Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Paklijst voor de fotograaf op reis

Nog even en dan breekt de zomervakantie aan. Velen zullen de koffers pakken en op vakantie gaan. Maar wat neem je allemaal mee? Daarom hier een handige paklijst voor de fotograaf. Zowel voor diegene die met de auto of camper op reis gaat als diegene die met het vliegtuig gaat.
Tot 2000 meter hoogte klimmen met een telelens? Het kan zeker de moeite waard zijn!
Tot 2000 meter hoogte klimmen met een telelens? Het kan zeker de moeite waard zijn! Fotograaf: Milou Hinssen

Op reis met de auto

Ga je met de auto, caravan of camper op vakantie? Dan kun je over het algemeen meer meenemen dan wanneer je met het vliegtuig op reis gaat. Er vanuit gaande dat de kilo’s pindakaas, hagelslag en drop tot een minimum worden gehouden. Daarnaast is er een verschil tussen de macrofotograaf, landschapsfotograaf, vogelaar en de ik-kan-niet-kiezen-fotograaf. Ieder heeft zijn eigen favoriete apparatuur en accessoires. De lijst is voor iedere fotograaf, er kunnen dus dingen op staan die voor jou niet van toepassing zijn.

 • Camera en lenzen
 • Rugzak/tas/koffertje
 • Cleaner/doekje/blaasbalg
 • Klein diffuus scherm of paraplu
 • Filters
 • Plamp
 • Afstandsbediening
 • Statief/rijstzak
 • Krukje/kussentje
 • Accu’s + oplader
 • Geheugenkaart(en)
 • Powerbank
 • Verrekijker
 • Drone
 • Regenhoes
 • Wereldstekker

Op reis met het vliegtuig

Mocht je met het vliegtuig op reis gaan dan zijn de mogelijkheden iets beperkter. Je zal eerder een lens of het statief thuis moeten laten. Zo mag een statief niet mee in je handbagage en is er een maximaal gewicht van (meestal) 10 kilo. Check van te voren ook de afmetingen van de handbagage bij de luchtvaartmaatschappij. Houd er rekening mee dat laptops, tablets, powerbanks en accu’s altijd in de handbagage mee moeten. Het beste is om je meest waardevolle spullen bij je te houden in het vliegtuig. In de grote koffer, je ruimbagage, kun je dan bijvoorbeeld het statief doen en andere accessoires. Een extra lens kun je ook prima in de koffer ‘verstoppen’. Wikkel de lens in bubbelfolie, in een dik badlaken, of beiden. Zorg dat de lens in het midden van de koffer zit, omringd door kleding. Dan overleeft de lens het prima en heb je op vakantie een extra lens erbij om mee te fotograferen.

Wordt het de een zoomlens, een macrolens of toch allebei?
Wordt het de een zoomlens, een macrolens of toch allebei? Fotograaf: Milou Hinssen

Camera en lenzen

Verdiep je van te voren in de onderwerpen die je wilt gaan fotograferen en die er in de omgeving te zien zijn. Ga je vooral landschappen fotograferen dan zul je aan een groothoekobjectief en een zoomlens meestal genoeg hebben. Bedenk dus vooraf goed wat je mee kunt nemen en wat je mee wilt nemen.

Kies een tas die past bij jouw wensen.
Kies een tas die past bij jouw wensen. Fotograaf: Milou Hinssen

Rugzak

Een goede rugzak of tas is erg belangrijk. Mocht je veel gaan wandelen dan is een backpack tas een goede optie. Mocht je veel in drukke gebieden zijn of met het vliegtuig gaan dan is een cameratas met een sluiting tegen je rug aan erg prettig. De spullen zijn dan extra veilig opgeborgen.

Niets zo vervelend als een vieze lens.
Niets zo vervelend als een vieze lens. Fotograaf: Milou Hinssen

Lenzendoekje

Een lenzendoekje, blaasbalg en een cleaner zijn essentieel om mee te nemen. Niets is zo vervelend als een vieze lens. Wel zo prettig als je die dan ter plaatse kunt schoonmaken.

Een paraplu of schermpje kan helpen als je met fel zonlicht gaat fotograferen.
Een paraplu of schermpje kan helpen als je met fel zonlicht gaat fotograferen. Fotograaf: Milou Hinssen

Diffuusscherm/paraplu

De macrofotograaf zal dit graag mee op reis nemen. Zeker als je insecten, zoals vlinders, gaat fotograferen. Het felle zonlicht kan erg storend zijn tijdens het fotograferen. Een diffuus scherm of een witte paraplu is dan onmisbaar.

De plamp.
De plamp. Fotograaf: Milou Hinssen

Plamp

Het diffuus scherm kun je met de plamp vastzetten. Daarnaast kan de plamp helpen om bijvoorbeeld een bloem op zijn plek te houden als er veel wind staat.

Bij het gebruiken van lange sluitertijden, komt een afstandsbediening goed van pas.
Bij het gebruiken van lange sluitertijden, komt een afstandsbediening goed van pas. Fotograaf: Milou Hinssen

Afstandsbediening

Ga je werken met langere sluitertijden dan is het verstandig om een afstandsbediening mee te nemen. Met een afstandsbediening voorkom je bewegingsonscherpte. Vergeet ook niet de stabilisator van de camera uit te zetten, deze zorgt ook voor bewegingsonscherpte wanneer je vanaf een statief fotografeert.

Welke mag mee en welke blijft thuis?
Welke mag mee en welke blijft thuis? Fotograaf: Milou Hinssen

Filters

Polarisatiefilters, grijsfilters en grijsverloopfilters, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk ook hier goed van te voren wat je wilt gaan fotograferen en welke filters je graag mee wilt nemen. Zorg dat ze goed en veilig opgeborgen zijn zodat ze tijdens de reis niet beschadigd kunnen raken.

Pittenzak voor op reis.
Pittenzak voor op reis. Fotograaf: Milou Hinssen

Statief/rijstzak

Het statief, bijna elke fotograaf heeft er een haat/liefde verhouding mee. Reis je met de auto dan zal je het statief eerder meenemen dan wanneer je met het vliegtuig reist. Een reisstatief kan voor sommige een goede oplossing zijn. Deze zijn kleiner en dus gemakkelijker mee te nemen tijdens een wandeltocht.

Bijschrift: Zorg goed voor jezelf!
Bijschrift: Zorg goed voor jezelf! Fotograaf: Milou Hinssen

Krukje/kussentje

Ben je van plan om een langere tijd op één plek te fotograferen dan kan een krukje of een kussentje erg aangenaam zijn. Zorg goed voor jezelf en vergeet ook niet om iets te eten en te drinken mee te nemen.

Zonder (volle) accu geen foto.
Zonder (volle) accu geen foto. Fotograaf: Milou Hinssen

Accu’s/oplader

Dit is onmisbaar tijdens elke vorm van reizen en fotograferen, zonder batterijen en een oplader kun je niet fotograferen. Zorg ook voor reservebatterijen, zeker als je in koudere gebieden komt of als je een lange dag gaat fotograferen.

Beter te veel dan te weinig opslag.
Beter te veel dan te weinig opslag. Fotograaf: Milou Hinssen

Geheugenkaart

In tegenstelling tot een volle batterij, zorg je dat je met een leeg geheugenkaartje van huis vertrekt. Wat betreft geheugenkaartjes, is de keuze reuze. Ook hier geldt; een extra geheugenkaartje meenemen kan geen kwaad.

Als je een lange dag op pad bent kan een powerbank handig zijn.
Als je een lange dag op pad bent kan een powerbank handig zijn. Fotograaf: Milou Hinssen

Powerbank

Zowel voor de batterijen van je camera als die van je telefoon of tablet is het altijd verstandig om een powerbank mee te nemen. Je kunt je apparatuur waar en wanneer je wilt opladen.

Onmisbaar voor vele fotografen.
Onmisbaar voor vele fotografen. Fotograaf: Milou Hinssen

Verrekijker

Als vogelaar heb je waarschijnlijk de verrekijker al ingepakt voordat de camera in de tas zit. Een verrekijker neemt wel meer plek in beslag maar mocht je vogels of andere dieren gaan fotograferen dan kun je eigenlijk niet zonder een verrekijker.

Drones gaan steeds vaker mee op vakantie.
Drones gaan steeds vaker mee op vakantie. Fotograaf: DJIMINI3

Drone

De drones worden steeds populairder en gaan ook vaker mee op vakantie. In de auto of camper is dat geen probleem. Maar hoe werkt het als je met het vliegtuig gaat? De drone mag zowel in de handbagage als de ruimbagage meegenomen worden. Let er wel op dat de batterijen altijd in de handbagage moeten. Check van te voren wat de regels van de luchtvaartmaatschappij zijn en wat de regels zijn in het land waar je naartoe gaat. Er zijn ook landen waar het verboden is om met een drone te vliegen, zoek dit van te voren goed uit. Het zou zonde zijn als je je drone ergens op een vliegveld achter zou moeten laten.

Beter mee verlegen dan om verlegen.
Beter mee verlegen dan om verlegen. Fotograaf: Milou Hinssen

Regenhoes

Mocht je van te voren niet zeker zijn wat voor weer het gaat worden op jouw vakantiebestemming, dan is het aan te raden de regenhoes zeker mee te nemen. Zowel voor de camera als voor de cameratas. En vergeet ook hier jezelf niet, van een kletsnat pak wordt niemand vrolijk.

Controleer van te voren wat voor stekker je nodig hebt.
Controleer van te voren wat voor stekker je nodig hebt. Fotograaf: Milou Hinssen

Wereldstekker

Altijd handig om de wereldstekker standaard in je koffer te hebben. Controleer van te voren welke stekker je nodig hebt in welk land. In de meeste Europese landen gebruiken ze type C of F (ook in Nederland). Maar bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Zwitserland gebruiken ze weer andere types. Mocht je nog een wereldstekker hebben liggen, controleer dan of deze ook bruikbaar is in het land waar je naartoe gaat.

Toch nog een natuurfoto in dit artikel.
Toch nog een natuurfoto in dit artikel. Fotograaf: Milou Hinssen

Disclaimer van de fotograaf

Laten we voorop stellen dat ik geen product-fotograaf ben. Het heeft mij bloed zweet en tranen gekost om deze foto’s te maken. De frustraties die we als fotograaf tegenkomen tijdens het fotograferen van de natuur, ben ik meermaals ook in dit artikel tegengekomen. Desondanks vond ik het erg leuk om te doen! Mijn reis gaat dit jaar naar Slovenië, samen met manlief en onze twee honden, proppen we onszelf in een busje en gaan genieten van alles wat we onderweg tegen gaan komen. Een gelukje voor mij, want ik val onder de categorie ik-kan-niet-kiezen-fotograaf. En dan is een auto toch wel erg handig!

Ik wens iedereen een heerlijke zomer toe, in Nederland, Europa of ver daarbuiten!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: