Menu

Onderdeel van Pixfactory

Praktijktest Sony A7R V

Gustav Kiburg, Sony Alpha Universe Imaging Ambassadeur en gepassioneerd natuurfotograaf uit Rotterdam, bezocht begin januari de Franse Alpen van Gorges du Verdon samen met zijn dochter om de nieuwe Sony A7R V uit te testen.  
De vale gier in de Gorges du Verdon.
De vale gier in de Gorges du Verdon. Fotograaf: Gustav Kiburg

“Ik begon zo’n dertig jaar geleden met fotografie als hobby, en ben sindsdien uitgegroeid tot een professioneel natuurfotograaf. Natuurfotografie heeft me altijd aangesproken, op deze manier kan ik doen waar ik gepassioneerd over ben en genieten van de schoonheid van de plek waar ik aan het fotograferen ben.”

Gustav koos de Gorges du Verdon uit om gieren vast te leggen, samen met een objectief dat hij vaak gebruikt voor zijn fotografie: de Sony FE 200-600mm F/5.6-6.3 G OSS.

“Toen ik voor het eerst van deze nieuwe camera hoorde, was ik meteen benieuwd naar de nieuwe specificaties die de camera te bieden heeft. Voor mij als natuurfotograaf heeft deze camera een aantal opvallende verbeteringen, waaronder de nieuw geïntroduceerde AI-autofocus.

Verbeterde autofocus

Toen ik in de bergen stond om de gieren te fotograferen, merkte ik meteen het verschil in functionaliteit van de A7R V ten opzichte van zijn voorganger. De autofocus is enorm verbeterd; met de eye-autofocusfunctie vindt en volgt de camera direct het oog. Voor de fotografie die ik doe, kun je niet werken zonder een betrouwbare autofocus die de snelle actie van de vogels en andere dieren kan bijhouden. Ik ben een beetje een perfectionist en bewerk mijn foto’s achteraf liever niet te veel. Deze verbetering waardeer ik heel erg. Daarnaast beschikt de camera over 61 megapixels, waardoor ik ook nog de mogelijkheid heb om flink te croppen.

De vale gier, vastgelegd met de Sony A7RV.
De vale gier, vastgelegd met de Sony A7RV. Fotograaf: Gustav Kiburg
Een crop van hetzelfde beeld.
Een crop van hetzelfde beeld. Fotograaf: Gustav Kiburg

Om dieren vast te leggen die zich dicht bij de grond of in andere moeilijke posities bevinden, is het nieuwe touchscreen van de A7R V heel nuttig. De camera heeft een uniek 4-assig kantelbaar touchscreen, waarmee het nog makkelijker is voor mij om de dieren vast te leggen, zoals deze alpenheggenmus.

De heggenmus is een stuk makkelijker vast te leggen door het 4 assige kantelbare touchscreen.
De heggenmus is een stuk makkelijker vast te leggen door het 4 assige kantelbare touchscreen. Fotograaf: Gustav Kiburg

Geniet van het moment

Uiteindelijk gaat het niet alleen om de foto’s, maar om het moment en de herinneringen die ik mag maken. Samen met mijn dochter mijn passie voor fotografie uitoefenen, is gewoon iets dat ik nooit voor lief zal nemen. De herinneringen die ik op zulke momenten maak, samen met haar, vergeet ik nooit. Tegen de andere fotografen met wie ik op pad ga zeg ik dan ook altijd: geniet van het moment!”

5 reacties

 1. Prachtige foto’s!
  Hele rare vraag misschien maar als je de fotos terugkijk op het scherm, hoe kan je dan inzoomen?? Normaal draai ik aan de knopjes (Olympus) maar dat werkt niet bij de Sony. Of moet dit ingesteld worden??

 2. Beste Gustav,

  Zou je de settings (voor vogels) die je gebruikt wellicht kunnen delen met ons, zowel voor BIF als niet BIF?

  Met vriendelijke groet,
  Jan

  1. Hi Jan,

   voor vogels in vlucht gebruik ik altijd AF-C
   meerdere foto’s per seconden. 10 FPS
   scherpstelgebied : ZONE + VOLGEN
   eye focus op VOGELS
   belangrijk is de sluitertijd, voor gieren zou ik minimaal 1/1000 ste , gebruiken , voor kleine vogels , 1/2000 , 1/2500

   voor stilzittende vogels , zou ik alleen het scherpstelgebied veranderen , naar uitgebreid flexibel punt , maar dit is erg persoonlijk

  1. Hi Dirk

   Jazeker , zelfs met kleine kolibrie volgt de camera
   uiteraard is de eye focus , niet onfeilbaar , maar een bijzonder goed hulpmiddel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

 1. Prachtige foto’s!
  Hele rare vraag misschien maar als je de fotos terugkijk op het scherm, hoe kan je dan inzoomen?? Normaal draai ik aan de knopjes (Olympus) maar dat werkt niet bij de Sony. Of moet dit ingesteld worden??

 2. Beste Gustav,

  Zou je de settings (voor vogels) die je gebruikt wellicht kunnen delen met ons, zowel voor BIF als niet BIF?

  Met vriendelijke groet,
  Jan

  1. Hi Jan,

   voor vogels in vlucht gebruik ik altijd AF-C
   meerdere foto’s per seconden. 10 FPS
   scherpstelgebied : ZONE + VOLGEN
   eye focus op VOGELS
   belangrijk is de sluitertijd, voor gieren zou ik minimaal 1/1000 ste , gebruiken , voor kleine vogels , 1/2000 , 1/2500

   voor stilzittende vogels , zou ik alleen het scherpstelgebied veranderen , naar uitgebreid flexibel punt , maar dit is erg persoonlijk

  1. Hi Dirk

   Jazeker , zelfs met kleine kolibrie volgt de camera
   uiteraard is de eye focus , niet onfeilbaar , maar een bijzonder goed hulpmiddel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: