HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Photoshoppen in het veld

Photoshoppen in het veld is sneller, leuker en een stuk makkelijker dan in de computer. Daarom hier tips om snel en efficiënt tot een perfect beeld te komen, gewoon al je manipulaties in het veld toepassen, van snoeien tot dieren verplaatsen en van touwtjes spannen tot voeren. Handig… of gaan we hierin gewoon veels te ver?

Photoshoppen in het veld
Zit de kikker niet goed? Gewoon oppakken en verplaatsen! Fotograaf: Johan van der Wielen

Ik heb een hekel aan computers, het kost veel tijd en leidt mij alleen maar af van waarom ik fulltime fotograaf ben… buiten zijn. Ik ben het liefst in de natuur en dat je dan thuis je foto’s uit moet zoeken en nabewerken vind ik doodzonde van mijn tijd. Ik had ook nog in het veld kunnen zijn. En dus probeer ik mijn beelden zo goed mogelijk te maken in het veld, om zo weinig mogelijk te hoeven doen tijdens de nabewerking. Kijk, kleur, contrast en rechtzetten kom ik niet onderuit, evenals stofjes weghalen of shadow/highlights. Maar… het weghalen van elementen of het erbij zetten van elementen kan natuurlijk prima in het veld. En inmiddels is het ook de trend geworden… photoshoppen in het veld!

Gewoon de boomkikker verplaatsen

bloem krabbenscheer, rode lijst
Krabbenscheer, een rode lijst waterplant, bloeit vlak boven het water. Lastig vast te leggen, maar… in deze column leer je hoe je dat aanpakt! Fotograaf: Johan van der Wielen

Als  je onderwerp niet goed staat kun je natuurlijk wachten tot het uit zichzelf naar de door jou beoogde plek gaat, maar dat is eigenlijk hopeloos ouderwets. Het romantische beeld van de fotograaf die uren wachtte op het goede moment is in deze snelle tijd van digitale fotografie en in je nek hijgende sociale media natuurlijk achterhaald. De natuurfotograaf moet met zijn tijd mee, snel en efficiënt. En dus  pak je de boomkikker gewoon op en zet je hem op die braam neer, immers, het licht is nu goed.

Je kunt natuurlijk op de grond gaan liggen in allerlei onmogelijke houdingen om een orchidee mooi van opzij te fotograferen, maar dat doen we tegenwoordig niet meer: gewoon plukken en in je hand houden, kun je hem tenminste mooi plaatsen in het licht. Alles voor een mooie foto toch? Als een vogel niet op de goede plek zit klap je toch ook in je handen? Anders eet hij van de verkeerde kant je voer op, dat is niet de bedoeling. Photoshoppen in het veld is gewoon sneller, makkelijker en een stuk leuker dan op de computer.

Photoshop-in-het-veld-tips

Kwestie van slim zijn en goed oog-hand-coördinatie. Gewoon plukken dus
Kwestie van slim zijn en goede oog-hand-coördinatie. Gewoon plukken dus Fotograaf: Johan van der Wielen

Vind je het moeilijk om te bedenken wat je in het veld allemaal ter plaatse kan doen? Heb je geen idee hoe je snel en makkelijk je foto’s kan verbeteren door aanpassingen in de natuur? Wil je in no-time  de perfecte plaat op Facebook? Dan heb ik hier de beste photoshop-in-het-veld-tips, verzameld van wat ik via sociale media kon vinden:

 • Schroom niet om storende blaadjes, takjes of bloemen weg te halen. Een snoeischaar hoort in iedere fototas thuis!
 • De mooiste portretten van vogels maak je door de vogel gewoon te vangen en goed vast te houden. Enige ervaring met fotograferen met één hand is wel zo handig omdat je in de andere een spartelende vogel moet zien stil te houden. Klik hier voor een illustratief voorbeeld.
 • Jonge vogels zitten diep verscholen in een nest. Als je ze er echter uithaalt en mooi op een vrije tak zet met z’n allen gaan moeder en vader gewoon door met voeren en heb jij een fraai beeld met 6 jonge vogeltjes op een rij. Dat de vogels er te jong uitzien om zelf het nest uit te gaan, dat ziet toch niemand. Hier een paar mooie voorbeelden, en hier nog meer
 • Reptielen zijn handiger, die kun je makkelijk met een touw of lapje stof vastbinden aan een tak. Zorg er wel voor dat het touwtje niet in beeld komt, lijkt het net natuurlijk. Hier wordt alles keurig uitgelegd.
 • Wil je een reptielen in een bizarre houding (‘gitaar’ in de hand) dan kun je hem het beste op zijn rug zetten, dan kan hij niet weg. Ook draadjes zijn handige hulpmiddelen. Klik hier en hier voor tips en trucs.
Als een libel niet perfect zit, gewoon oppakken en verplaatsen. Dat is het snelst en gemakkelijkst, toch?
Als een libel niet perfect zit, gewoon oppakken en verplaatsen. Dat is het snelst en gemakkelijkst, toch? Fotograaf: Johan van der Wielen
 • Bloemen gewoon eerst verzamelen en plukken. Ben je bang dat ze verleppen, neem een koelbox mee. Dan wachten op het mooie licht en foto’s maken door ze in de hand te houden. Voor de gevorderden: neem een extra statief met een paar knijpers mee, dan kun je ze daarop vastzetten.
 • Roofvogels lok je het beste met levend voer, bijvoorbeeld ééndagskuikens. Met een touwtje zorg je ervoor dat ze niet weglopen.
 • Vlinders en andere insecten zijn snel bij warm weer, maar met koud weer is het niet lekker om buiten te zijn. Neem een koelbox mee en stop daar je gevangen insecten in. Eenmaal koud kun je ze op de gewenste plek zetten en het perfecte beeld maken.
 • Edelherten lok je het makkelijkst met brokken, kwestie van steeds op dezelfde plek leggen, dan wennen ze makkelijk aan die duizenden mensen die graag een burlend hert op de foto willen. Zie hier voor een leuke blog over deze unieke beelden.

Ik hoop dat je met deze tips een stuk sneller tot het ultieme beeld komt dan op de ouderwetse manier. Doe jezelf een plezier, ga niet wachten op het perfecte moment, Facebook wacht niet, maar photoshop jezelf tot een briljant fotograaf!

Maar nu even serieus…

Ik neem aan dat je wel begrijpt dat bovenstaande met ‘enig’ cynisme geschreven is? Toch? Nou niet helemaal… ik heb er echt geen moeite mee als je een takje weghaalt, een grassprietje plukt of een blaadje wegbuigt. We moeten niet roomser zijn dan de paus. Maar bovenstaande voorbeelden – hoezeer we allemaal ook vol afgrijzen ons hoofd schudden – zijn helaas geen van allen verzonnen. Ze komen allemaal daadwerkelijk van internet, het gebeurt echt, door fotografen als jij en ik. En door het zelf ook te doen help je mee aan het in stand houden! Dus bedenk heel goed wat je doet als je denkt ‘maar deze ene keer maakt het toch niet uit’? Want het maakt wel uit! Photoshoppen in het veld heeft zijn grenzen, net zo goed als in de computer!

Oh ja, de foto’s zijn wel echt maar de setting was gelukkig minder erg als ik in de onderschriften heb doen voorkomen (zo dreef het bloempje voorbij terwijl we langsvoeren). Hoewel bij de kikker… daar kwam echt een hand aan toen ik een foto aan het maken was. Gelukkig heb ik mijn dochter net op tijd kunnen tegenhouden!

Hopeloos ouderwets of gewoon met respect voor de natuur? Zeg het maar...
Hopeloos ouderwets of gewoon met respect voor de natuur? Zeg het maar… Fotograaf: Johan van der Wielen

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Furniere Mattias op 11 januari 2019 om 08:11

  Het duurde toch ook even voor de cynische toon me duidelijk werd, even dacht ik what the f*ck? Als natuurfotograaf, maar in de eerste plaats natuurliefhebber, zetelend in diverse natuurverenigingen, kon ik m’n oren (of beter gezegd mijn ogen) niet geloven. Het shock-effect voor al wie al eens Photoshopt in de natuur heb je wel bereikt. Of we nu geen schroom moeten hebben om maar wat bij te snoeien her en der, daar ga ik niet mee akkoord, al zou het me in mijn richting – macrofotografie – vaak veel beter uitkomen ‘om die storende elementen weg te halen’. Wel, dat doe ik bewust niet, dan laat ik het onderwerp voor wat het is, ook al mis ik misschien die steengoede plaat.

  Van mij hoeft dit niet verwijderd te worden, er zullen er veel meer zijn die eens stilstaan bij hun daden dan dat er mensen op ideeën gebracht worden. Althans, dat hoop ik toch en dat was ook uiteindelijk de bedoeling, niet? Men moet nu niet onmiddellijk moord en brand schreeuwen en dit “een smet op dit blad” noemen. It is what it is, jammer genoeg…

 2. Door Michel op 24 maart 2017 om 14:21

  Toen ik begon te lezen en de kikkerfoto zag, bekroop mij een gevoel van afkeer en wilde ik me ervan distantiëren. Gelukkig werd me de cynische toon uiteindelijk duidelijk. Natuurlijk gaat het respect voor de natuur vèr boven het belang van het plaatje. Ik zou nooit trots kunnen zijn op een foto waarvan ik weet dat ik er niet goed aan gedaan heb door verstoring of beschadiging van de natuur. De genoemde voorbeelden lijken me dermate schokkend en bekend dat niemand zoiets door dit artikel gaat proberen.

  1. Gelukkig had je de goede toon gevonden… ja het is heel erg… en toch… het gebeurt (helaas)

 3. Vreemd stukje.
  Met name dat dit fotograven op ideeën kan brengen.

  Ik lees vogels vastpakken voor een portret en uit een nest halen. Walgelijk

  1. Ik vraag het mij af of mensen daadwerkelijk op ideeën gebracht worden… ik heb het dermate ridicuul beschreven dat mensen eerder beschamend naar zichzelf kijken wanneer ze weten dat ze dit soort praktijken al deden. Soms moet je confronteren… dat werkt – helaas – beter dan het vingertje.

 4. Door Ingrid op 3 augustus 2015 om 01:13

  Goed stuk. Had er de Flora en Faunawet bij genoemd, dan was het plaatje compleet. Ik hoop dat foto’s met met name (Boom-)kikkers in de hand snel verleden tijd zijn. Afblijven, dieren hebben er niet om gevraagd en hebben het recht op een veilige plek op deze aardbol. Samen met ons. Fotografeer dat maar eens 😉

 5. Dag Johan,

  Ik heb toch het idee dat je door deze “lelijke”manieren te beschrijven de fotografen toch op een idee brengt of denk je dat heel veel fotografen dit al doen,BAH!!
  Van mij mag je dit stukje snel weg halen Johan,
  groeten Lidi

  1. helaas… soms moet je confronterend werken om iets echt aan de kaak te stellen. Al deze zaken komen uit de praktijk en worden in mijn ogen meer in de hand gewerkt door iedereen die het op internet laat zien als resultaat op (gerenommeerde) websites of fora dan door mijn verhaal. Het feit dat menigeen de moeite neemt om boos te reageren betekent voor mij dat het stuk geslaagd is.

 6. Haha, ik schrok echt even. Ik had al het e.e.a. gelezen over geënsceneerde (vogel)fotografie gelezen op de site, waarbij ik wel mijn vraagtekens heb en dacht dat er nu toch echt wel een grens overschreden was… Helaas zijn de voorbeelden wel echt. Ik denk ook dat dit een vraag/aanbod zaak is van sommige Stockbureau’s die graag steeds spectaculairdere foto’s willen kunnen aanbieden en dat ook vragen aan de fotografen.

  1. haha, ben blij dat je hebt doorgelezen. Nee het is zeker geen propaganda tot grensoverschrijdend gedrag maar juist de schrikreactie van jou heb ik voor ogen gehad om mensen te laten (in)zien wat er op dit moment allemaal ‘normaal’ wordt gevonden. En je hebt gelijk… het is vraag en aanbod, maar ook wat mensen zien: dat wil ik ook / kan ik ook… maar dan beter / extremer / aparter / spectaculairder. En daarmee wel grensoverschrijdend.

 7. Door Marijn Heuts op 10 april 2015 om 12:54

  Johan, proficiat met het losmaken van de eerste reacties. Wat mij betreft een schot in de roos. Dit is precies wat een column moet doen. De mensen die dergelijke praktijken beoefenen bereik je hier toch niet mee, die veranderen niet. Wel maak je degenen die de moeite nemen tot het eind te lezen bekend met de absurditeiten die in ons wereldje voorkomen. Als er daarvan 10 beter om zich heen kijken en een ander aanspreken op fout gedrag, is dat al winst. Als dit een smet is, wil ik die bij deze opboenen tot ie blinkt.

  1. Dank je wel Marijn voor je reactie en positieve hart onder de riem!

 8. Beste GroenLunetten en P.G. van de Geer,

  Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

  Met vriendelijke groeten,

  Johan van der Wielen
  fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 9. Beste mensen, hoe goed ook bedoelt; zelfs ik ben op het verkeerde been gezet door dit artikel. Ik dacht nog: hoe kan het zijn dat gerenommeerde natuurfotografen dit artikel plaatsen. Nederpix en Birdpix achter de hand zegmaar; met ethiek en gedragsregels alom. Is het niet zo dat natuurfotografen graag het mooiste plaatje willen maken, zich richten op wat andere (beroeps)fotografen voor elkaar krijgen en dat ook willen? Dan neem je alle tips in je op als een spons; scant en leest wat je wilt lezen. De disclaimer die aan het eind van dit artikel staat is als mosterd na de maaltijd; een groot deel komt zelfs niet aan dit stukje tekst toe of denkt ‘áh, disclaimer…zal wel’ en leest het ook niet.
  Of ga, als redactie, de discussie van dergelijke wanpraktijken aan of geef direct in het artikel aan dat dit dus kennelijk cynisch bedoelt is. Wees bewust wat internet en ongelimiteerde toegang daartoe teweeg kan brengen met alle eventueel vervelende consequenties van dien. Helaas toch wel een smet op het eerste blazoen van deze, verder zeer informatieve, website. Jammer!

  1. Beste P.G. van de Geer,

   Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

   Met vriendelijke groeten,

   Johan van der Wielen
   fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 10. Door GroenLunetten op 7 april 2015 om 18:23

  Ik stel voor DAT DIT ARTIKEL PER OMGAANDE weer WEGGEHAALD wordt. Internet wordt vluchtig gelezen dus men komt aan die ‘disclaimer’ niet toe. Je zet idioten alleen maar aan om al die tips es lekker uit te voeren.

  1. Beste GroenLunetten (helaas heeft u niet uw naam genoemd),

   Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

   Met vriendelijke groeten,

   Johan van der Wielen
   fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 11. Bizar, het begon nog redelijk geloofwaardig, tuurlijk een takje of blaadje werk ik ook uit de weg, en ik heb ook vogelvoer en vlinderstruiken in mn tuin om ze te lokken, maar gaandeweg t artikel komt het extremisme in beeld , zo zie je hoe ver het door kan schieten, mensen doen idiote dingen voor dat ene schot, en kennelijk is een fatsoensgrens niet een vast omkaderd iets
  Hopelijk zet je mensen aan t denken

  1. Dank je wel André voor je reactie. Wat je zegt is helaas waar… alle voorbeelden komen uit de praktijk. Hoever mensen gaan voor ‘een mooie foto’is bizar. Maar erger nog is dat het ook anderen weer aanzet, als hij het mag, mag ik het ook wel. En ach … één beestje wat lijdt, wat maakt dat nou uit. Daarom: denk na over je fotografie, wat kan wel en wat kan niet, laat je niet leiden door foto’s van anderen en zet je eigen belang niet boven het natuurbelang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *