Menu

Photo Challenge ‘Stadsnatuur’

Er is in iedere stad zo veel natuur te vinden dat het niet meer dan logisch is dat het thema van onze nieuwe Photo Challenge 'Stadsnatuur' is. Dus woon je in een hutje op de heide dan zul je er toch echt aan moeten geloven als je mee wil doen aan deze fotowedstrijd. Ga naar de stad en zoek de natuur!
stadsnatuur
Eenden in de stad Fotograaf: Kees Siebesma

Stadsnatuur

Stadsnatuur is heel wat meer dan de duiven op de Dam. Overal waar je kijkt is wel natuur te vinden. Allerlei planten groeien op soms heel onverwachte plekken. Niet alleen het ‘onkruid’ dat zich weet te handhaven in de strak aangelegde en onderhouden gemeenteplantsoentjes. Ook laat een vogel wel eens wat vallen in een hoekje van een goot of op een plat dak. Voor je het weet groeit er een vlierstruik die op zijn beurt natuurlijk weer vogels aantrekt. En dan zijn er nog de zoogdieren die zo slim zijn om gebruik te maken van alle voordelen zoals warmte, onderdak en voedsel die de stad biedt. Mossen en korstmossen die graag op steen groeien zijn natuurlijk ook ruim vertegenwoordigd in de stedelijke omgeving. Kortom, keus genoeg wanneer het aankomt op het fotograferen van stadsnatuur! Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie.

Prijzen voor deze Photo Challenge Stadsnatuur

Er zijn weer verschillende mooie prijzen te winnen beschikbaar gesteld door onze sponsors. Voor deze Photo Challenge hebben we de volgende prijzen:

De NiSi V5 Pro Filterhouder voor het 100mm Systeem met het NiSi Landscape CPL filter en het NiSi Natural Night filter.

1e prijs

De heel toepasselijke hoofdprijs, beschikbaar gesteld door Transcontinenta, is een professionele NiSi filterset ter waarde van € 379,- speciaal voor het fotograferen in de stad. De NiSi filters worden door kenners gerekend tot de absolute wereldtop op het gebied van filters voor landschap-, natuur- en architectuurfotografie. Deze set bestaat uit:

 • NiSi V5 Pro Filterhouder Kit.
 • Het unieke en nieuwe NiSi Landscape CPL filter voor het 100mm Systeem.
 • Het unieke en nieuwe NiSi Natural Night filter voor het 100mm Systeem om lichtvervuiling uit je opname te filteren en kleur te corrigeren.

De set komt al direct met een flink aantal verloopringen zodat het past op een groot aantal objectieven ( 82, 77 , 72 en 67mm filterdraad).

NiSi V5 Pro Filterhouder Kit.

De NiSi V5 Pro is een zwart geanodiseerde aluminium filterhouder voor 100mm filters. In de binnenring van de houder past het meegeleverde Nisi Landscape CPL filter, dat met twee wieltjes makkelijk te verdraaien is. De filters worden via een ‘links-dan-rechts’ kliksysteem in de houder bevestigd, wat zeer snel, eenvoudig en veilig is. Het ver- en ontgrendelen van de filterhouder gaat met één praktische metalen pin. De filterhouder wordt geleverd in een fraaie lederen etui waar ook het CPL filter in past.

NiSi Landscape CPL filter voor het 100mm Systeem.

Het vernieuwde NiSi Landscape CPL filter heeft een hoger polariserend vermogen dan standaard polarisatiefilters en kan een bijna volledige polarisatie bereiken van 99.95%. Hierdoor is de kleurverzadiging en het contrast hoger bij landschapsopnamen. Het filter heeft ook een egaler en tot in de hoeken werkend effect, dit is duidelijk zichtbaar bij (ultra-) groothoekobjectieven. Tot slot heeft het ook een sterkere vermindering van de aanwezige heiigheid en is het filter voorzien van een Nano coating waardoor vuil en vocht niet hecht aan het lensoppervlak. Lees hier een review van dit filter.

NiSi Natural Night filter.

Het NiSi Natural Night filter verwijdert alle oranje lichtvervuiling waardoor je nachtopnamen er natuurlijker uit zien. Uitstekend te gebruiken bij zowel astrofotografie als ook andere nachtopnamen. Het filter is gemaakt van optisch glas (Schott Glas) waardoor het uitstekend geschikt is voor gebruik met hoge resolutie camera’s en objectieven. Het filter heeft een zeer lage reflectie en is eveneens voorzien van een Nano coating. Ook van dit filter is al een review beschikbaar.

Onderstaande galerij geeft een indruk van deze fraaie filterset en toont een aantal voorbeeldfoto’s die er mee gemaakt zijn.

2e prijs

Beschikbaar gesteld door CEWE is een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,-. Een dergelijke wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

 

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs

Beschikbaar gesteld door PiXFACTORY is het prachtige boek Fotogeniek Vlaanderen ter waarde van €32.95 uit de webshop. Koen de Langhe verrast ons met dit boek over fotogenieke natuurgebieden in Vlaanderen. De afgelopen tien jaar heeft hij voor talloze andere boeken Vlaanderen doorkruist en heeft al zijn kennis en ervaring samengevat in dit kloeke boek.

In 225 pagina’s beschrijft de auteur 24 streken die uiteenvallen in 125 verschillende gebieden. Je leest welke punten het meest aantrekkelijk zijn, en treft bij elke streek een overzichtskaartje aan. Naast de gebieden beschrijft Koen de Langhe hoe je een grote diversiteit aan onderwerpen zo aantrekkelijk mogelijk kunt fotograferen.

Het boek is geschreven vanuit het standpunt van de natuur- en landschapsfotograaf. Met meer dan 250-tal beelden zul je verleid worden om al deze locaties eens met eigen ogen te gaan verkennen.

stadsnatuur
Compleet boek over alle fotogenieke gebieden in Vlaanderen. Dit boek is het resultaat van tientallen jaren research.

Doe mee met de Photo Challenge ‘Stadsnatuur’

De wedstrijdvoorwaarden zijn gelijk gebleven:

Je mag alleen je eigen foto’s inzenden, het onderwerp van je inzending moet natuurfotografie betreffen en bovendien passen binnen het thema van de challenge. Je foto is bij voorkeur gemaakt tijdens de inzendperiode (‘archiefbeelden’ van > 3 jaar oud komen niet aanmerking).

Het mooiste is natuurlijk wanneer je de jury kunt verrassen met jouw eigen unieke invulling van het thema. Dus bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s van stadsnatuur naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met een van de mooie prijzen!

Lees voor je je foto’s (één voor één) uploadt ook nog even de volgende regeltjes door:

 • Iedereen mag maximaal drie foto’s insturen
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder
 • Alleen jpg’s
 • Langste zijde is minimaal 3000 px
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3 Mb
 • Geen kaders om de foto’s
 • Geen watermerken of copyrights
 • Insturen kan tot en met donderdag 15 maart 2018
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze site, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media

Deze Photo Challenge is inmiddels gesloten, maar binnenkort staat er weer een nieuwe uitdagende fotowedstrijd voor jullie klaar!

8 reacties

 1. Fijn dat je het een leuke wedstrijd vindt, maar de (overigens erg leuke) foto die je hebt opgestuurd is 993 × 1660 pixels terwijl er hier boven staat dat een foto minimaal 3000 pixels aan de lange zijde moet hebben.
  Ook bij de vorige Photo Challenge viel helaas een deel van de inzendingen af vanwege een te lage resolutie of omdat mensen toch watermerken hadden toegevoegd.
  Groet,
  Jaap

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

 1. Fijn dat je het een leuke wedstrijd vindt, maar de (overigens erg leuke) foto die je hebt opgestuurd is 993 × 1660 pixels terwijl er hier boven staat dat een foto minimaal 3000 pixels aan de lange zijde moet hebben.
  Ook bij de vorige Photo Challenge viel helaas een deel van de inzendingen af vanwege een te lage resolutie of omdat mensen toch watermerken hadden toegevoegd.
  Groet,
  Jaap

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: