Menu

Onderdeel van Pixfactory

Arie van den Hout in Beeld

Arie groeide op aan het randje van de Biesbosch en de passie voor de natuur zat er al vroeg in.
Koolmees
Koolmees. Fotograaf: Arie van den Hout

Wie is Arie van den Hout?

Arie van den Hout Eigen vijvertje

Op zijn 15e begon hij, vanuit een drang naar intimiteit met de natuur, met natuurfotografie. Vanuit een zelfgemaakt schuilhutje bij een klein vijvertje dat hij gegraven had, achter de tuin, waar sijsjes kwamen drinken.

Ze kwamen, tot op 1 meter afstand. Ik fotografeerde ze met een kort 70-230mm lensje! Kicken!

Na een carrière in het bedrijfsleven wordt dit enthousiasme vandaag de dag als professioneel fotograaf overgebracht via beeld en workshops. Vanuit dezelfde passie geeft hij 1:1 coaching waarbij de van-zelf-sprekendheid van je ware natuur centraal staat.

De ontmoeting

Om aan te sluiten bij Aries eigen woorden: in zijn fotografie speelt de ontmoeting een belangrijke rol. Zijn beelden roepen het gevoel op van iemand die in rust afwacht wat de ochtend zal brengen. Niet geforceerd jagend op een plaatje of met een bucketlist in de hand. Maar genietend van wat er is en vol verwachting naar wat er misschien zal komen. Die kalmte is zichtbaar en blijkbaar loont het ook, want je hoeft maar naar de selectie hieronder te kijken om te zien dat die ontmoetingen met regelmaat plaatsvinden, met mooie beelden als zeer welkome bijvangst!

Apparatuur

Ik fotografeer al 37 jaar met Canon en heb nog nooit een defecte camera of lens gehad!

 • Canon 5D3
 • Canon 7D2
 • Canon 1D3
 • Canon 17-40 4L
 • Canon 100mm 2.8L IS USM
 • Canon 70-200 2.8 L IS USM
 • Canon 100-400 4-5.6L IS USM II
 • Canon 500 4.0 L IS USM
 • Tussenringen, flitsers, hoekzoeker, Gitzo statieven, Wimberley statiefkop, drijfhut, camo-tentjes en een stoeltje!

Portfolio

“Voor mij was en is de natuur rust en verstilling. Die verstilling is goed over te brengen via beeld, vandaar mijn keuze voor de fotografie. Het valt me op, ook tijdens mijn workshops, dat mensen vaak op zoek zijn naar bijzondere dingen. Ik gebruik de (natuur)fotografie om juist het bijzondere in het gewone te laten zien. In mijn workshop leidt dit vaak tot verbijstering. Gezien de mate waarin de moderne mens consumeert, en een leegte lijkt te moeten vullen, vind ik het doen herkennen van de schoonheid in het gewone een mooi streven.”

Futenbalts
Futenbalts. Fotograaf: Arie van den Hout
Bijeneter
Bijeneter. Fotograaf: Arie van den Hout

“Bij mijn fotografie staat de ontmoeting centraal. Een ontmoeting met het onderwerp in eerste instantie, maar een ander aspect van ontmoeten is verstilling. Ik zou mijn stijl dus kunnen typeren als “verstilde ontmoetingen in de natuur”. De ruimte en leegte achter of om het onderwerp is daarom voor mij cruciaal, daarin zit de verstilling die de diepere laag in mijn fotografie vormt.”

Vos op sneeuwbergje
Vos op sneeuwbergje. Fotograaf: Arie van den Hout
Steltlopertrek
Steltlopertrek. Fotograaf: Arie van den Hout

“Wat er veranderd is sinds het begin van mijn fotografie? Phoeh! Heb je even? De belangrijkste verandering is de overgang van ‘zo goed en scherp mogelijk registreren’ naar ‘het overbrengen van sfeer en gevoel’. Maar dat is een hele korte samenvatting.”

Ree in boekweit. Fotograaf: Arie van den Hout
Koolmees
Koolmees. Fotograaf: Arie van den Hout

“Aan mijn haviken hier in het Gooi heb ik wel hele mooie herinneringen. Ik ken ze al zo’n 15 jaar en de afgelopen jaren fotografeer ik ze vanuit een lighutje. Iedere keer als zo’n majestueuze vogel vlak voor mijn neus op ooghoogte landt, zit mijn hart weer in mijn keel. Ik moet mijn zoeker dan ook dicht zetten want zelfs het knipperen met mijn ogen doet ze al wegvliegen; deze vogels staan super strak. Zodra de vogel op zijn gemak is, vaak pas na 20 minuten, kan ik heel voorzichtig beginnen. De camera is uiteraard geluidgeïsoleerd. Maar, snippen op 2 meter aan een plasje tijdens de trektijd, ook vanuit een lighutje, is wel een sterke tweede; heerlijk! Of baltsende futen vanaf de drijfhut, bevers in het eerste licht uit de kano… er is zo veel!”

Havik vrouw
Havik vrouw.

“Ik ben gek op steltlopers. Zodra ik aan een plasje lig in de trektijd kan ik niet gelukkiger zijn. Dus die zou ik nog graag eens fotograferen!

Groenpootruiter
Groenpootruiter.

“Bijna alles kan mij wel inspireren. Vogeltrek in het algemeen vind ik iets magisch, zo’n eerste boerenzwaluw bijvoorbeeld vind ik ieder jaar weer ontroerend. Maar, ik heb iets ontdekt, er gebeurt iets als je binnen een bepaalde afstand met een dier komt. Op een gegeven moment kijk je er niet meer náár maar ‘ben je ermee’ of lijk je er zelfs mee samen te vallen. Een subtiel verschil, maar als je het herkent weet je dat het magisch is. En dat is wat ik als kind al ervoer met de sijsjes achter de tuin. Die intimiteit, dat schone, lege, dat tegelijk zo vol is, is nooit verdwenen en blijft het mooiste; ook zonder camera overigens!”

Tips(s) van Arie:

 • Dat is simpel. In eerste instantie; geniet. Volg je gevoel en passie. Kijk waar je het blijst van wordt. Ga je daar verder in verdiepen. Specialiseer je. Kijk gerust af van de pro’s, maar gebruik het ter invulling van wat jou inspireert en interesseert. En word geen copy-cat zoals velen.
 • In praktische zin; loop niet achter dieren aan, laat ze naar jou komen. Dat is prettiger voor de dieren en het geeft interessanter beeld. Voorwaarde is wel dat je veldkennis op doet en leert jezelf goed te positioneren en verbergen.
 • Neem ook eens de tijd om 20 minuten te gaan zitten in een gebied, laat het tot je komen. Dan zie je vanzelf waar je aandacht heen gaat en wat gedaan wil worden. En dát is vaak veel interessanter dan wat je van te voren bedacht had.

Fotografie: Arie van den Hout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: