Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photoshoptip: verscherpen met hoogdoorlaatfilter

Mede door het gebruik van een selectieve verscherping spat het onderwerp van je scherm. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Stel dat het je na veel moeite gelukt is om een mooi portret te schieten van een vos of ree. Je bent tevreden over de foto en je wilt deze natuurlijk aan anderen laten zien. De foto moet er dan op zijn best uit zien en de aandacht van de kijker moet gaan naar de belangrijkste delen in je foto. Bij een portret zijn dit vaak de kop, de ogen, de oren en de bek van het dier. Wanneer je naar een foto kijkt zal onbewust je blik getrokken worden naar de delen in de foto met het hoogste contrast, naar kleurrijke delen in de foto of naar het gebied met de grootste scherpte. Een methode om extra aandacht te trekken is dus om belangrijke delen selectief te verscherpen. Zo geef je deze delen wat extra accent, waardoor ze meer opvallen in de foto. In dit artikel lees je hoe je een foto (selectief) kunt verscherpen met behulp van het hoogdoorlaatfilter in Photoshop.

Hoogdoorlaatfilter

Er zijn veel manieren waarop je een foto kunt verscherpen. Mijn favoriete methode is het gebruik van het filter hoogdoorlaat (high pass) in Photoshop. Hiermee versterk je de randen en details in een foto waardoor een super verscherpt effect ontstaat. Let op, je versterkt de aanwezige structuren. Dit betekent dat de foto in basis al scherp moet zijn want een volledig onscherpe foto krijg je nooit meer helemaal scherp.

Het hoogdoorlaatfilter in Photoshop. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Toepassing

Na het maken van de standaard aanpassingen heb ik in Photoshop een kopie gemaakt van de achtergrondlaag. Op de kopie heb ik het filter Hoogdoorlaat toegepast via menu Filter > Overige > Hoogdoorlaat. Je krijgt het volgende scherm te zien.

Kies bij straal de mate van verscherping. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Met het balkje onder straal pas je de mate van verscherping aan. Meestal sleep ik deze eerste helemaal naar links waarbij er een volledig grijs beeld ontstaat. Je hebt nu geen verscherping toegepast. Sleep vervolgens de balk naar rechts totdat je de randen en details van je onderwerp verschijnen. Wanneer de randen enigszins duidelijk zijn stop je met slepen. Zet de straal niet te hoog, anders wordt je afbeelding te scherp en dat ziet er niet natuurlijk uit. Meestal hou ik een waarde van 1 tot 3 aan en ga ik zeker niet hoger dan 5. Klik op OK om de verscherping toe te passen.

Het hoogdoorlaatfilter met een overvloeimodus van lineair licht en een dekking van 100 %. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

De afbeelding wordt nu grijs weergegeven. Om de verscherping zichtbaar te maken is het nodig om de overvloeimodus van de laag aan te passen. Overvloei modi in Photshop zorgen ervoor dat pixels in een laag, op een bepaalde manier overvloeien in de andere laag. Zelf kies ik altijd de overvloeimodus lineair licht, maar fel licht of bedekken zou eventueel ook kunnen. Je kunt zelf experimenteren met welke het beste resultaat oplevert. Door het kiezen van één van deze overvloeimodi verdwijnt de grijze kleur van de afbeelding en worden de randen en details veel scherper weergegeven. De dekking van de laag staat standaard op 100 % maar dit is meestal te veel. Pas de dekking aan naar een waarde van 20 à 30 % voor een natuurlijker effect. De verscherping is nu op de hele afbeelding toegepast. Met behulp van een laagmasker pas je de verscherping selectief toe op die delen waar de aandacht naar toe moet zoals de ogen en de oren. Het resultaat is de foto boven aan dit artikel.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u