Menu

Onderdeel van Pixfactory

Peter van der Veen in Beeld

Peter van der Veen is getrouwd en heeft twee zoons van vier en één jaar. Hij werkt als systeemtechnicus bij Ampco-Flashlight. Natuurfotografie is voor hem echt een passie; genieten van de mooie natuur, dieren en de rust.
Sperweruil
Sperweruil. Als je ze voor de eerste keer ziet vliegen, denk je: Dat is echt niet te doen zo mega snel. Uiteindelijk heb ik toch deze plaat kunnen maken en daar ben ik super blij mee. Fotograaf: Peter van der Veen

Wie is Peter van der Veen

Fotografische paplepel

Zijn ouders fotografeerden erg veel en Peter kreeg het dus al heel vroeg mee. Hij begon rond 2003 en vanaf 2006 nam zijn fotografie een vlucht en kwam de focus echt op de natuur te liggen.

Geen woorden maar foto’s

Bij de naam Peter van der Veen denk ik aan iemand die heel rustig en bescheiden te werk gaat. Peter is niet iemand die luidkeels op Facebook roeptoetert welke prijzen hij nu weer gewonnen heeft en ook zie je hem niet veelvuldig commentend over het internet gaan. Zelfs zijn antwoorden op mijn vragen zijn ingetogen.
In mijn ogen is hij iemand van het kaliber: Geen woorden maar foto’s. En gelijk heeft hij, want is dat uiteindelijk niet waar het ons allemaal om gaat…. Die mooie natuur, mooi in beeld gebracht…?
En al die woorden…. het hoeft ook niet; De foto’s spreken wel voor zich. Want in alle stilte en bescheidenheid tovert Peter wel mooi even een sperweruil in de sneeuw uit zijn camera. Een heuse wolf in winters landschap. Drie dassen op een rij. Of een landende laplanduil.
Dus geheel in de stijl van Peter wil ik hier ook niet teveel aan woordvervuiling doen. Kijk gewoon naar die mooie platen…. en laat die Peter maar schuiven, dat doet ie goed…

Apparatuur

Nikon camera’s, prime en zoom lenzen.

Portfolio

pestvogel
Als het pestvogelseizoen aanbreekt, probeer ik een beetje in de gaten te houden waar ze zitten. Toen ik erachter kwam dat ze op slechts vijf minuten van mijn huis zaten, was ik niet meer te houden. Snel mijn spullen gepakt en deze kunnen maken. Fotograaf: Peter van der Veen

“Het mooiste van natuurfotografie is voor mij het genieten van de dieren hun gedrag en de mooie natuur, de rust. Die mooie moment probeer ik vast te leggen. En als ze thuis aan de muur hangen, beleef je die geniet-momenten weer.”

Poolvosje (Alopex Lagopus)
Poolvosje. In noorwegen lag ik plat op de grond bij de jonge poolvosjes, die zich niks van mij aantrokken en vrolijk om me heen renden; unieke momenten. Fotograaf: Peter van der Veen
Das
Dassen. Ik lag op de grond en moederdas kwam met twee 2 jongen steeds dichterbij. Dit zijn wel de mega natuur-geniet-momenten! Fotograaf: Peter van der Veen

“Als ik mijn eigen stijl zou moeten typeren…dan zou ik zeggen: Vasthoudend; als de plaat eenmaal in mijn hoofd zit, ga ik net zo lang door totdat hij er is. Projectmatig; elk jaar bedenk ik wat ik wil maken en kies 1 of 2 soorten. Ik heb een grote voor liefde voor soorten uit het Noorden. Scandinavië Noord-Amerika en Canada zijn wel mijn droombestemmingen.”

Edelhert gevecht
Edelhert gevecht. Dit jaar hoopte ik om met de bronst een keer vechtende edelherten te kunnen fotograferen. Dat ik hem zo kon maken was echt super gaaf. Fotograaf: Peter van der Veen
Europese bruine beer (Ursos Arctos) met zonsondergang
Beer pano. Ik zag dit mooie licht en dacht: ‘Als hier nou eens een beer langs zou lopen en 2 minuten later gebeurt dit! Fotograaf: Peter van der Veen

“In mijn fotografieontwikkeling zit een stijgende lijn en ik leer nog steeds op alle fronten bij. Ik ben nu veel gerichter/ projectmatiger bezig dan voorheen en ik bedenk van te voren meestal wat ik wil.”

IJssvogel visoverdracht
IJsvogel visoverdracht; één van de mooiste natuurmomenten. Fotograaf: Peter van der Veen
Laplanduil in finland in de sneeuw
Laplanduil in Finland in de sneeuw; genieten van deze mooie uilen. Fotograaf: Peter van der Veen

“Spitsbergen, ijsberen en rendieren zien etc., is een grote droom van mij. En sneeuwuilen in de sneeuw. Muskusossen in de sneeuw.”

Sperweruil
Sperweruil. Als je ze voor de eerste keer ziet vliegen, denk je: Dat is echt niet te doen zo mega snel. Uiteindelijk heb ik toch deze plaat kunnen maken en daar ben ik superblij mee. Fotograaf: Peter van der Veen
Steenarend
Steenarend. De mooiste arend die er is. Je hebt al een dag in een hut gezeten zonder succes, je ziet de arend aankomen en hem dan zo kunnen fotograferen…. mooier kan niet. Fotograaf: Peter van der Veen

“Ik word geïnspireerd door natuurfilms. Er liggen hier stapels dvd’s van andere fotografen die ook een voorliefde voor het Noorden hebben, zoals Danny Green, Florian Schulz, Yves adams, Vincent Munier.”

Velduil
Velduil jong. De velduil vind ik een van de mooiere uilen die we hebben in Nederland. Dit jaar heb ik een nest kunnen met jongen kunnen volgen; genieten! Fotograaf: Peter van der Veen
wolf
Wolf; een droom die uitkwam om hem zo te kunnen fotograferen. Fotograaf: Peter van der Veen

Tip(s) van Peter:

 • Verdiep je in het gedrag van je onderwerp, zo maak je betere foto’s.
 • Ken je apparatuur goed.
 • Blijf goed om je heen kijken als je aan het fotograferen bent.

Peter van der Veen

4 reacties

 1. Super mooie fotos Peter ,mijn complimenten !
  En mooi stuk door Roselien geschreven .

  Ben onder de indruk , en weer heel veel inspiratie gekregen om nog meer op pad te gaan met mijn camera !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Super mooie fotos Peter ,mijn complimenten !
  En mooi stuk door Roselien geschreven .

  Ben onder de indruk , en weer heel veel inspiratie gekregen om nog meer op pad te gaan met mijn camera !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: