HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Pestweekend

Ken je dat? Zo’n weekend waar maar één woord bij past? Waarvan je hoopt dat je er niet al teveel van krijgt? Nou…ik wel. Het begint al op vrijdag. Je zit op je werk en ziet een interessante melding voorbij komen op waarneming.nl. ‘Sh#t!’ denk je ‘Dat wordt dus iets eerder naar huis!’. Je rondt je werkzaamheden af, neemt nog wat huiswerk mee voor het weekend en gaat op pad. Maar natuurlijk sta je in de file, schiet je voor geen meter op en zie je langzaam de lucht steeds grijzer worden. Toen je op je werk zat scheen de zon nog, maar hoe dichter bij huis, hoe grijzer de lucht.

Pestweekend
Bessen worden in rap tempo naar binnen gewerkt. Fotograaf: Erik Ruiterman

Net weg gevlogen!

Nog voor je parkeert vallen de eerste druppels op je vooruit. Met de ruitenwissers aan zoek je een parkeerplek maar helaas, iedereen lijkt wat eerder thuis te zijn dus jij mag vandaag wat verder weg parkeren. En het regent steeds harder. Drijfnat duw je de voordeur open en zachtjes vloekend kleed je je om. Je hebt inmiddels aardig de pest in. Tegen de tijd dat je je fotospullen bij elkaar hebt check je nog even waarneming.nl. Gelukkig, er volgen steeds meer meldingen dus het zou zomaar eens kunnen lukken. De regen is inmiddels opgehouden en 10 minuten later kom je aan op de locatie waar de melding vandaan kwam. En je bent niet alleen, er staat inmiddels een legertje fotografen en mensen die even komen kijken wat er in hemelsnaam aan de hand is. ‘Ze zijn net weg gevlogen!‘ zegt een van de grapjassen pesterig.

Kijk…met losse ‘handen’! Fotograaf: Erik Ruiterman

Afijn, enkele uren later zit je thuis op de bank en weet je inmiddels dat je ‘de foto’ nog niet gemaakt hebt. Zouden ze er morgen nog zitten? Nieuwe dag, nieuwe kansen? Of wordt het écht een pestweekend?

Druppels…

De volgend ochtend rij je vol goede moed terug naar de plek waar je ze gisteren achter hebt gelaten. Daar aangekomen blijkt de groep van 40 geslonken te zijn tot een triootje en bovendien pakken de regenwolken zich alweer samen. Wat is wijsheid? Waar zijn ze nog meer gezien? Terwijl de eerste druppels vallen stap je weer in de auto en ga je op pad. Veertig minuten later kom je op de plek waar ze gisteren ook gezien zijn en zie je de eerste fotografen alweer klaar staan. Bingo! En bovendien is de zon gaan schijnen! Auto parkeren, spullen er uit en klikken maar. Terwijl je met je medefotografen staat te genieten, voel je de eerste druppels alweer in je nek vallen. Heel lang genieten is er niet bij, het is duidelijk zo’n pestweekend.

Krijg de pest…waar is die bladluis gebleven? Fotograaf: Erik Ruiterman

Pestvogels!

Thuis kijk je naar de resultaten en denk je terug aan de afgelopen twee dagen sinds die eerste melding. Het was typisch zo’n weekend waar maar één woord bij past. Waarvan je hoopt dat je er niet al teveel van krijgt. En terwijl de frustratie nog rondzingt in je hoofd weet je het: dit kunnen alleen maar pestvogels zijn!

Alleen deze nog… Fotograaf: Erik Ruiterman

 

Burrrp! Fotograaf: Erik Ruiterman

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Marij op 5 december 2017 om 16:54

  Hé Erik, nou wilde jij ons zeker pesten met deze prachtige vogels. Ik ben meteen even gaan kijken op “Waarneming”, want die zou ik graag eens willen zien en natuurlijk fotograferen!

  1. Ha Marij,
   Dank voor je reactie! Heb je ze al gevonden? Het wordt er wel de tijd voor, dus als je de kans krijgt….doen!

 2. Schitterend verhaal en fantastische foto’s. Ik zag het als een film voorbij komen. Fijn, dat het allemaal toch gelukt is ?

  1. Hi Margriet,

   Dank voor je leuke reactie!

 3. Door Kees Dekker op 2 december 2017 om 02:58

  Snap het stukje niet zo. Prachtige foto’s maar er toch de pest in hebben. Heeft toch niets met die vogels te maken die zo mooi zijn. En dat ‘zachtjes vloeken’, waarom de tekst zo verzwaren om het erger te doen lijken dan het is. Hebben we al dat moois niet te danken aan onze Schepper en of je er nu wel of niet in gelooft, laat het in het midden. Groet Kees

  1. Beste Kees,

   Bedankt voor je reactie. Fijn dat je de foto’s waardeert en zeker…het zijn prachtige vogels. Ik had ze al jaren hoog mijn mijn ‘vogels om te fotograferen’-lijstje staan maar was er eerder niet in geslaagd. Dus als ze in de buurt blijken te zitten, stijgt bij mij de adrenaline, krijg ik een blinde vlek (niet handig voor een fotograaf) en stel ik alles in het werk om mijn doel te halen. En natuurlijk zit in zo’n situatie niet alles mee en vind ik het leuk om daar een wat cynisch verhaaltje over te schrijven. Uiteraard met een hele vette knipoog want ik ben ook blij met de foto’s.

 4. Hoi Sjors, bedankt voor je reactie. In dat geval hoop ik voor je dat de komende weekenden echte pestweekenden zullen zijn 😉

 5. Als dit de resultaten van een pestweekend zijn, wil ik best een pestweekend hebben….
  Groet, Sjors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *