Tip 1. Kennis van je onderwerp
Zoals met zoveel onderwerpen in de natuur helpt kennis je bij het fotograferen. Neem nou de amethistzwam op bovenstaande foto. Deze lila tot violette paddenstoel wordt ook wel rodekoolzwam genoemd. Het is een plaatjeszwam en die plaatjes hebben dezelfde kleur als de hoed en staan ver uiteen. De amethistzwam komt voor in bossen en lanen op allerlei grondsoorten. Het is een mycorrhizapaddenstoel die samenleeft met beuk en eik. Hij komt algemeen voor vanaf de zomer tot in de herfst. Met deze kennis in huis weet ik dus in welke periode ik waarnaartoe moet om ze te kunnen fotograferen.
Tip 2. Slow down
Als ik op pad ben voor het fotograferen van paddenstoelen heb ik mijn zevenmijlslaarzen niet aan. In alle rust struin ik door het bos en kijk goed om me heen. Hoe lager het tempo hoe meer ik er zie. Dat geldt zeker voor de vaak erg fotogenieke kleine exemplaren. Kortom: slow down! Soms ben ik zelfs zo ‘slow’ dat ik een paar uur bezig met fotograferen van verschillende paddenstoelen binnen een gebiedje van maar enkele vierkante meters.
Tip 3. Loop 360° om je onderwerp
Heb ik mijn paddenstoel gevonden dan loop ik er vrijwel altijd een paar keer helemaal (ofwel 360°) omheen. Nou ja, dat ‘lopen’ gaat wel gepaard met bukken, knielen of zelfs op de grond liggen. Welk standpunt levert de mooiste, meest sprekende foto op? Daarbij let ik niet alleen op het onderwerp zelf maar ook op het licht, de omgeving en op de achtergrond. Wil ik tegenlicht, zij- of juist meelicht. Wil ik het mos op de achtergrond of juist de lucht die door de bomen zichtbaar is? Het 360° draaien neemt even wat tijd in beslag maar is zeker de moeite waard.
Tip 4. Kies een laag standpunt
Paddenstoelen fotografeer ik zelden (schuin) van boven. Vrijwel altijd staat de camera opzij van mijn onderwerp opgesteld of zelfs iets schuin van onderen. Door de lage standpunt zie ik veel meer bijzonders van de paddenstoel zoals de plaatjes van de vele soorten plaatjeszwammen. Hiervoor moet ik wel door of zelfs op de knieën. Het uitklapbare schermpje van mijn camera komt daarbij goed van pas.
Tip 5. Zoom in op details
Dat inzoomen op details doe ik op twee manieren. Letterlijk door heel dichtbij bepaalde details van de paddenstoel te fotograferen waardoor maar een gedeelte van de paddenstoel al beeldvullend is. Meer figuurlijk door te kiezen voor een beperkte scherptediepte en juist op bepaalde details scherp te stellen. Zeker voor het van heel dichtbij fotograferen is een macrolens of zijn tussenringen nodig. Heb je die niet dan probeer de figuurlijke manier eens.
Tip 6. Maak het niet te krap
In tegenstelling tot de vorige tip bepleit deze juist het nemen van afstand. Daardoor krijgt de paddenstoel ruimte en zit ie niet krap in de foto. Als ik nog een stukje van de omgeving op de foto zet spreekt dat vaak meer tot de verbeelding en heeft de kijker eerder het idee zelf in het bos te staan. Het toepassen van compositieregels zoals de regel van derden, helpt met het creëren van ruimte om het onderwerp heen.
Tip 7. Let op de achtergrond
Ik noemde het al even bij tip 3, ‘let op de achtergrond’. Deze kan de foto maken of breken. Al heb ik de paddenstoel nog zo fraai op de foto, als de achtergrond te druk is, of de boomstam in de achtergrond uit de hoed van de paddenstoel lijkt te groeien leidt dat de kijker af. Meestal kies ik daarom voor een rustige, vage achtergrond waarmee de aandacht vooral naar het onderwerp gaat. Het omzetten in zwart-wit kan daarbij zeker helpen.
Tot zover de eerste 7 tips voor het fotograferen van paddenstoelen. In deel 2 krijgen jullie nog eens 7 handige tips. Veel plezier met fotograferen!
6 reacties
Zelf gebruik ik voor mijn foto spullen een fotokoffer,deze zijn waterdicht,stevig genoeg om erop te gaan zitten en je kunt er ook je camera op zetten om er een foto mee te maken.
Ben zelf liefhebber van het fotograferen van Paddestoelen maar …….natuurlijk is er een maar: ik kan moeilijk door de knieën, naar beneden gaat maar ik kan niet meer opstaan vanwege artritis. Weet de fotograaf hiervoor misschien een oplossing?
De tips ga ik echter zeker en vast meenemen, want ik heb veel bijgeleerd, vooral dat ik rustig moet zijn. Bedankt en fijne dag
Yolande
Hoi Yolande.
Goed om te lezen dat je met mijn tips verder kunt!
Wat je vraag betreft heb even moeten nadenken. Immers, paddenstoelen staan meestal op of laag bij de grond en om die mooi te fotograferen wil je de camera nu eenmaal op de zelfde hoogte staan. Gelukkig hebben veel camera’s tegenwoordig een klapschermpje waardoor je het beeld ook van bovenaf kunt zien.
Er zijn de externe monitors die je op je camera kunt plaatsen. Die schermpjes zijn groter dan die van je camera en laten eveneens het te fotograferen beeld zien waardoor je minder diep hoeft te bukken.
Voor het bedienen van je camera kun je (afhankelijk van de mogelijkheden die je camera heeft) remote control gebruiken. Dat kan vaak ook via een app op je telefoon.
Dan ken ik fotografen die op pad gaan met een karretje om hun spullen te vervoeren. Dat karretje kan tevens dienst doen als laag-bij-de-grond-stoeltje. Zo kun je zittend toch wel je camera bedienen.
Maar misschien is de eenvoudigste oplossing wel het net zo lang doorzoeken tot je paddenstoelen vindt die op hoogte staan. Levende en dode boomstammen en takken bieden hiertoe vaak de gelegenheid.
Ik hoop dat je iets kunt met mijn suggesties en wens je veel succes met fotograferen.
Hallo Yolande,
Wat je ook kunt doen is: een oude losse heupriem van een oude rugzak, met een carabiner (een soort haak, die je bij het klimmen gebruikt. In een gespecialiseerde sportzaak hebben ze zoiets) aan één kant aan de riem hangen met daaraan een zitje. Die klap je uit bij de paddestoel, zodat je kunt zitten (oppassen dat je niet omduvelt) en met het uitklapbare schermpje van je camera kun je misschien heel dicht bij de grond komen en is het opstaan iets gemakkelijker. Zeker als de paddestoel dicht bij een boom staat waar je je aan vast kunt pakken.
Hoi Yolande,
Misschien een hulp meenemen?
Wat Erik zegt met de app klopt. Ik weet dat Nikon bijvoorbeeld Snapbridge heeft, ik gebruik het af en toe wel eens. Je zoekt dus eerst contact met camera en telefoon, zet je camera dan op de grond of statief, zoekt je compositie. Scherpstellen doe je met de app en afdrukken dus ook. Ik weet dat Canon en Sony ook zo’n app hebben. Eventueel op Youtube zoeken naar lui die filmpjes hierover gemaakt hebben.
Succes.
Zou ik zeker interessant vinden.