Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge ‘Kleine natuurwonders’

Eeuwenoude eiken, woeste bergen of een grote olifanten. Size does matter. Maar de natuur zit ook vol kleine wonders.
natuurwondertjes
Jongetje kijkt met verbazing en bewondering naar een Wapendrager (Phalera bucephala)op zijn vinger. Fotograaf: Jaap Schelvis

Verwondering op maat

Een bijzonder detail, een klein kriebelbeestje op een kleurrijke bloem of een fluffy kuikentje. Wat zijn voor jou nu echte kleine natuurwonders? Geef je ogen goed de kost, stuur jouw foto in en maak kans op mooie prijzen!

Let op: alle foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten daadwerkelijk gemaakt zijn binnen de inzendperiode van 20 mei tot en met 21 juli. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

1e prijs voor de Photo Challenge “Kleine Natuurwonders”

Er zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor deze Photo Challenge hebben we een toepasselijke hoofdprijs. Want juist bij het fotograferen van “Kleine Natuurwonders” kun je met de Lensbaby Velvet 56 F/1,6 het meest veelzijdige natuur objectief een aantal bijzondere dingen doen:

* bij volle opening heb je een dromerig softfocus effect

* het is een echt macro objectief dat tot 1:2 kan fotograferen

* door speciale lenssoorten en hoge lichtsterkte een zeer mooie bokeh

* bij diafragmeren is ook een normaal en zeer scherp beeld te maken.

* leverbaar voor 8 verschillende cameravattingen

* adviesverkoopprijs van € 549,99 incl. BTW

Transcontinenta BV stelt als importeur van Lensbaby in Nederland de Lensbaby Velvet 56 beschikbaar voor de hoofdprijs van de Photo Challenge. Lensbaby maakt al jarenlang creatieve effect objectieven voor fotografen die hun eigen creativiteit willen ontdekken en deze willen uitbreiden met een unieke visie op de wereld. Om ze hiermee nog beter te ondersteunen heeft Lensbaby de Velvet 56, een high-end en lichtsterk portret-/macro-objectief.

Lensbaby Velvet56 – f1.6. Fotograaf: Karin Claus
Lensbaby Velvet56 – f4. Fotograaf: Karin Claus

De Lensbaby Velvet 56 is een 56mm F/1.6 objectief met 1:2 macro mogelijkheid voor Full frame en APS-C camera’s. Geïnspireerd door de klassieke “portret” objectieven uit het midden van de 20e eeuw, geeft deze handmatig scherp te stellen Velvet 56 een zacht dromerig effect bij diafragma waarden van F/1.6-2.8. Bij verder diafragmeren levert de Velvet 56 detailrijke en scherpe foto’s met een zeer fraaie achtergrond onscherpte. De prachtige velvet, fluweel zachte, onscherpte en tinten geven de foto’s een bijzondere bijna filmachtige kwaliteit. Dit veelzijdige objectief stelt fotografen in staat om op locatie naadloos over te schakelen van het maken van (dier)portretten tot het vastleggen van de kleinste details vanaf 12,7 cm! Natuur- en macrofotografen zullen niet alleen de hoge scherpte waarderen en de sterke vergroting van kleine dieren en planten, maar ook vanwege de mogelijkheid om impressionistische sfeerfoto’s te maken met een zijdezachte beeldindruk.

Lensbaby Velvet56 – f1.6. Fotograaf: Karin Claus

De Lensbaby Velvet doet de oerdegelijke en fraaie objectiefconstructies van de vorige eeuw weer herleven. De Velvet 56 heeft namelijk een metalen body en een zeer soepel lopende scherpstelring met een bijzonder ruime scherpstelslag. Hierdoor is de Velvet 56 ook perfect te gebruiken voor het maken van video-opnamen.

Lansbaby Velvet56 – f2.8. Fotograaf: Karin Claus

De Lensbaby Velvet 56 geeft directe toegang tot het creatieve proces van het maken van mooie en boeiende foto’s. Dit objectief is een vloeiende uitbreiding van je fotografische ervaring – de aanraking van de vlekkeloze metalen oppervlak, het gevoel van de kleine details geëtst in het oppervlak en het bijzondere gevoel van de soepele en vloeiende handmatige scherpstelling. De fotograaf kan moeiteloos een gevoel oproepen van klassieke uitstraling en vloeiend overgaan van het vastleggen van verafgelegen onderwerpen tot macro-details op één locatie.

Velvet 56 is the result of our tireless efforts to offer a brand new lens design that combines the best qualities of classic lenses while eliminating the negative aspects of classic lenses. Utilizing a never before used singlet-doublet-singlet optical design, we have combined a variable glowing highlights with tack sharp latent details even at the maximum, f/1.6, aperture. This groundbreaking design, combined with macro focusing, gives photographers one of the most versatile lenses ever made, helping them create images of any subject matter with unique heart and soul. Portrait photographers can now add a new must-have lens to their bag of most-loved equipment. Nature and macro photographers will appreciate the subtle variable, buttery-smooth aesthetic.”, aldus Craig Strong, Lensbaby mede-oprichter en Head Creative Officer.

Cavia. Fotograaf: Ana Rosenberg

Specificaties en kenmerken Lensbaby Velvet 56:

 • Diafragmabereik: F/1.6-16
 • Maximale afbeeldingsmaatstaf: 1:2 Macro
 • Brandpuntafstand: 56mm
 • Filterdraad: 62mm
 • Scherpstellen vanaf 12,7 cm ( vanaf de frontlens tot oneindig)
 • Aantal diafragma bladen: 9
 • Beeldhoek diagonaal: 42 graden
 • Metalen beschermkap voor de frontlens wordt meegeleverd bij de Lensbaby Velvet 56 voor mirrorless camera’s (niet bij de andere types)
 • Afmetingen: 86mm lengte op oneindig tot 112mm in de macrostand
 • Gewicht: 400 gram
 • De Velvet 56 is beschikbaar voor DSLR camera’s van: Canon, Nikon, Pentax, Mirco 4/3, SONY-E, Samsung NX en Fujifilm X en SONY. De geadviseerde verkoopprijs inclusief BTW bedraagt € 549,99

Over Lensbaby:

Het in Portland, Oregon gevestigde Lensbaby inspireert al decennia lang fotografen en daagt hen uit om hun eigen en unieke visuele stem te vinden. Lensbaby maakt prijswinnende one-of-a-kind objectieven, optics en accessoires voor de fotograaf die niet bang is risico’s te nemen en plezier haalt uit het ontdekken van nieuwe dingen. Fotografie is voor hen een ‘uitdrukking van de ziel’.

Lensbaby biedt instructievideo’s en artikelen aan op hun eigen educatieve hub, Lensbaby University, en verkoopt zijn producten wereldwijd. Voor meer informatie, kijk op www.lensbaby.com of volg hen op www.facebook.com/Lensbabynederland.

2e prijs voor de Photo Challenge “Kleine Natuurwonders”

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs voor de Photo Challenge “Kleine Natuurwonders”

Beschikbaar gesteld door PiXFACTORY is het Praktijkboek Macrofotografie

Macrofotografie is heerlijk om te doen, verslavend zelfs, maar er komt nogal wat bij kijken om een aansprekende foto te maken. Je moet het eerst zien, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het nog knap lastig is een goede foto te maken, laat staan een beeld dat verwondering oproept.

Het Praktijkboek Macrofotografie biedt uitgebreide informatie die elke fotograaf verder brengt. Alle technische aspecten worden besproken aan de hand van talloze voorbeeldfoto’s. De onderwerpen die macrofotografie zo aantrekkelijk maken – vlinders, paddenstoelen, insecten, bloemen, mossen, libellen, amfibieën en reptielen – komen uitgebreid aan bod.

Dankzij het Praktijkboek Macrofotografie ontdek je waar en wanneer je je favoriete onderwerp kunt fotograferen en hoe je dat op een boeiende manier doet. De meer dan 450 foto’s van de beste macrofotografen zijn daarbij een bron van inspiratie.

De auteurs zijn allen zeer ervaren en bekende macrofotografen. Zij bespreken nieuwe en gevestigde technieken en hulpmiddelen om tot optimale resultaten te komen. Veel aandacht gaat uit naar zes verschillende hoofdonderwerpen voor macrofotografie, waarbij ze ingaan op het ‘gedrag’ van elke groep en hoe daar op in te spelen als fotograaf.
1. Dag- en nachtvlinders
2. Libellen en waterjuffers
3. Reptielen en Amfibieën
4. Flora en mossen
5. Paddenstoelen en schimmels
6. Overige insecten

Andere hoofdstukken gaan over creatieve macrofotografie, ethiek rondom macrofotografie en het boek besluit met een macrofoto-kalender: wanneer kun je welk onderwerp fotograferen. Uiteraard is het boek rijk geïllustreerd met inspirerende foto’s en verhelderende afbeeldingen.

Doe mee met de Photo Challenge ‘Kleine natuurwonders’

De wedstrijdvoorwaarden zijn gelijk gebleven:

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto mag uitsluitend gemaakt zijn binnen de inzendperiode (‘archiefbeelden’ komen niet aanmerking), deze fotowedstrijd heet niet voor niets een Photo Challenge.

Aan jullie dus de uitdaging om de jury te verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema “Kleine natuurwonders” naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Foto’s die niet aantoonbaar gemaakt zijn tussen 20 mei en 22 juli 2019 doen niet mee
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met donderdag 18 juli 2019 9.00 uur
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hier.


Deze Photo Challenge is nu gesloten, maar binnenkort staat er weer een nieuwe uitdaging voor jullie klaar!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

9 reacties

 1. Bedankt voor jullie reacties. In verband met vakanties van verschillende personen die betrokken zijn bij de photo challenge is de inzenddatum iets vervroegd. We hebben dit uitgebreid in de wekelijkse nieuwsbrief vermeld.
  Dat er alsnog verschillende data werden genoemd is slordig, excuus hiervoor.

 2. Ook ik wilde nog foto’s inzenden. Tegenstrijdige informatie over de uiterlijjke inzenddatum is niet erg handig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

 1. Bedankt voor jullie reacties. In verband met vakanties van verschillende personen die betrokken zijn bij de photo challenge is de inzenddatum iets vervroegd. We hebben dit uitgebreid in de wekelijkse nieuwsbrief vermeld.
  Dat er alsnog verschillende data werden genoemd is slordig, excuus hiervoor.

 2. Ook ik wilde nog foto’s inzenden. Tegenstrijdige informatie over de uiterlijjke inzenddatum is niet erg handig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: