroom catalogus te importeren in Capture One. Voorheen was het verstandig om je Lightroom catalogus van tevoren wat op te schonen, om extra werk na de migratie te voorkomen. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig in steeds mindere mate. Alhoewel een kritische blik en een grote schoonmaak misschien wel zo handig is. Ik moet zeggen dat ik bij de migratie eigenlijk weinig heb veranderd en dit heeft bij mij niet tot allerlei problemen geleid.

Ik lees her en der dat, in tegenstelling tot Lightroom, Capture One wat moeilijker met grote catalogi (dus met veel foto’s) omgaat. Ik heb dat niet gemerkt. In mijn beleving werkt alles juist vele malen sneller dan in Lightroom! Misschien dat het te maken heeft met het feit dat mijn foto’s niet fysiek ín de catalogus staan, maar slechts verwijzingen zijn naar locaties op de harde schijf. Ik denk dat wanneer je de foto’s ín de catalogus bewaart dit het maken van back-ups moeilijker maakt en minder transparant. Het is daardoor foutgevoeliger dan het verwijzen naar foto’s in een aparte mapstructuur. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker, omdat het niet de manier is waarop ik werk en ik er daarom geen ervaring mee heb.

Wat mij verder opviel is, dat de foto’s na de migratie er wat verzadigder uitzagen. Dit heeft alles te maken met het feit dat Capture One Pro een totaal andere, lees betere, RAW-verwerking heeft en ook anders met kleurbewerkingen omgaat.

Het importeren van een Lightroom catalogus

Om een ​​Lightroom catalogus te importeren, open je Capture One Pro en mocht je nog geen catalogus hebben gemaakt om naar te importeren, maak je er nu een via het dialoogvenster dat wordt weergegeven.

Maak een nieuwe catalogus voor je foto’s aan. Fotograaf: Ben Huisjes

Nadat je een nieuwe catalogus hebt aangemaakt, importeer je het .LRCAT Lightroom-bestand. Ga hiervoor als volgt te werk: Bestand > Catalogus importeren > Lightroom-catalogus.

Hier vind je de optie om een Lightroom catalogus te importeren. Fotograaf: Ben Huisjes

Het volgende dialoogvenster (hieronder) laat zien welke instellingen zullen worden geïmporteerd. Zoals informatie over verzamelingen, bijsnijden, rotatie en oriëntatie, maar ook instellingen voor witbalans, belichting, verzadiging en contrast en natuurlijk metagegevens, waaronder IPTC, classificatie, kleurlabel en keywords. Wanneer je klikt op de link onderin het dialoogvenster voor de online gids, zul je nog meer informatie vinden over het importeren van een Lightroom catalogus. Misschien handig om dit van tevoren eens door te lezen: https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360006595157.

Het importeren van een catalogus in Capture One is zonder risico’s. Fotograaf: Ben Huisjes

Capture One Pro slaat meer informatie en voorbeelden op in de catalogus dan Lightroom, wat volgens mij de belangrijkste reden is waarom er niet zoveel afbeeldingen in een catalogus kunnen zitten.

Persoonlijk werk ik trouwens liever met een catalogus dan met sessies, misschien omdat ik dat altijd gewend was toen ik nog met Lightroom werkte. Ik heb gemerkt dat dit voor mij ook goed werkt in Capture One Pro.

Metagegevens

Op het tabblad Capture One 21 (Mac) van de Capture One Pro Voorkeuren, heb ik mijn metagegevens ingesteld op Volledig synchroniseren bij de optie Auto Sync uit XMP. Prioriteit ingesloten XMP boven ingesloten IPTC zet ik uit, terwijl ik Prioriteit secundaire XMP boven ingesloten metagegevens aan heb staan.

Het synchroniseren van de metagegevens. Fotograaf: Ben Huisjes

Deze instellingen stellen me dan in staat om de meest basale metagegevens van secundaire bestanden in Capture One te krijgen en ook om terug te synchroniseren naar de xmp-bestanden. Zodoende stel je andere editors in staat wijzigingen in de metagegevens die ik in Capture One aanbreng, te lezen.

Omdat Capture One alle beeldbewerkingen opslaat in de catalogus, zijn deze onafhankelijk van de xmp-bestanden. Als ik dan buiten mijn catalogus om kopieën van mijn onbewerkte bestanden nodig heb, klik ik met de rechtermuisknop op de afbeeldingen in Capture One Pro en selecteer Exporteren – Originelen. Ik selecteer een map en dan zorg ik ervoor dat ik ook de aanpassingen meeneem. Deze kunnen dan eenvoudig in een andere catalogus worden geïmporteerd mét de aanpassingen.

Verschillen met Lightroom

Verder is er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het overschakelen van Lightroom naar Capture One Pro. Zo zijn er geen modules! De interface in Capture One gebruikt één hoofdvenster, waarin alle gereedschappen zijn georganiseerd in gereedschap-tabbladen. De standaard lay-out heeft gereedschappen aan de linkerkant en de browser bevindt zich aan de rechterkant van de viewer.

Maar je kunt heel makkelijk een ​​lay-out kiezen die meer lijkt op Lightroom; je selecteert dan eenvoudig Venster > Werkruimte > Migratie. Dit zorgt voor een werkruimte die als twee druppels water lijkt op de lay-out van Lightroom.

Hier vind je de optie om de werkomgeving op die van Lightroom te laten lijken. Fotograaf: Ben Huisjes

De meeste gereedschappen in Capture One kunnen op een manier worden georganiseerd, zoals jij dat wilt. Ze kunnen vrij worden verplaatst en zelfs worden geschaald door simpelweg op de titel van het gereedschap te klikken en vervolgens te slepen. Ook kunnen delen van de interface worden verborgen. Heel handig wanneer je bepaalde gereedschappen nooit gebruikt. Capture One is dus ontzettend flexibel hierin!

De volgende keer ga ik dieper in op de interface, de verschillende gereedschappen en werkruimtes.

6 reacties

  1. Ik kijk bij afbeeldingen en zie niet wat je laat zien
    Wanneer ik boven op afbeelding klik zie ik:
    Bewerk varianten
    Hergenereer voorvertoningen
    Exportgeschiedenis.

    Ik wil lightroom importeren in vapture one

  2. Zou je kunnen stellen dat je met Capture One Pro kan, wat je ook kan doen in LR en PS gezamenlijk? Oftewel je hebt nog maar 1 programma nodig waar je er voorheen 2 gebruikt(e)….

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Ik kijk bij afbeeldingen en zie niet wat je laat zien
    Wanneer ik boven op afbeelding klik zie ik:
    Bewerk varianten
    Hergenereer voorvertoningen
    Exportgeschiedenis.

    Ik wil lightroom importeren in vapture one

  2. Zou je kunnen stellen dat je met Capture One Pro kan, wat je ook kan doen in LR en PS gezamenlijk? Oftewel je hebt nog maar 1 programma nodig waar je er voorheen 2 gebruikt(e)….

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: