Menu

Onderdeel van Pixfactory

Peter Verhoog maakt uniek beeld met haai

Nederlands bekendste haaienfotograaf Peter Verhoog heeft al heel veel soorten haaien voor de lens gehad, maar een haai die zijn ingewanden uitstulpte nog niet eerder.
Peter verhoog maakt een selfie, maar wat doet de haai in de tussentijd?

Selfie met een zevenkieuwshaai

Verhoog is fotograaf bij de Dutch Shark Society, een stichting die zich opwerpt voor het ‘zichtbaar maken’ van en generen van positieve aandacht voor het lot van haaien in eigen land én buitenland. In Zuid-Afrika maakte Peter een selfie met een zevenkieuwshaai, een soort die tot drie meter lang kan worden, en waarmee maar op enkele plaatsen ter wereld gedoken kan worden. Pas bij het bekijken van de beelden, zag hij dat de haai iets liet zien, dat hij nog nooit eerder had gezien – sterker nog, nog niemand in het wild bij een haai had gezien.

Bizar genoeg werd het gedrag vastgelegd bij het maken van een ‘selfie’: opnamen die Peter weleens vaker maakt als hij duikt met haaien wanneer die volledig op hun gemak en aan hem gewend zijn.

Wetenschappelijk belang

Wetenschappers Mark Meekan van het Australian Institute of Marine Science en Sarah Fowler van de Britse Shark Trust bevestigden dat het ging om het zogenaamde ‘spoelen van ingewanden’. Een haai of rog kan dit doen met zijn tot een spiraal omgevormde ingewanden, in het Engels spiral valve genaamd. Door deze vorm hebben de ingewanden een groter absorptievermogen voor voedingsstoffen, maar nemen minder ruimte in.

Op deze uitsnede is duidelijk te zien hoe de haai zijn ingewanden spoelt door het uitstulpen van de 'spiral valve'.
Op deze uitsnede is duidelijk te zien hoe de haai zijn ingewanden spoelt door het uitstulpen van de ‘spiral valve’.

Unieke gedragsfoto

Peter Verhoog was de allereerste die erin slaagde dit gedrag bij een haai in de vrije natuur te fotograferen. Samen met Georgina Wiersma, Mark Meekan en Sarah Fowler publiceerde hij een peer-reviewed artikel dat in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Biodiversity online al werd gepubliceerd en daarin later dit jaar ook in druk verschijnt.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: