Menu

Onderdeel van Pixfactory

Persoonlijke importvoorkeuren aanmaken

Nadat je je foto’s in Lightroom hebt geïmporteerd kun je ze gaan bewerken. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar sommige bewerkingen zijn echt voor elke foto hetzelfde.
Is het werken met import presets nog een beetje mistig voor je? Na het lezen van dit artikel is alles helder. Fotograaf: Jowan Iven

Er zijn verschillende mogelijkheden om je foto vooraf al een zetje in de juiste richting te geven. Twee methodes zal ik hieronder toelichten.

Volledig vrije keuze bij het aanmaken van een preset. Fotograaf: Marijn Heuts

Zo vink ik altijd de vakjes aan voor ‘Chromatische Aberratie’ en ‘Lensprofiel’ en zal ik zelden tot nooit afwijken van het ‘Adobe Color’ cameraprofiel dat je bovenin het ‘Basic panel’ kan kiezen. Ook de ‘Amount, Radius en Detail’ in het verscherpingspaneel zijn vaker wel dan niet hetzelfde. In plaats van die handelingen op elke foto te moeten loslaten, kun je bijvoorbeeld de bewerkingen synchroniseren van de ene foto naar de andere. Maar het kan nog sneller.

Selecteer welke preset je wilt toepassen tijdens het importeren. Fotograaf: Marijn Heuts

Methode 1

Methode 1 is het aanmaken van een ‘preset’. Daarvoor neem je eerst een foto waaraan nog niets is gedaan. Pas vervolgens enkel de bewerkingen aan die je op al je foto’s wil loslaten. Klik vervolgens in de ontwikkelmodule aan de linkerkant op het plusje in het ‘Preset’ paneel. In het scherm dat nu openklapt vink je enkel die bewerkingen aan die je wil loslaten op al je foto’s. Geef de preset een logische naam, bijvoorbeeld ‘Import 5D Mark IV’. Als je nu de volgende keer foto’s importeert, kun je rechts in het menu onder ‘Apply During Import’ een preset kiezen die meteen tijdens de import moet worden toegepast.

 

Methode 2

Een andere, wellicht nog snellere methode is het aanpassen van de importinstellingen van Lightroom. Zo past Lightroom bijvoorbeeld automatisch op al je foto’s het ‘Adobe Color’ profiel toe. Dat kun je veranderen. Ga hiervoor opnieuw naar een nog onbewerkte foto. Klik eventueel onderaan de ontwikkelmodule op ‘Reset’ om zeker te zijn dat alles op nul staat. Pas nu opnieuw enkel datgene aan wat je op al je foto’s wil toepassen.

Default settings aanpassen. Fotograaf: Marijn Heuts

Ga vervolgens naar Develop > Set Default Settings. Een snellere manier is alt/option in te drukken. De ‘Reset’ knop verandert dat in een ‘Set Default’ knop.

Updaten van je default settings kan hier. Fotograaf: Marijn Heuts

Klik op ‘Update to Current Settings’ en je nieuwe voorkeuren zijn opgeslagen. Let op dat dit per cameramodel gebeurt, want elke camera heeft een specifiek cameraprofiel. Gebruik je dus meerdere camera’s, zul je deze handeling voor elke camera moeten uitvoeren.

Terug naar af

Wil je het ooit anders, of terug naar de standaard Adobe settings, dan kan dat door weer naar het menu te gaan en ‘Restore Adobe Default Settings’ aan te klikken.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: