Menu

Onderdeel van Pixfactory

Prachtige plekken voor winterfotografie: zandverstuivingen

Zandverstuiving in de sneeuw. Fotograaf: Hans Jansen

Verspreid over Nederland liggen een aantal prachtige stuifzandgebieden. Met koude omstandigheden zijn dit prachtige plekken voor winterfotografie. Zeker als er ook lichte sneeuw wordt voorspeld.

Zandverstuiving. Fotograaf: Hans Jansen

Zandverstuivingen: zandige vlaktes

Zandverstuivingen ontstonden in vorige eeuwen doordat de heidevelden werden “overbegraasd” of doordat de heide werd afgeplagd door de lokale boeren. Deze plaggen werden gebruikt in potstallen voor het vee en later weer op de akkers als bemesting. Bij een stukje kaal liggend zand deed de wind het stuifzand snel verspreiden en kon de oppervlakte snel uitbreiden tot een grote vlakte en ook ontstonden er “zandduinen”. Om dat alles beheersbaar te houden, moesten er weer maatregelen worden genomen (soms met bebossing). Tegenwoordig zijn er mooie restanten overgebleven midden in heidevelden en bossen en zijn het prachtige stukjes natuur die heel goed beheerd moeten worden. De mooiste zandverstuivingen vind je op de Veluwe, in Brabant en Drenthe. Het leuke is dat je er doorgaans vrij kunt rondstruinen en niet op de paden hoeft te blijven.

Structuur van zand en sneeuw. Fotograaf: Hans Jansen

Sneeuwlandschappen

Gedurende het gehele jaar vormen zandverstuivingen bijzondere landschappen, maar met vallende sneeuw in combinatie met het zand en karakteristieke bomen is het een mooie kans voor de landschapsfotograaf. Vooral door de mooie combinatie van zand en sneeuw. De belichting vraagt bij sneeuw wel aandacht, omdat de camera door de reflecterende witte sneeuw meet dat er “meer licht“ is. Sneeuwfoto’s worden dan gemakkelijk onderbelicht met als gevolg dat de sneeuw te donker wordt. De camera handmatig bedienen en iets overbelichten is dan de oplossing.

Drentse heideschapen op het Aekingerzand. Fotograaf: Hans Jansen

Schapen

Voor het beheer van heide en zand worden vaak schapen ingezet op zandverstuivingen. Dit om alle ongewenste opslag te onderdrukken en een “open landschap” te houden . De schapen zijn daarmee een karakteristiek onderdeel van dit landschap en blijven vaak de gehele winter. In een sneeuwlandschap kan dit mooie sfeerplaatjes opleveren. Let er wel op dat je de schapen niet verstoort!

Ruig haarmos met lichte sneeuw. Fotograaf: Hans Jansen

Ruig haarmos: parel van de zandverstuivingen

Randen van stuifzanden zijn een eldorado voor de macrofotograaf vanwege de mooie mossen en korstmossen. Meer hierover vind je in het artikel: Zoek de randen op! Bijzonder is ook het ruig haarmos dat in de maanden januari en februari met prachtige rode sporen “tot bloei” komt. Ruig haarmos kan hele plakkaten vormen aan de overgang tussen zand en heide en is daardoor een “zandbinder” aan de randen. Als de sporen opkomen met hun mooie rood/gele kleuren is het een fantastisch fotografie onderwerp. Sneeuw en rijp geven mooie kansen om een fraai bokeh in je foto’s te creëren. Je moet wel laag vanaf de grond werken, bijvoorbeeld met een pittenzak onder de camera, om de sporen mooi in beeld te krijgen. Meer informatie over ruig haarmos vind je in het artikel: Flitsend rood in de winter.

Ruig haarmos. Fotograaf: Hans Jansen

Geniet van de winter!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u