Menu

Onderdeel van Pixfactory

Paddenstoelen fotograferen: deel 2

In deel 1 van mijn tutorial over tips voor het fotograferen van paddenstoelen gaf ik tips over het hebben van kennis, het zoek-tempo en het bepalen van je compositie. In deel 2 noem ik tips die meer te maken hebben met – hoe zal ik het noemen – ‘technieken’, met bonussen en met het gebruik van materialen. Vind je paddenstoelen fotograferen ook zo leuk, fascinerend en uitdagend, lees dan vooral verder. Hopelijk helpen één of meerdere tips je verder in het maken van foto’s waar jezelf en anderen langer naar blijven kijken.
Paddenstoel door begroeiing
Wat schuilt daar achter het gras? – 90mm; 1/200s bij F2.8; ISO 640. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 8. Door de begroeiing heen fotograferen

Een paar jaar geleden vond ik begroeiing rond een paddenstoel maar een sta in de weg. Nu kijk ik daar anders tegen aan of liever gezegd, ik kijk er graag tussendoor. De vaagheid die ik zo graag in de achtergrond wil kan ik zo ook in de voorgrond op de foto krijgen. Dat levert verrassende, misschien wel spannende beelden op. Wat schuilt daarachter of tussen het gras?

Tip 9. Ga op zoek naar licht in de achtergrond voor bokeh

Regelmatig stop ik met mijn 360°-rondje als ik iets van licht of lucht in de achtergrond zie. Dit geeft de kans op bokeh en dat kan een fraaie toevoeging zijn. Bij de volgende foto weerkaats ik het licht met hulp van een reflectiescherm op de paddenstoelen waardoor de lamellen goed zichtbaar zijn.

Bokeh in de achtergrond kan een fraaie toevoeging zijn.  90mm; 1/6s bij F10; ISO 100. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 10. Zoek of wacht op een bonus

Met een bonus bedoel ik iets opvallends of toevoeging aan de paddenstoel. Vaak is dat in mijn geval een insect en de ervaring leert dat vooral vliegen met enige regelmaat op paddenstoelen neerstrijken. Goed opletten en geduld hebben zijn het devies. Wat geluk hoort er zeker ook bij. Diertjes die ook nog stil zitten heb ik het liefst maar het lieveheersbeestje op de volgende foto zat dat bepaald niet. Meerdere foto’s waren nodig  om het scherp op de foto te krijgen.

Een lieveheersbeestje op de paddenstoel is een welkome bonus! 90mm; 1/160s bij F2.8; ISO 1600. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 11. Kies bewust voor je scherptediepte

Welk beeld zie ik voor ogen? Welke foto wil ik maken? Behalve de compositie is ook de mate van scherptediepte zeer bepalend voor de kracht van de uiteindelijke foto. Wil ik de hele paddenstoel scherp of juist alleen een detail ervan? Of in het geval van de vlieg op de volgende foto, alleen die vlieg? Door vóór het maken van de foto een beeld te vormen van het gewenste resultaat en meer specifiek van, wat wil ik scherp en wat juist niet, weet ik wat me te doen staat als het gaat om de keuze van mijn diafragma.

Zeker bij het gebruik van een macrolens is de scherptediepte erg gering, ook al kies ik voor een klein diafragma (bijvoorbeeld f16). Bij de grootste diafragma opening (bijvoorbeeld f2.8) is die scherptediepte zelfs zo gering dat die vlieg op de foto misschien wel niet helemaal scherp wordt terwijl ik dat wel wil. Anderzijds wil ik een vage achtergrond houden en dan moet ik juist weer niet een te klein diafragma. Om de beste keuze te maken varieer ik vaak, als ik de kans krijg, met mijn diafragma instelling.

Door voldoende afstand tot het onderwerp is de vlieg met een diafragma van f2.8 toch helemaal scherp.  90mm; 1/200s bij F2.8; ISO 1250. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 12. Gebruik een statief en zelfontspanner of timer

Misschien voor velen onder jullie lezers een open deur maar ik wil ‘m toch genoemd hebben. Ik gebruik een statief waarmee ik de camera laag bij de grond kan plaatsen en wel om meerdere redenen. Samen met het gebruik van een zelfontspanner of timer voorkomt het niet alleen bewegingsonscherpte maar het statief geeft me ook de mogelijkheid om in alle rust de compositie te bepalen en handmatig scherp te stellen. Dat eenmaal voor elkaar hoef ik daar niet meer naar om te kijken en kan ik gaan variëren. Bijvoorbeeld met het diafragma of met het toevoegen van licht van een zaklamp of flitser zoals op de foto is te zien. Tot slot check ik, om zeker te zijn, de scherpstelling nog eens voor ik de foto maak.

De compositie eenmaal voor elkaar hoef ik daar niet meer naar om te kijken en kan ik gaan variëren. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 13. Gebruik een polarisatiefilter voor paddenstoelen

Ik gebruik veelal een polarisatiefilter. Het vermindert eventuele hinderlijke reflecties en zorgt er bovendien voor dat de kleuren in de foto intenser worden.

Met een polarisatiefilter worden de kleuren intens weergegeven. 90mm; 1/10s bij F11; ISO 400. Fotograaf: Erik Nevels

Tip 14. Gebruik eens je telelens

Soms verruil ik mijn macrolens voor mijn 200-600mm telelens. Door de afstand van bijna 2,5 meter die deze lens op 600mm tot het onderwerp vergt komt de paddenstoel weliswaar klein in beeld maar dat geldt ook voor de achtergrond. De beeldhoek bij 600mm is namelijk veel kleiner dan bij mijn 90mm macrolens en dat geeft vaak een rustiger, eenvoudiger beeld waarbij de paddenstoel sereen in zijn directe omgeving pronkt.

Met 600mm is de beeldhoek erg klein. 600mm; 1/8s bij F6.3; ISO 125. Fotograaf: Erik Nevels

Extra tips?

Hopelijk heb je met het lezen van de 14 tips voor het fotograferen van paddenstoelen je voordeel kunnen doen. Ongetwijfeld zijn er nog vele extra tips hiervoor te geven. Heb jij er nog en wil je die delen, zet ze dan in het commentaar. Ik ben in elk geval benieuwd en de andere lezers vast met mij. Veel plezier met fotograferen!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

5 reacties

  1. Ik doe alles met mijn mobiel Samsung F20 SE en heb ik daar al fantastische foto’s meegemaakt. Soms draai ik mijn mobiel om en zet ik die op de grond voor een paddestoel om een mooie wazige voorgrond te krijgen. Echt een mooi effect krijg je dan.
    Kan ik ook foto’s delen via de site?
    Met vriendelijke groet, Veronique

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Ik doe alles met mijn mobiel Samsung F20 SE en heb ik daar al fantastische foto’s meegemaakt. Soms draai ik mijn mobiel om en zet ik die op de grond voor een paddestoel om een mooie wazige voorgrond te krijgen. Echt een mooi effect krijg je dan.
    Kan ik ook foto’s delen via de site?
    Met vriendelijke groet, Veronique

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: