Panoramafoto’s voor een grotere beeldhoek

Panorama opname. Fotograaf: Hans Brongers

Misschien herken je dit. Je hebt in het landschap een compositie in gedachten. Helaas is de brandpuntsafstand van jouw lens onvoldoende toereikend om jouw gewenste compositie vast te leggen. Oftewel: je krijgt niet in beeld wat je nu zo graag had gewild. Natuurlijk kun je in dit geval een groothoeklens gebruiken. Maar ja, wat als je geen groothoeklens hebt? Oh ja, je kunt ook een paar stappen naar achteren doen. Maar ja, dan wordt je onderwerp weer verkleind en heb je bovendien meer kans op meer lucht in je beeld. Probeer in dit geval eens een panoramafoto te maken met de lens die je op je camera hebt.

Er had niet iets meer op de foto moeten staan. Fotograaf: Hans Brongers

Niet die bekende lange smalle foto’s

Voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over lange smalle panoramafoto’s. Foto’s waarbij de lengte veel groter is dan de hoogte. Nee, het gaat hier om een foto waarbij je precies dat beetje meer in beeld hebt dan bij de ‘gewone foto’. De verhouding van de uiteindelijke panoramafoto, zoals hier bedoeld, is niet zoveel afwijkend van een standaard fotoformaat.

Tips om een panoramafoto te maken

Een panoramafoto maken is niet moeilijk. De hieronder beschreven 10 tips leveren een bijdrage aan het welslagen van jouw foto met alle onderwerpen dit jij in beeld wilt. Naast de tips is het wel belangrijk dat je een bewerkingsprogramma hebt die de foto’s naderhand samenvoegt.

  • Driepootstatief en statiefkop: Fotografeer je vanaf een driepootstatief met een statiefkop, dan levert dit je maximale stabiliteit en beweeglijkheid door de statiefkop.
  • Camera in portretstand: Wanneer je je camera op het statief in portretstand zet, levert dit meer informatie op aan zowel de boven- als de onderkant van je foto.
  • Waterpas stellen en nivelleren: Het is belangrijk dat je camera goed waterpas (horizontaal en verticaal) staat als je een panorama foto wilt maken. Als het statief en statiefkop geen waterpas heeft, dan biedt een los drieweg waterpasje de uitkomst. Deze bevestig je op de hotshoe van je camera. Een ander handig hulpmiddel is de ball niveller. Met deze niveller kun je ervoor zorgen dat je camera waterpas staat ook al staat je statief niet recht
  • Controleer waterpas: Als je je camera van links naar rechts beweegt en de camera blijft waterpas, dan wordt voorkomen dat de foto’s naderhand niet goed samengevoegd kunnen worden.
  • Gewenste compositie: Bepaal wat je in beeld wilt brengen. Richt zo nodig je camera iets naar beneden om een te veel aan lucht te omzeilen.
  • Handmatig instellen: Als je je camera in de handmatige of M modus zet, wordt voorkomen dat de belichting van de serie foto’s onderling van elkaar verschillen.
  • Camera op een statief: stabilisator uit: Wanneer je vanaf een driepootstatief fotografeert, is het verstandig om de stabilisator van je camera en/of lens uit te zetten. Het voorkomt mogelijke trillingen en dus bewegingsonscherpte.
  • Maak een serie foto’s: Richt je camera op het beginpunt van je compositie. Maak vervolgens maximaal 4 foto’s van links naar rechts totdat je bent aangekomen aan het einde van je gewenste compositie.
  • Overlap foto’s: Zorg bij het maken van de tweede tot en met de laatste foto dat deze minimaal een derde overlap heeft met de vorige foto.
  • Uit de hand fotograferen: Mocht je geen driepootstatief hebben, dan kun je die paar opeenvolgende foto’s ook uit de hand maken. Zorg er dan wel voor dat: je gebruik maakt van een snelle sluitertijd, de stabilisator aan staat en dat je camera horizontaal waterpas is bij het maken van iedere foto.

Mocht je geen bewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop hebben, kijk dan eens naar de volgende software.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u