Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Palette Gear: mengpaneel voor nabewerking

Mensen die mij kennen weten dat ik ooit 40 uur per week achter een PC zat. Ik heb nooit gestudeerd voor fotografie, sterker nog, niet eens een fotografische opleiding gedaan. Nee, deze jongen is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit als statisticus met specialisatie Kunstmatige Intelligentie. Dan beland je niet tussen de kievitsbloemen of dwaal je door de nacht. Dan zit je 40 uur per week achter 3 beeldschermen.
palette gear
Uitbreiding aan je toetsenbord en muis: een mengpaneel met knoppen en schuiven voor de fotonabewerking. Fotograaf: Johan van der Wielen

RSI

Bij verschillende werkgevers aan de slag als hardcore researcher, programmeren, dataverwerking en zelflerende voorspelmodellen bouwen. Hoe leuk die mathematische puzzels ook waren, het eiste helaas zijn tol in de vorm van RSI. Mijn armen en schouders waren niet gebouwd op 40 uur klikken en typen. Als fotograaf kan ik de goede balans vinden tussen veldwerk (met lekker grove motoriek, van sjouwen met spullen tot zwaaien met camera’s) en tussendoor een verwerkdag achter mijn laptop. Met aangepaste muis en vaak brace heb ik mijn RSI prima in de hand.

Nabewerking is precisiewerk

Echter, het nabewerken vergt nogal wat precisiewerk. Alle schuifjes van belichting, highlights, blacks, vibrance, etc. dien je niet met je grove motoriek te lijf te gaan. Dan heb je alleen wit en zwart, het is juist de nuance waarmee je alle schuifjes moet bedienen. Als je dat veel doet, zoals ik, merk je dat de belasting op je armen weer groter wordt. Nog buiten het feit dat je meer naar de schuifjes kijkt dan naar de foto en het resultaat.

palette gear
De Palette gear sets komen in mooie doosjes met verschillende samenstelling. Fotograaf: Johan van der Wielen

Extra knoppen

En hier heeft Palette Gear prima op ingespeeld. Een systeem van lego-achtige blokjes met drukknoppen, schuiven en draaiknoppen waarmee je de belangrijkste handelingen van je nabewerking, zoals ik in Lightroom, kunt overnemen. Naast je toetsenbord een extra mengpaneel met knoppen waarmee je op gevoel de belangrijkste nabewerkingsstappen kunt doen.

Je kunt de Palette Gear in diverse samenstellingen kopen, van de starterskit met 1 schuif, 1 draaiknop en 2 drukknoppen tot de zeer uitgebreide Professional Kit met 4 schuiven, 6 draaiknoppen en 4 drukknoppen. Verder zijn alle soorten blokjes ook los bij te kopen voor helemaal je eigen samenstelling. Alleen moet je wel beginnen met één van de drie basissets want het USB-blokje is niet los te koop. Ik heb in deze review de meest uitgebreide set, de professional kit, gebruikt.

palette gear
Palette gear is een verzameling losse blokjes die met contactpunten en magneten aan elkaar gezet kunnen worden. Hoe? Welke knoppen waar? Dat mag je zelf verzinnen! Fotograaf: Johan van der Wielen
Hoe je de blokken aan elkaar zet, welke vorm je mengpaneel ook gaat krijgen, dat is helemaal aan jou. De blokjes behouden hun LED kleur en functie, ongeacht de plek. Fotograaf: Johan van der Wielen

Functie toewijzing en LED kleur

Je downloadt het stuurprogramma van de site van Palette en kunt aan de slag. Je begint met een profiel aan te maken voor welk programma je de knoppen in wilt stellen. Je kunt meerdere profielen aanmaken voor verschillende programma’s.

De Palette app, beetje klein in beeld maar dat heeft met mijn QHD-scherm te maken.
palette gear
Klik op een knop, scroll door het menu aan mogelijke toewijzingen van functies (er is heel veel mogelijk!) en kies uit één van de 7 LED kleuren. Je kunt zelfs het USB blok je eigen screen naam geven. Als icoon laat hij zien voor welk programma je een profiel hebt gemaakt.
Op het moment dat je een blokje loshaalt verdwijnt hij ook meteen uit de app.
Zet je blokje ergens weer terug en hij heeft nog steeds dezelfde functie en LED kleur. Alles wordt onthouden!
palette gear
Door kleuren toe te wijzen kun je makkelijker knoppen en schuiven die vergelijkbare stappen doen ‘groeperen’. Dat maakt het snel zoeken naar de goede knop makkelijker. Fotograaf: Johan van der Wielen

Intuïtief en makkelijk

In eerste instantie vond ik de blokken nogal groot. In deze tijd waarin we op de vierkante mm’s knopjes moeten bedienen heb ik nu ineens 15 knoppen die even groot zijn als mijn halve toetsenbord. Toch ben ik er eigenlijk wel blij mee. Want ik kan zonder te kijken de goede knoppen grijpen en door de grootte kun je heel precies wijzigen zonder dat je verkrampt aan het werken ben met je muis.

Nabewerken zonder te kijken! Met je ogen naar de foto in plaats van naar de schuifjes. Niet meer bewerken vanuit de instellingen, maar gewoon op zicht! Fotograaf: Johan van der Wielen

 

Het moment dat je een knop aanraakt of verandert verschijnt er kort een icoontje in beeld dat aangeeft wat je gaat doen. Op die manier voorkom je verkeerde knoppen en verkeerde nabewerking.
Een fijne toevoeging aan een knop: before / after. Even drukken en kijken, nog een keer drukken en verder met nabewerking. Ik gebruik deze functie nu meer dan ervoor.

Mijn mening na een weekje Palette gear

Toen ik van het bestaan van Palette gear hoorde was ik meteen enthousiast, dat moest ik hebben! Toen ze binnenkwamen schrok ik echter van de grootte. Waarom moesten die knoppen zó enorm zijn? Wat kleiner is handzamer. Heb wel 10 verschillende bouwwerken geprobeerd vóór mijn toetsenbord en ernaast voor ik uiteindelijk dit ontwerp heb gekozen. De meeste toewijzingen waren voor mij meteen duidelijk: belichting, hooglichten, schaduwen, contrast, clarity, witbalans en vibrance worden veel gebruikt. Maar voor de drukknoppen had ik moeite te bedenken welke functie daar handig voor zou zijn. Immers, Lightroom heeft voor de meeste functies ook een sneltoets en of ik nu op een grote quizknop druk of op een G… in beide gevallen kom ik op de gridview uit.

Toch ben ik steeds enthousiaster geworden. De knoppen zijn oerdegelijk. Het is geen plastic speeltje wat 2017 niet gaat overleven. Het feit dat ik zelf mag bouwen en aan alle knoppen zowel functies als kleurtjes toe kan kennen maakt dit systeem ook enorm divers en breed inzetbaar.

Ook de reactie in Lightroom is heel snel. Als je aan één van de knopjes zit zie je meteen dat er wat gebeurt, er is geen wachttijd en de reactie is heel soepel.

Toch zie ik nog wel een paar verbeterpunten. Zo zou ik op de schuifjes graag een klik voelen wanneer ik weer in het midden ben. Immers, als ik mijn belichting aanpas maar toch terug wil moet ik nu heel precies te werk gaan en op mijn scherm kijken wanneer de belichting weer op 0 staat. Een gevoelsklikje zou wonderen doen.

De draaiknoppen hebben het grote voordeel dat je daar op kunt drukken waarmee je in één keer je instellingen weer hebt gereset. Als je je belichting op een draaiknop instelt komt hij in één keer terug op nul met drukken.

Daarnaast hebben de schuiven als nadeel dat als ik hem instel, de schuif naar links of rechts staat. Ik was even bang dat als ik naar de volgende foto zou gaan hij dan ook meteen voor deze nieuwe foto de instelling over zou nemen. Dat is gelukkig niet zo. Wel is zo dat als ik voor de nieuwe foto dezelfde schuif wil verzetten hij bij aanraking begint waar de schuif voor de vorige foto gebleven was. Heb je foto X op +1 belichting gezet en wil je de volgende foto naar -1 hebben dan begint de correctie ineens toch bij +1 omdat hij daar nog stond. Ook daarvoor is een draaiknop handiger, immers, die heeft geen begin of einde en begint voor elke foto gewoon weer bij nul. Toch werken de schuiven wel heel erg prettig wegens hun grote precisie.

Voor de drukknoppen heb ik nog niet echt een functie, maar dat heeft meer te maken met de enorme mogelijkheden van sneltoetsen in Lightroom. Dat is dus nog even puzzelen.

Als laatste, maar dat is vooral voor mij als wandelaar, is het niet heel makkelijk om de Palette even te verplaatsen. Zeker de professional kit met 15 blokjes moet je echt met twee handen oppakken om ergens neer te zetten. Nu werk ik vaak hier en dan weer daar dus is het voor mij even puzzelen, misschien dat ik er een dun plankje onder maak. Werk je echter, zoals de meeste fotografen, met een vaste computer met zo’n 80” scherm, dan is dat geen probleem ?

Oh ja, alle blokken moeten aan elkaar. Je kunt niet de ene helft van de blokken links van je toetsenbord zetten en de rest rechts. Misschien zou een soort connectieblokje met een USB kabel ertussen wel aardig zijn om van één set meerdere panelen te maken.

Nog even het lekker dramatische resultaat van minder dan 10sec. draaien, schuiven en drukken. Fotograaf: Johan van der Wielen

Pluspunten:

 • Snelle nabewerking met grote precisie, binnen een paar seconden heb je de belangrijkste aanpassingen gedaan
 • Knoppen zijn makkelijk op gevoel te vinden waardoor je aandacht bij de foto blijft
 • Grote precisie met ontspannen houding in je hand. Geen verkrampte muishand meer om kleine aanpassingen te doe
 • Solide en degelijk gebouw
 • Veelzijdige manier van opbouw / samenstelling van je paneel. Alle blokjes kunnen overal en je kunt zelf de voor jou ideale vorm maken
 • Makkelijk te bouwen door magneten en contacten
 • Veelzijdig in functie: aan elk blokje kun je zelf een functie en LED kleur meegeven
 • Blokken houden hun LED kleur en functie, ook al haal je ze los en zet je ze ergens weer vast
 • De draaiknoppen kun je ook indrukken waarmee je meteen de instelling weer reset
 • Meerdere functies voor verschillende programma’s mogelijk
 • Het USB-blok laat keurig zien welke instelling je aan het wijzigen bent, een kort in beeld komend icoontje doet hetzelfde
 • Grote veelzijdigheid van de draaiknoppen met ook een drukfunctie
 • Reactietijd van bijv. Lightroom is heel snel. Wanneer je aan een knop of schuif komt zie je meteen resultaat zonder schokken
 • Verschillende sets te koop en de knoppen zijn los nog bij te kopen

Minpunten:

 • Prijs is niet gering
 • Het oppakken van een paneel is even een dingetje, ondanks de sterke magneten, valt het wel uit elkaar als je het met één hand oppakt
 • De schuiven hadden een gevoelsklik in het midden mogen hebben zodat je ‘voelt’ wanneer je weer precies op nul bent
 • De schuiven beginnen bij de waarde waar ze bij de vorige foto me zijn gestopt. Exact vanaf nul beginnen is met de schuiven daarom lastig
  De functie van de drukknoppen is discutabel omdat bijv. Lightroom al veel functies met sneltoetsen heeft ingebouwd

Conclusie

Of je een Palette gear aan gaat schaffen als je niet zoveel nabewerking doet weet ik niet, maar als je, net als ik, vele uren achter de computer bezig bent met nabewerking zijn deze extra knoppen een enorme meerwaarde. Niet alleen werkt het lekker snel, maar ook ben ik nu meer bezig met hoe de foto eruit komt te zien in plaats van dat ik mij blindstaar op de schuifjes.

6 reacties

 1. Goedemorgen Johan, ik heb mij laten vertellen door een collega dat Palette Gear niet werkt bij camera raw. Voor mij persoonlijk een reden het niet aan te schaffen. Maar is dat ook zo? Daar ben ik benieuwd naar! Met groet, Louis Meulstee

  1. Hoi Louis, in alle eerlijkheid weet ik dat niet. Het zit niet standaard in de app als mogelijkheid / profiel. Op het moment dat camera raw met keyboard shortcuts te bedienen is kun je zelf een profiel aanmaken waarbij je aan de verschillende onderdelen van de palette gear een keyboard shortcut hangt.

 2. Ik heb zelf de Behringer X-toucht mini met Midi2lightroom. Werkt goed!

  Voordeel: veel goedkoper dan Palette Gear.

  Nadeel: Geen controle op updates. Ik had een versie waarbij Lightroom heel lang deed over het afsluiten. In de nieuwste versie was dit verholpen, alleen het programma gaf geen updatmelding.

  Fotografie is maar een klein deel van mijn werkzaamheden op de computer, werk veel met designtools en sneltoetsen. Als je veel foto’s bewerkt (en geen sneltoetsen gebruikt) is het een uitkomst! Voor mij van iets mindere waarde.

 3. Dank voor de review. Ik heb Lightroom net aangeschaft en liep meteen tegen dit probleem aan. Natuurlijk wil je blind aan een knop kunnen draaien. Na een uitgebreide review op internet ben ik tot de conclusie gekomen dat Palette vanwege de grootte en prijs afvalt. Het modulaire is ook niet per se handig. Een mooiere combinatie vind ik de Midi 2 Lightroom (gratis!) software met de Behringer BCF2000, met heel enthousiaste gebruikers (met name omdat de schuifjes zichzelf met motortjes bij elke foto op de huidige waarde zetten). De BCF2000 is echter een bakbeest en ook best prijzig. Uiteindelijk uitgekomen op het kleine broertje: de Behringer X-touch mini. Betaalbaar, voldoende programmeerbare knoppen en een handzaam formaat. Ik heb hem nog niet aangeschaft maar de voorbeelden op youtube zijn overtuigend. Ik hoor graag of er ervaringen mee zijn!

  1. Beste Alexander, dank voor je uitgebreide reactie. De prijs is natuurlijk persoonlijk en ik zal niet ontkennen dat ik hem behoorlijk aan de prijs vind. De grootte heb ik in het begin ook tegenaan gehikt maar uiteindelijk snap ik wel waarom alles zo groot is. Juist nu kan ik heel fijn werken dan als ik allemaal kleine miniknopjes gehad zou hebben. De andere die jij noemt ken ik (nog) niet en zou ik graag tzt testen om de verschillen te ondervinden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Goedemorgen Johan, ik heb mij laten vertellen door een collega dat Palette Gear niet werkt bij camera raw. Voor mij persoonlijk een reden het niet aan te schaffen. Maar is dat ook zo? Daar ben ik benieuwd naar! Met groet, Louis Meulstee

  1. Hoi Louis, in alle eerlijkheid weet ik dat niet. Het zit niet standaard in de app als mogelijkheid / profiel. Op het moment dat camera raw met keyboard shortcuts te bedienen is kun je zelf een profiel aanmaken waarbij je aan de verschillende onderdelen van de palette gear een keyboard shortcut hangt.

 2. Ik heb zelf de Behringer X-toucht mini met Midi2lightroom. Werkt goed!

  Voordeel: veel goedkoper dan Palette Gear.

  Nadeel: Geen controle op updates. Ik had een versie waarbij Lightroom heel lang deed over het afsluiten. In de nieuwste versie was dit verholpen, alleen het programma gaf geen updatmelding.

  Fotografie is maar een klein deel van mijn werkzaamheden op de computer, werk veel met designtools en sneltoetsen. Als je veel foto’s bewerkt (en geen sneltoetsen gebruikt) is het een uitkomst! Voor mij van iets mindere waarde.

 3. Dank voor de review. Ik heb Lightroom net aangeschaft en liep meteen tegen dit probleem aan. Natuurlijk wil je blind aan een knop kunnen draaien. Na een uitgebreide review op internet ben ik tot de conclusie gekomen dat Palette vanwege de grootte en prijs afvalt. Het modulaire is ook niet per se handig. Een mooiere combinatie vind ik de Midi 2 Lightroom (gratis!) software met de Behringer BCF2000, met heel enthousiaste gebruikers (met name omdat de schuifjes zichzelf met motortjes bij elke foto op de huidige waarde zetten). De BCF2000 is echter een bakbeest en ook best prijzig. Uiteindelijk uitgekomen op het kleine broertje: de Behringer X-touch mini. Betaalbaar, voldoende programmeerbare knoppen en een handzaam formaat. Ik heb hem nog niet aangeschaft maar de voorbeelden op youtube zijn overtuigend. Ik hoor graag of er ervaringen mee zijn!

  1. Beste Alexander, dank voor je uitgebreide reactie. De prijs is natuurlijk persoonlijk en ik zal niet ontkennen dat ik hem behoorlijk aan de prijs vind. De grootte heb ik in het begin ook tegenaan gehikt maar uiteindelijk snap ik wel waarom alles zo groot is. Juist nu kan ik heel fijn werken dan als ik allemaal kleine miniknopjes gehad zou hebben. De andere die jij noemt ken ik (nog) niet en zou ik graag tzt testen om de verschillen te ondervinden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: