HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Photoshoppen in het veld

Photoshoppen in het veld is sneller, leuker en een stuk makkelijker dan in de computer. Daarom hier tips om snel en efficiënt tot een perfect beeld te komen, gewoon al je manipulaties in het veld toepassen, van snoeien tot dieren verplaatsen en van touwtjes spannen tot voeren. Handig… of gaan we hierin gewoon veel te ver?

Photoshoppen in het veld
Zit de kikker niet goed? Gewoon oppakken en verplaatsen! Fotograaf: Johan van der Wielen

Ik heb een hekel aan computers, het kost veel tijd en leidt mij alleen maar af van waarom ik fulltime fotograaf ben… buiten zijn. Ik ben het liefst in de natuur en dat je dan thuis je foto’s uit moet zoeken en nabewerken vind ik doodzonde van mijn tijd. Ik had ook nog in het veld kunnen zijn. En dus probeer ik mijn beelden zo goed mogelijk te maken in het veld, om zo weinig mogelijk te hoeven doen tijdens de nabewerking. Kijk, kleur, contrast en rechtzetten kom ik niet onderuit, evenals stofjes weghalen of shadow/highlights. Maar… het weghalen van elementen of het erbij zetten van elementen kan natuurlijk prima in het veld. En inmiddels is het ook de trend geworden… photoshoppen in het veld!

Gewoon de boomkikker verplaatsen

bloem krabbenscheer, rode lijst
Krabbenscheer, een rode lijst waterplant, bloeit vlak boven het water. Lastig vast te leggen, maar… in deze column leer je hoe je dat aanpakt! Fotograaf: Johan van der Wielen

Als  je onderwerp niet goed staat kun je natuurlijk wachten tot het uit zichzelf naar de door jou beoogde plek gaat, maar dat is eigenlijk hopeloos ouderwets. Het romantische beeld van de fotograaf die uren wachtte op het goede moment is in deze snelle tijd van digitale fotografie en in je nek hijgende sociale media natuurlijk achterhaald. De natuurfotograaf moet met zijn tijd mee, snel en efficiënt. En dus  pak je de boomkikker gewoon op en zet je hem op die braam neer, immers, het licht is nu goed.

Je kunt natuurlijk op de grond gaan liggen in allerlei onmogelijke houdingen om een orchidee mooi van opzij te fotograferen, maar dat doen we tegenwoordig niet meer: gewoon plukken en in je hand houden, kun je hem tenminste mooi plaatsen in het licht. Alles voor een mooie foto toch? Als een vogel niet op de goede plek zit klap je toch ook in je handen? Anders eet hij van de verkeerde kant je voer op, dat is niet de bedoeling. Photoshoppen in het veld is gewoon sneller, makkelijker en een stuk leuker dan op de computer.

Photoshop-in-het-veld-tips

Kwestie van slim zijn en goed oog-hand-coördinatie. Gewoon plukken dus.
Kwestie van slim zijn en goede oog-hand-coördinatie. Gewoon plukken dus. Fotograaf: Johan van der Wielen

Vind je het moeilijk om te bedenken wat je in het veld allemaal ter plaatse kan doen? Heb je geen idee hoe je snel en makkelijk je foto’s kan verbeteren door aanpassingen in de natuur? Wil je in no-time  de perfecte plaat op Facebook? Dan heb ik hier de beste photoshop-in-het-veld-tips, verzameld van wat ik via sociale media kon vinden:

 • Schroom niet om storende blaadjes, takjes of bloemen weg te halen. Een snoeischaar hoort in iedere fototas thuis!
 • De mooiste portretten van vogels maak je door de vogel gewoon te vangen en goed vast te houden. Enige ervaring met fotograferen met één hand is wel zo handig omdat je in de andere een spartelende vogel moet zien stil te houden. Klik hier voor een illustratief voorbeeld.
 • Jonge vogels zitten diep verscholen in een nest. Als je ze er echter uithaalt en mooi op een vrije tak zet met z’n allen, gaan moeder en vader gewoon door met voeren en heb jij een fraai beeld met 6 jonge vogeltjes op een rij. Dat de vogels er te jong uitzien om zelf het nest uit te gaan, dat ziet toch niemand. Hier een paar mooie voorbeelden.
 • Reptielen zijn handiger, die kun je makkelijk met een touw of lapje stof vastbinden aan een tak. Zorg er wel voor dat het touwtje niet in beeld komt, lijkt het net natuurlijk.
 • Wil je een reptielen in een bizarre houding (‘gitaar’ in de hand) dan kun je hem het beste op zijn rug zetten, dan kan hij niet weg. Ook draadjes zijn handige hulpmiddelen. Klik hier en hier voor tips en trucs.
Als een libel niet perfect zit, gewoon oppakken en verplaatsen. Dat is het snelst en gemakkelijkst, toch?
Als een libel niet perfect zit, gewoon oppakken en verplaatsen. Dat is het snelst en gemakkelijkst, toch? Fotograaf: Johan van der Wielen
 • Bloemen gewoon eerst verzamelen en plukken. Ben je bang dat ze verleppen, neem een koelbox mee. Dan wachten op het mooie licht en foto’s maken door ze in de hand te houden. Voor de gevorderden: neem een extra statief met een paar knijpers mee, dan kun je ze daarop vastzetten.
 • Roofvogels lok je het beste met levend voer, bijvoorbeeld ééndagskuikens. Met een touwtje zorg je ervoor dat ze niet weglopen.
 • Vlinders en andere insecten zijn snel bij warm weer, maar met koud weer is het niet lekker om buiten te zijn. Neem een koelbox mee en stop daar je gevangen insecten in. Eenmaal koud kun je ze op de gewenste plek zetten en het perfecte beeld maken.
 • Edelherten lok je het makkelijkst met brokken, kwestie van steeds op dezelfde plek leggen, dan wennen ze makkelijk aan die duizenden mensen die graag een burlend hert op de foto willen. Zie hier voor een leuke blog over deze unieke beelden.

Ik hoop dat je met deze tips een stuk sneller tot het ultieme beeld komt dan op de ouderwetse manier. Doe jezelf een plezier, ga niet wachten op het perfecte moment, Facebook wacht niet, maar photoshop jezelf tot een briljant fotograaf!

Maar nu even serieus…

Ik neem aan dat je wel begrijpt dat bovenstaande met ‘enig’ cynisme geschreven is? Toch? Nou niet helemaal… ik heb er echt geen moeite mee als je een takje weghaalt, een grassprietje plukt of een blaadje wegbuigt. We moeten niet roomser zijn dan de paus. Maar bovenstaande voorbeelden – hoezeer we allemaal ook vol afgrijzen ons hoofd schudden – zijn helaas geen van allen verzonnen. Ze komen allemaal daadwerkelijk van internet, het gebeurt echt, door fotografen. En door het zelf ook te doen help je mee aan het in stand houden! Dus bedenk heel goed wat je doet als je denkt ‘maar deze ene keer maakt het toch niet uit’? Want het maakt wel uit! Photoshoppen in het veld heeft zijn grenzen, net zo goed als in de computer!

Oh ja, de foto’s zijn wel echt maar de setting was gelukkig minder erg als ik in de onderschriften heb doen voorkomen (zo dreef het bloempje voorbij terwijl we langsvoeren). Hoewel bij de kikker… daar kwam echt een hand aan toen ik een foto aan het maken was. Gelukkig heb ik mijn dochter net op tijd kunnen tegenhouden!

Hopeloos ouderwets of gewoon met respect voor de natuur? Zeg het maar.. Fotograaf: Johan van der Wielen

“spoiler: dit artikel is met cynische toon geschreven… foto’s zijn echt maar de werkelijkheid minder afschrikwekkend dan het onderschrift doet vermoeden.”

Deel dit artikel


64
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Egon Kraak op 6 april 2019 om 00:27

  Haha Johan, hoog tijd voor een advocaat van de duvel! Ik zit hier in de lachstuipen vanwege alle ethische normen en waarden en vooral: Calvinistisch opgestoken vingertjes 😀
  Dames en heren ook, wat is er nu natuurvriendelijker… een takje met beestje o.i.d. plukken en isoleren of languit eromheen liggen rollebollen? Vogelportretten maak je zonder extra verstoring wanneer ze toch al gevangen worden, bijv. t.b.v. ringen. Beren hoef je helemaal niet te voeren, die lopen in Roemenië zelf al de vulnisbakken langs! En wat is er nu mis met die herten waar 300 telelenzen op gericht staan?
  En vertel me, waarom moet “wild” zo nodig schuw zijn voor wilde beleving? Dat is alleen zo waar er veel op gejaagd is, want al die dieren zijn allesbehalve achterlijk. Ook vogels weten precies waar ze wel of niet schuw voor mensen moeten zijn, daar is enige decennia geleden zelfs onderzoek naar gedaan waaruit bleek dat dezelfde vogels waar je in het NLse deel van de Wadden gewoon kalm tussendoor kon lopen in het Deense deel (jacht) 100-en meters vluchtafstand in acht namen. Wel is het denk ik zo dat dieren geen onderscheid maken tussen geweren en lenzen als die op ze gericht worden, maar zelfs dan nog weten de Veluwse herten dat die 300 gekkies veilig zijn 😛
  Kortom, allemaal klein bier. De werkelijk boosdoener is biotoop vernieling/verandering/verstoring, in NL op grote schaal en ver over het randje. NL komt maar liefst 170000 ha (!) natuur tekort, zelfs naar EU maatstaven die in dit geval voor het gemak maar worden doodgezwegen.
  Ik weet wel betere argumenten om de lezer aan te raden niet aan authenticiteits- c.q. waarheidsvervalsing te doen met wat voor vorm van fotosjop ook:
  1) het is geen natuurfotografie meer. Dit argument gaat uit van mijn mening dat natuurfotografie nu eenmaal een specialisatie van documentaire fotografie is. Dat hoef niemand met mij eens te zijn, maar pieker er op zijn minst eens over…
  2) je doet jezelf tekort, maar dat ga je pas na langere tijd merken. Dat komt omdat toch je meeste foto’s uiteindelijk, als ze al bewaard worden, hun waarde vinden in de herinnering. Maar dan moet die herinnering natuurlijk wel echt zijn, want een culinair, kalender- of reclameplaatje, hoe “mooi” ook, heeft die waarde niet. Dat geldt dus óók en zelfs voor “vak”fotografen.

  Ik ben vast hopeloos uit de tijd. Ben begonnen toen een “goede” – helemaal niet zo nodig ook een “mooie” foto hoefde te zijn en dat lijkt wel heel lang geleden en vergeten. Heb niet eens dat vreselijke feesboek en soortgelijke asociale ellende, laat staan dat ik daar al die oninteressante mooi-foto’s van duimpjes-omlaag voorzie.
  Maar ik zou graag een lans willen breken en bij deze misschien toch weer 1 of 2 mensen aan het denken zetten over “het verhaal”. Er is, vind ik, in contrast met het aantal Prikkebenen, een schrijnend tekort aan (natuur-)reportagefotografen ontstaan. Kom uit die bubbel dat natuur per definitie “mooi” moet zijn; de babymuisjes zijn helemaal niet blij als mamamuis niet thuis komt omdat er weer eens zo’n K-U-Torenvalk bezig is geweest.
  En uuh… retoucheer-fotosjop maar een eind weg, zolang je de waarheid maar geen geweld aan doet.

  1. Dank je wel voor je reactie 🙂

 2. Door Ginette Ploeger op 5 april 2019 om 10:31

  Goed artikel! Ik kwam door mijn afgrijzen niet verder dan de helft van de “tips”. Toen snel door de rest van het artikel gescrold met het idee van “meent die gast dat nou!?”. Gelukkig had je onderaan je uitleg neergezet. Het is ongelooflijk wat sommige mensen ten koste van de natuur doen voor een foto. Het zou fijn zijn als dit bericht ook de selfie-gekken bereikt die enkel hun mobiel gebruiken. Vooral degenen die bij hebben gedragen aan de dood van (wilde) dieren enkel om een selfie te kunnen schieten.

  1. Beste Ginette, ben ik even blij dat je door hebt gescrolld 🙂 Nee, serieus ben ik hier echt niet maar juist de schrikreactie is wat ik hoopte…een wijzend vingertje helpt niet meer maar juist door het in het ridicule te trekken hoop ik dat mensen wakker worden. Of het de selfie-fotograaf gaat bereiken? Zou mooi zijn maar ben bang van niet… juist in een snelle wereld van social media is dit verhaal al veel te lang… helaas.

 3. Ik hoop dat de boodschap aangekomen is!

  1. Dat hoop ik ook… meer kan ik niet doen.

 4. Door Yolanda Sciarone op 3 april 2019 om 23:40

  Dacht van mezelf roomser dan de paus te zijn, doet het voeren van de vogels in de tuin me de das om. En daar maak ik niet eens foto’s van.

  Spinnen, vliegen en muggen in huis breng ik naar buiten. Komt er toch een insect per ongeluk in de stofzuiger dan scheur ik de stofzuigerzak zo snel mogelijk open om het diertje te redden. Drijft er een drosophila in mijn rode wijn dan probeer ik hem of haar zo snel mogelijk op het droge te brengen met een papieren servet. Enzovoorts…

  Overdreven? Ik vind van niet. Kijk een keer door een macrolens in ogen van zo’n beestje en je ziet dat hij of zij net zo hard als u en ik proberen de zaakjes op orde te houden.

  1. Je maakt je eigen regels en bepaalt je eigen normen en waarden, heel goed!

 5. Door Johan klos op 3 april 2019 om 17:34

  Goedendag

  Weer een leuk artikel maar met met een artikel niet eens jullie zijn een met de natuur en dan ga je planten plukken ja als dat iedereen dat doe blijft er niks over dus dat lijkt met niet zo mooi idee

  1. Ik ga ervan uit dat je wel doorhebt dat het cynisch bedoeld is… en niet serieus, toch?

 6. Walgelijk! En zeggen dat er daar eerste prijzen mee worden gewonnen!
  Ik ben een amateur natuurfotograaf en ben de natuur beginnen respecteren juist door natuurfoto’s te nemen. Hier lees ik het omgekeerde.
  Ik denk dat men met zo’n artikel de echte natuurfotografen wegjaagt van de wedstrijden. Dit artikel zal velen op slechte ideeen brengen. Als er nog veel zulke artikels verschijnen zal ik zeker mijn abonnement niet meer verlengen. Ik weet ook dat zulke ongeoorloofde trucjes bestaan maar ik denk door dit artikel dat alles nog zal aangemoedigd worden, al ben ik ervan overtuigt dat dit niet de bedoeling was.

  1. Beste Martin, dank je wel voor je reactie. Ik heb vooral veel verontwaardigde reacties ontvangen (zowel hier als op de social media) waarmee voor mij juist bewezen is dat men dit juist niet als daadwerkelijke tips gaat zien maar juist verbolgen is over wat bij sommige fotografen blijkbaar als ‘normaal’ wordt gevonden. Het omgekeerde van waar jij bang voor bent heeft voor mij hiermee plaatsgevonden: een grotere kritische blik naar foto’s op social media, bewustwording van eigen fotografie en een hopelijk grotere drive tot verantwoorde natuurfotografie. En dat was juist mijn doel! Wat je hier leest is niet wat de grote groep doet maar juist een kleine groep. Omdat die kleine groep echter niet ‘open’ is over hun fotografie lijkt het alsof alles met respect voor natuur is gemaakt. Dit artikel opent hopelijk bij veel mensen de ogen. Ik had dit ook met wijzend vingertje kunnen doen maar op deze cynische wijze komt het nou eenmaal beter over… hopelijk kun je hier inkomen en hou je het abonnement van ons geweldige blad nog lang vast want mensen zoals jij die begaan zijn met onze natuur hebben we – helaas – heel hard nodig!

 7. Nee, het is niet leuk, maar ja, iedereen doet het. In meer of mindere mate. Uiteindelijk gaat het, zoals Daan al schrijft, om de mate van verstoring die je teweeg brengt. Ook denk ik dat het en-masse fotograferen van blauwe heikikkers, waarbij de fotografen als lange vingers in de bodem van een kwarktaart rondom het water liggen ook niet echt bijdraagt aan het welzijn van de diertjes. Hé, maar goeie tip van die oase! Had ik zelf nog niet bedacht! 😉

  groetjes,

  Chris.

  1. Eens … (niet) iedereen doet het maar je moet je afvragen of het daarom geaccepteerd moet worden. Tuurlijk, de ene verstoring is de andere niet en tuurlijk, sommigen weten echt wel wat ze doen… maar omdat je weet wat je doet en omdat je weet dat je niet echt verstoort… is dat een reden om toch de natuur een handje te helpen tbv je fotografie? En ja, 3000 man bij een stel edelherten of 20 man rond een blauwe kikker is misschien ook niet echt ‘natuur’

  2. Nee, dat is geen reden. Ik ben ook heel lang wars geweest van het inrichten van studiootjes in het veld en ik moet zeggen, dat ik veel minder geniet van dergelijke (eigen) foto’s dan van foto’s waarvoor je hebt af moeten zien of heel lang hebt moeten wachten. Dat geeft mij veel meer een kick dan 100+ likes of een ronde doorkomen in een wedstrijd (iets waar ik sowieso niet meer aan meedoe overigens). Ik ben vorig jaar mijn ‘clamp’ vergeten ergens in een natuurgebied in Spanje, en ik vind het eigenlijk wel lekker als ik eerlijk ben. Heb nog steeds geen nieuwe aangeschaft. Het voelt toch (h)eerlijker als je de natuur fotografeert zoals je haar aantreft, puurder ofzo. Én uitdagender. Het probleem tegenwoordig zit hem in het ontvangen van likes en hartjes en het winnen van wedstrijden en de dopamine die zoiets afgeeft. Het moet al mooier, al gekker, al meer (komt ‘ie weer) next-level. De registratiefoto voorbij, want daar krijg je toch geen likes voor! Ik merk dat ik steeds meer terug naar de basis wil. Gewoon doen wat ik leuk vindt. Als dat betekent een saaie registratiefoto van een kikker, so be it. Het is nog altijd míjn hobby, en van niemand anders. Mensen zouden het weer eens wat meer voor zichzelf moeten doen, in plaats van voor anderen, ik denk dat dat een hoop geknutsel, getuinier en gefröbel in de natuur zou schelen.

   grt,

   Chris.

 8. Door Ron F. op 3 april 2019 om 09:23

  Een heerlijk geschreven stuk Johan, en bedankt – je stipt inderdaad een groot probleem aan. Ik ben verbaasd over de negatieve reacties, want het getuigt van enige naïviteit te denken dat dit artikel aan zou zetten tot dergelijk gedrag – iedereen kan deze trucjes zelf ook wel bedenken. De meeste mensen zetten het dan meteen weer uit hun hoofd als dom en onethisch, de aso’s onder de fotografen doen het gewoon, of beter misschien, blijven het gewoon doen.

  Ik erger me al jaren kapot aan het gedrag van die laatste groep, die het ook regelmatig voor anderen verpest door hen het zicht te ontnemen of het dier in kwestie met hun gedrag te verjagen onder het motto: als IK het plaatje maar heb. Ik moet helaas constateren dat dit gedrag de laatste jaren toeneemt (door de toenemende populariteit van natuurfotografie?).

  Ik ben zelf een beginnende natuurfotograaf en maakte onlangs mijn eerste door een bekende natuurfotograaf begeleide foto- en natuurreis naar Costa Rica. Ik werd onaangenaam verrast dat er voor de foto’s constant boom- en andere kikkers werden verplaatst, hagedissen werden opgejaagd, en enorme lampen op nachtdieren werden gezet, meestal geïnitieerd door de reisleiding. Dit was dan ook tegelijkertijd mijn eerste en mijn laatste fotoreis.

  Nogmaals Johan, mijn complimenten, het is hoog tijd dat dit eens besproken wordt want het is een serieus probleem.

  1. Beste Ron, klopt helemaal. Ik denk ook niet dat ik nu mensen heb aangezet om dit juist te gaan doen maar meer de verontwaardiging heb opgelaaid over soms wel heel vergaand gedrag. En ja, op het moment dat ik voet in de natuur stap verstoor ik (een geknakte grasspriet, een opgeschrikte vogel, etc.). De vraag is hoever je wil gaan voor je foto èn – misschien nog wel belangrijker – hoeveel plezier je beleeft aan foto’s waarvan je weet dat je die door manipulatie hebt gemaakt.

   Overigens is niet iedere reisleider zo hoor… ik manipuleer weinig aan het noorderlicht of landschappen anders dan te spelen met mijn techniek 😉 Je bent van harte welkom 😉

   1. Door Ron F. op 3 april 2019 om 11:25

    Dank voor je reactie, Johan. Inderdaad, hoe ver je wilt gaan voor je foto is een issue, maar ook hoe ver je mag gaan. In veel van de voorbeelden die je geeft, worden bestaande regels over omgang met natuur gewoon niet nageleefd, en daar ligt sowieso al een grens. De heersende “moet kunnen”-gedachte en het veelgehoorde” als alleen ik het doe, maakt het toch niks uit” spelen daarbij wellicht ook een rol. Bij mijn voorbeeld over Costa Rica maakt dat laatste overigens wél uit, omdat de vernietigende schimmel die wereldwijd de amfibieën bedreigt, waarschijnlijk (ook) door mensen wordt overgedragen.

    N.a.v. jouw laatste opmerking zal ik mijn afzien van deelname aan fotografie-reizen heroverwegen. Maar misschien is een keurmerk voor natuurfotografiereisleiders te overwegen, want voor een leek is het oerwoud (letterlijk en figuurlijk) niet te overzien…😊

    1. Beste Ron, dank voor je reactie. Het is een heel lastige discussie, vooral omdat er geen eenduidigheid is over wat nou wel en wat nou geen verstoring is. Ik denk oprecht dat jouw reisleider er zelf van overtuigd is dat hij/zij niet verstoort maar ik proef ook dat jij een andere mening bent toegedaan. Dat is een discussie waard en ik hoop dat jij die ook bent aangegaan ter plaatse. Wellicht beschikte de reisleider over informatie die jij niet kent waardoor hij/zij aan kan tonen dat er inderdaad geen verstoring heeft plaatsgevonden of open jij juist hem/haar de ogen over verstoring.

     Een keurmerk hebben vele fotografen al over nagedacht maar wederom blijft dan de discussie… zo lang er geen eenduidigheid is over wat wel en wat niet ‘verantwoord’ is blijft het een arbitraire beslissing. Pas als de grootste groep daar samen uit is kun je gaan spreken van een keurmerk.

 9. Door Henk Kleijberg op 3 april 2019 om 08:45

  Een leuk artikel, maar de foto met de hand is echt niet van een dochter ,daar lijkt mij de nagel toch echt van een volwassenen

  1. Beste Hans, dank voor je reactie maar ik denk dat ik toch echt beter weet wiens hand het is dan de toeschouwer, niet?

 10. Door Huib op 2 april 2019 om 21:22

  Goed confronterend stuk ! De schepping is nog steeds zo wonderlijk mooi ondanks dat wij als mensen al zoveel hebben stukgemaakt. Laten we daar met elkaar zuinig op zijn en ook elkaar er op aanspreken als we zaken zien die niet door de beugel kunnen.
  En zeg nu zelf, wat geeft meer voldoening ? Een foto waar je urenlang op het juiste moment hebt zitten wachten of een foto die je handig bij elkaar hebt geknutseld maar waarvan je weet dat ‘de werkelijkheid’ anders was ?
  Iedere rechtgeaarde natuurfotograaf zal voor het eerste kiezen !

  1. Tot en met de laatste zin ben ik het persoonlijk met je eens… De laatste zin? Denk het niet. Want eerlijk is eerlijk, de fotograaf die zó goed weet hoe dieren reageren dat hij/zij in staat is om met vooropgezet plan een beeld te maken welke perfect past bij het gedrag van het dier die hij/zij misschien met bepaald voer of ander gedrag uit zichzelf heeft kunnen laten doen wat de fotograaf graag wil is ook wel indrukwekkend… denk maar in alle eenvoud aan het vogelvoer in de tuin met de takjes eromheen waardoor je de pimpelmees of roodborst zó kunt fotograferen dat je het voer niet ziet.

  2. Door Huib op 3 april 2019 om 12:08

   Johan, absoluut eens met jou. Het gaat mij om al die onethische manipulaties. Maar zoals je zelf al in diverse reacties hebt aangegeven is die grens niet altijd scherp te trekken.

   1. … en dat maakt het ook zo moeilijk.

 11. Door Marjon op 2 april 2019 om 20:59

  Goed stukje. Precies zoals ik er ook over denk, als bioloog en fotograaf. Ik erger mij dood aan mensen die dieren uit de natuurlijke omgeving halen voor het beste plaatje, zoals het voeren van de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mensen doen het ook echt stiekem omdat ze wel weten dat het niet goed is. Op facebook ook wel eens wat van gezegd, maar dan ben jij de zeikerd en krijg je hele discussies over dat het wel meevalt.

  1. … is het voeren van vogels in de tuin dan wezenlijk anders dan het voeren van de vossen? Ik val je niet aan maar geef slechts aan hoe heel dun de scheidslijn is tussen wel en niet geaccepteerd. Natuurlijk heb ik dingen laten zien die ècht not-done zijn maar er zijn ook vele manieren waarvan grote groepen vinden dat het prima kan. Denk aan de (commerciële) vogelhutten met voer, het lokken van zeearenden vanuit boten met vis, het neerleggen van voer voor beren, etc. Je kunt daar iets negatiefs van vinden maar je kunt het ook omdraaien. Die specifieke dieren zijn er op dat moment aan gewend en omdat organisaties hier (hopelijk) heel secuur mee omgaan stelt dit de fotograaf in staat om deze dieren te fotograferen zonder dat ze zelf als een kip zonder kop aan de slag gaan en misschien wel verstoren….

 12. Door winkipop op 31 maart 2019 om 10:44

  Goed stuk Johan, ik ga nu toch met een scherpere blik kijken naar al die prachtige foto’s op social media alvorens ik op de “like” knop klik. Het is droevig om te constateren dat er helaas veel fotografen zijn die ten koste van dier en natuur het “te” perfecte plaatje willen schieten.

  1. klopt… helaas zijn diverse beelden die wat jij denkt dat ze zijn. Gelukkig zijn veel beelden echter nog wel wat ze zijn… aan jou om ze te kunnen onderscheiden 🙂

 13. Door Pieter op 29 maart 2019 om 22:49

  Prima confronterend artikel Johan.

 14. Door Zenno op 29 maart 2019 om 19:56

  Sorry maar de foto van de Fuut is wel grappig 😳

 15. Door Bert op 29 maart 2019 om 15:24

  En dan zou je hopen dat tussen de eerste verschijningsdatum van dit artikel 4 jaar geleden en nu er meer bewustwording zou zijn gecreëerd dat veel dingen echt niet kunnen. Helaas lijkt het wel of mensen juist op ideeën worden gebracht door de bij dit artikel behorende foto’s….. Lezen is toch erg lastig blijkt. Dus wat is de meerwaarde om dit artikel nog een keer te plaatsen?

 16. Leuk om in de reacties te lezen dat een hoop mensen wel roomser dan de paus zijn. Tuurlijk staan er veel voorbeelden bij die echt niet kunnen en waarvan ik weet dat deze ook gebeuren. Heb ooit een stukje geschreven dat ik af en toe vanaf een stokje fotografeerde ( vlinder op een bloem afknippen en elders met een waskijper op een stokje zetten) en een commentaar dat ik toen kreeg ,maar geen bijval terwijl ik veel foto’s zie die zo gemaakt zijn. Sterker nog heb naast veel fotografen gezeten die zo fotograferen en ook die hielden hun mond. Als iemand zijn verstand gebruikt kan je veel Photoshoppen in het veld.
  Wie zich in de natuur begeeft verstoort . De mate van verstoring beperk je door hiervan bewust te zijn en je aan te passen.

  Dit stuk moet natuurlijk gewoon blijven staan Johan misschien volgende keer een stukje hoe je veilig kan manipuleren.

  1. Klopt, dat zie ik ook. Veel dingen worden in het openbaar betiteld als ‘not done’ terwijl er ongelooflijk veel gebeurd wat niet wordt verteld. Het verplaatsen van takjes met vlinders en die elders met een knijper en tentharing op een ‘betere’ plek plaatsen gebeurd en masse… maar komt niemand voor uit. Idem met het werken met oase onder water voor mooie reflecties van takjes met juffers…

 17. Door Jacko Morren op 29 maart 2019 om 13:12

  Hi Johan,

  prima stuk weer! Niks mis met wakker laten schrikken. Van mij mag je het stuk lekker laten staan (had direct al door dat er een “snuifje” cynisme in zat). Vind je reacties bewonderingswaardig!
  Je rekent de mede mens ook onder de natuur. Waar je zo van houdt.

 18. Een stukje waarvan ik echt hoop dat het mensen aan het denken zet…
  Ik sta soms echt met mn mond open ..
  Poosje geleden zeg ik tegen een natuur fotograaf …weet jij hoe je een libel in de lucht op de foto kan zetten …en wilde net vertellen dat ze altijd een zelfde rondje vliegen …..
  Ja antwoordde de natuurfotograaf… je wacht je kans af en spuit ze nat , dan gaan ze zitten en kan je een foto maken met van die mooie dikke druppels erop …..😩
  En zo zijn er meer voorbeelden ..die van het snoei schaartje ben ik ook al tegen gekomen 😩
  Ik mijd dus tegenwoordig natuurfotografen …Staan er meer dan 4 á 5 om een struik heen dan loop ik door

  1. Zoals ik al eerder zijn… de werkelijkheid is vaak nog erger dan je ergste fantasie 🙁

 19. Het cynische intro geeft voor mij de strekking al duidelijk weer. Wat blaadjes en grassprietjes betreft ben ik soms ook ‘schuldig’. Toch wel schokkend om te lezen wat er soms gedaan wordt voor een foto. Wat dat betreft ook een goed stuk voor bewustwording m.b.t. het liken van foto’s op social media.

  1. Ik ben mij bewust van de schrikreactie maar toch blij dat menigeen tot het eind doorleest om de ‘echte’ strekking te begrijpen 🙂 dank!

 20. Door Nelleke op 29 maart 2019 om 08:45

  Goed artikel, schokkende voorbeelden. Toon en intentie zijn wel duidelijk als je even doorleest. Die bewuste fotografen zouden nooit likes mogen krijgen voor hun op die manier verkregen foto’s.

  1. Zoals – helaas zo vaak – is de werkelijkheid vaak nog veel erg dan de ergste fantasie 🙁

 21. Door Furniere Mattias op 11 januari 2019 om 08:11

  Het duurde toch ook even voor de cynische toon me duidelijk werd, even dacht ik what the f*ck? Als natuurfotograaf, maar in de eerste plaats natuurliefhebber, zetelend in diverse natuurverenigingen, kon ik m’n oren (of beter gezegd mijn ogen) niet geloven. Het shock-effect voor al wie al eens Photoshopt in de natuur heb je wel bereikt. Of we nu geen schroom moeten hebben om maar wat bij te snoeien her en der, daar ga ik niet mee akkoord, al zou het me in mijn richting – macrofotografie – vaak veel beter uitkomen ‘om die storende elementen weg te halen’. Wel, dat doe ik bewust niet, dan laat ik het onderwerp voor wat het is, ook al mis ik misschien die steengoede plaat.

  Van mij hoeft dit niet verwijderd te worden, er zullen er veel meer zijn die eens stilstaan bij hun daden dan dat er mensen op ideeën gebracht worden. Althans, dat hoop ik toch en dat was ook uiteindelijk de bedoeling, niet? Men moet nu niet onmiddellijk moord en brand schreeuwen en dit “een smet op dit blad” noemen. It is what it is, jammer genoeg…

 22. Door Michel op 24 maart 2017 om 14:21

  Toen ik begon te lezen en de kikkerfoto zag, bekroop mij een gevoel van afkeer en wilde ik me ervan distantiëren. Gelukkig werd me de cynische toon uiteindelijk duidelijk. Natuurlijk gaat het respect voor de natuur vèr boven het belang van het plaatje. Ik zou nooit trots kunnen zijn op een foto waarvan ik weet dat ik er niet goed aan gedaan heb door verstoring of beschadiging van de natuur. De genoemde voorbeelden lijken me dermate schokkend en bekend dat niemand zoiets door dit artikel gaat proberen.

  1. Gelukkig had je de goede toon gevonden… ja het is heel erg… en toch… het gebeurt (helaas)

 23. Vreemd stukje.
  Met name dat dit fotograven op ideeën kan brengen.

  Ik lees vogels vastpakken voor een portret en uit een nest halen. Walgelijk

  1. Ik vraag het mij af of mensen daadwerkelijk op ideeën gebracht worden… ik heb het dermate ridicuul beschreven dat mensen eerder beschamend naar zichzelf kijken wanneer ze weten dat ze dit soort praktijken al deden. Soms moet je confronteren… dat werkt – helaas – beter dan het vingertje.

 24. Door Ingrid op 3 augustus 2015 om 01:13

  Goed stuk. Had er de Flora en Faunawet bij genoemd, dan was het plaatje compleet. Ik hoop dat foto’s met met name (Boom-)kikkers in de hand snel verleden tijd zijn. Afblijven, dieren hebben er niet om gevraagd en hebben het recht op een veilige plek op deze aardbol. Samen met ons. Fotografeer dat maar eens 😉

 25. Dag Johan,

  Ik heb toch het idee dat je door deze “lelijke”manieren te beschrijven de fotografen toch op een idee brengt of denk je dat heel veel fotografen dit al doen,BAH!!
  Van mij mag je dit stukje snel weg halen Johan,
  groeten Lidi

  1. helaas… soms moet je confronterend werken om iets echt aan de kaak te stellen. Al deze zaken komen uit de praktijk en worden in mijn ogen meer in de hand gewerkt door iedereen die het op internet laat zien als resultaat op (gerenommeerde) websites of fora dan door mijn verhaal. Het feit dat menigeen de moeite neemt om boos te reageren betekent voor mij dat het stuk geslaagd is.

 26. Haha, ik schrok echt even. Ik had al het e.e.a. gelezen over geënsceneerde (vogel)fotografie gelezen op de site, waarbij ik wel mijn vraagtekens heb en dacht dat er nu toch echt wel een grens overschreden was… Helaas zijn de voorbeelden wel echt. Ik denk ook dat dit een vraag/aanbod zaak is van sommige Stockbureau’s die graag steeds spectaculairdere foto’s willen kunnen aanbieden en dat ook vragen aan de fotografen.

  1. haha, ben blij dat je hebt doorgelezen. Nee het is zeker geen propaganda tot grensoverschrijdend gedrag maar juist de schrikreactie van jou heb ik voor ogen gehad om mensen te laten (in)zien wat er op dit moment allemaal ‘normaal’ wordt gevonden. En je hebt gelijk… het is vraag en aanbod, maar ook wat mensen zien: dat wil ik ook / kan ik ook… maar dan beter / extremer / aparter / spectaculairder. En daarmee wel grensoverschrijdend.

 27. Door Marijn Heuts op 10 april 2015 om 12:54

  Johan, proficiat met het losmaken van de eerste reacties. Wat mij betreft een schot in de roos. Dit is precies wat een column moet doen. De mensen die dergelijke praktijken beoefenen bereik je hier toch niet mee, die veranderen niet. Wel maak je degenen die de moeite nemen tot het eind te lezen bekend met de absurditeiten die in ons wereldje voorkomen. Als er daarvan 10 beter om zich heen kijken en een ander aanspreken op fout gedrag, is dat al winst. Als dit een smet is, wil ik die bij deze opboenen tot ie blinkt.

  1. Dank je wel Marijn voor je reactie en positieve hart onder de riem!

 28. Beste GroenLunetten en P.G. van de Geer,

  Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

  Met vriendelijke groeten,

  Johan van der Wielen
  fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 29. Beste mensen, hoe goed ook bedoelt; zelfs ik ben op het verkeerde been gezet door dit artikel. Ik dacht nog: hoe kan het zijn dat gerenommeerde natuurfotografen dit artikel plaatsen. Nederpix en Birdpix achter de hand zegmaar; met ethiek en gedragsregels alom. Is het niet zo dat natuurfotografen graag het mooiste plaatje willen maken, zich richten op wat andere (beroeps)fotografen voor elkaar krijgen en dat ook willen? Dan neem je alle tips in je op als een spons; scant en leest wat je wilt lezen. De disclaimer die aan het eind van dit artikel staat is als mosterd na de maaltijd; een groot deel komt zelfs niet aan dit stukje tekst toe of denkt ‘áh, disclaimer…zal wel’ en leest het ook niet.
  Of ga, als redactie, de discussie van dergelijke wanpraktijken aan of geef direct in het artikel aan dat dit dus kennelijk cynisch bedoelt is. Wees bewust wat internet en ongelimiteerde toegang daartoe teweeg kan brengen met alle eventueel vervelende consequenties van dien. Helaas toch wel een smet op het eerste blazoen van deze, verder zeer informatieve, website. Jammer!

  1. Beste P.G. van de Geer,

   Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

   Met vriendelijke groeten,

   Johan van der Wielen
   fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 30. Door GroenLunetten op 7 april 2015 om 18:23

  Ik stel voor DAT DIT ARTIKEL PER OMGAANDE weer WEGGEHAALD wordt. Internet wordt vluchtig gelezen dus men komt aan die ‘disclaimer’ niet toe. Je zet idioten alleen maar aan om al die tips es lekker uit te voeren.

  1. Beste GroenLunetten (helaas heeft u niet uw naam genoemd),

   Ik schrijf mijn columns om iets los te maken, een reactie uit te lokken en mensen tot nadenken aan te zetten. Uit uw reacties begrijp ik dat dat is gelukt. Ik snap uw heftigheid en zal beamen dat ik mij minstens zo heftig heb opgesteld toen ik de voorbeelden op het internet zag, reden voor mij om deze column te schrijven. Natuurlijk kunnen we de discussie aangaan en met het vingertje wijzen, lange epistels schrijven over verantwoorde natuurfotografie maar – eerlijk = eerlijk – dat wordt ook niet meer gelezen.Veel van de fotografen die onder de voorbeelden vermeld staan hebben soms niet eens door dat wat ze doen niet verantwoord is. Door het op een ridicule wijze ‘aan te prijzen’ wordt het echter zo belachelijk en extreem dat we schrikken en met oprechte heftigheid zeggen “haal dit van het internet, want mensen gaan dit nadoen”. En daarmee heeft de column wat mij betreft aan zijn doel beantwoord. Ik hoop oprecht hiermee meer mensen aan het denken te kunnen zetten.

   Met vriendelijke groeten,

   Johan van der Wielen
   fulltime fotograaf en oprecht natuurliefhebber

 31. Bizar, het begon nog redelijk geloofwaardig, tuurlijk een takje of blaadje werk ik ook uit de weg, en ik heb ook vogelvoer en vlinderstruiken in mn tuin om ze te lokken, maar gaandeweg t artikel komt het extremisme in beeld , zo zie je hoe ver het door kan schieten, mensen doen idiote dingen voor dat ene schot, en kennelijk is een fatsoensgrens niet een vast omkaderd iets
  Hopelijk zet je mensen aan t denken

  1. Dank je wel André voor je reactie. Wat je zegt is helaas waar… alle voorbeelden komen uit de praktijk. Hoever mensen gaan voor ‘een mooie foto’is bizar. Maar erger nog is dat het ook anderen weer aanzet, als hij het mag, mag ik het ook wel. En ach … één beestje wat lijdt, wat maakt dat nou uit. Daarom: denk na over je fotografie, wat kan wel en wat kan niet, laat je niet leiden door foto’s van anderen en zet je eigen belang niet boven het natuurbelang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *