Menu

Onderdeel van Pixfactory

7 x Prijswinnend of … Prullenbak?

Natuurfotografie. In Nederland ondertussen net zo populair als voetbal, barbecueën en naar Frankrijk op vakantie gaan. Iedereen kan het en iedereen doet het. Maar wanneer onderscheid je jezelf als je dat wilt?
roeselien prijswinnend prullenbak

Wanneer doe je iets waarvan jezelf niet had verwacht het te kunnen waarmaken? Hoe moet dat? Begin 2017 kwam de term NXT LVL (Next Level) in zwang, door het gelijknamige praktijkboek en het fotografie-evenement PiXperience. Lopende het jaar werd deze term enigszins uit zijn verband gerukt en kreeg het een wat minder gelukkige lading. Ondertussen is de term bij menig fotograaf synoniem aan ‘creatief’, ‘vaag’, ‘bewogen’ en ‘ik zie niet wat er op de foto staat’. Daarnaast krijgt iedereen ondertussen vlekken bij het alleen al horen van het woord. Onterecht als je het mij vraagt!

Hoe denken bekende natuurfotografen over NXT LVL? Wat hebben zij aan het gedachtegoed erachter en hebben zij al een ‘belevenis’ gehad die recht doet aan de term NXT LVL? Laten we beginnen met Daan Schoonhoven. Hij is per slot van rekening degene die de term NXT LVL heeft geïntroduceerd. Daan zegt:

“Voor elke fotograaf afzonderlijk betekent het: door je huidige plafond gaan, durven de dingen anders aan te pakken, anders te fotograferen, out of the box te denken én te gaan, zien wat anderen niet zien. NXT LVL is wat mij betreft heel breed en heeft betrekking op zowel techniek, verbeelding, motivatie en doorzettingsvermogen. De meest ultieme vorm van NXT LVL is te komen tot iets wat nog niet eerder gezien of gedaan is.”

Ikzelf zie NXT LVL als een hulpmiddel. Iets dat ik elke keer meeneem het veld in als ik ga fotograferen. Doe eens iets anders dan dat je gewend bent. Durf eens buiten je gebaande paden te gaan. Draai aan die knoppen of laat die ene lens eens thuis. Bedenk een ambitieus plan en gá er voor! Het hoeft niet altijd groots te zijn, en het hoeft al helemaal niet altijd te lukken. Prijswinnend of prullenbak. Maakt niet uit, het gaat er om hoe jij het beleeft en of jij jezelf naar dat volgende, of andere, niveau tilt.

1. Pittig Probeersel

Toen ik jaren geleden een macrolens kocht was ik meteen verkocht. Verliefd haast. Op die lens, maar meer nog op al wat ik door die lens zag. En dan vooral op spinnen en insecten. Duizenden foto’s maakte ik inmiddels van allerlei soorten kriebelbeestjes, waarbij kevers toch wel mijn grote, of eigenlijk kleine, lievelingen zijn. Voor mij betekent NXT LVL mezelf uitdagen om met de macrolens steeds nieuwe dingen uit te proberen, andere onderwerpen maar ook dezelfde onderwerpen op een andere manier fotograferen. Maar het betekent misschien nog wel meer dat ik die lievelingslens er eens afschroef en mooie foto’s probeer te maken met een andere lens. Nu heb ik de mazzel dat een vriend van mij onlangs voor zijn werk een Canon 70-200 f2.8 moest aanschaffen maar dat hij die slechts af en toe nodig heeft. De rest van de tijd mag ik ermee stoeien. En dat is een hele uitdaging voor deze macrofiel, ook al omdat die lens een flinke dikzak is, lees: zwaar. Een van de eerste foto’s die ik maakte was nota bene van een zwerm muggen, toch weer insecten dus… maar dan wel anders dan anders gefotografeerd. Ze dansten in het late avondlicht en dat zag er prachtig uit en gaf op de foto nog een wonderlijk soort vuurvliegjeseffect ook. Maar ik moet nog veel leren, oefenen en uitproberen met deze nieuwe lens. Een NXT LVL waar ik vreselijk veel lol in heb en nog spierballen van krijg ook!

Noortje Russel

Pittig Probeersel

2. Prachtig Paradijs

Op een schitterende herfstochtend was het me gelukt op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Licht, de mate van herfstigheid; alles klopte! En toch lukte het me niet dat heerlijke herfstgevoel te vangen. Ik bleef steken in de geijkte zonneharp-door-kleurig-bladerdek-beelden. Niets mis mee, maar op dat moment deed het voor mij totaal geen eer aan de sfeer. Ik bleef puzzelen hoe het beter kon…of anders…tot ik ineens gegrepen werd door vorm en licht. Tijd, kou, ongemak en regels verdwenen en ook ik verdween, in de prachtige geuren, geluiden en kleuren die een herfstochtend zo magisch maken. Prijswinnend…? Neuh… Maar voor mij persoonlijk wel een ‘winnaar’: dit beeld werkt voor mij als een teleporter naar die plek en dat moment….ik hoef er maar naar te kijken en ik ben weer dáár….!

Roeselien Raimond

Prachtig Paradijs

3. Pure P(licht)

In mijn local patch staat een prachtige boom, met mooie vormen die ik graag op de foto wilde hebben. Ik heb er al diverse foto’s van gemaakt, maar nog niet echt een ‘wauw’ foto. Of de prachtige vormen komen niet uit, of de boom valt weg tegen de achtergrond van omringende bomen. Dan kun je accepteren dat het niet gaat lukken, of je gaat een methode verzinnen waarbij het wel lukt om de dramatiek van de boom vast te leggen, zonder dat de storende achtergrond overheerst. Dan begint voor mij het echt leuke deel van fotograferen pas, iets gaan uitdenken en hopen dat het uiteindelijk het beeld oplevert waarop je hoopt. Het idee was om met een dramatische lucht de boom vanaf een laag standpunt in te flitsen om hem los te krijgen van de achtergrond. Op de ochtend dat het allemaal moest gebeuren bleef de lucht helaas dicht zitten in plaats van mooi open te trekken. Desalniettemin ben ik erg tevreden met het eindresultaat. Jarenlang vond ik een flitser maar een eng ding, maar sinds ik een cursus studiofotografie heb gedaan en daarbij de meerwaarde en werking van flitsers heb ontdekt, gebruik ik flitsers best regelmatig.

Bert Faber

Pure P(licht)

4. Ploffende Pixels

Sinds het eerste begin houd ik me bezig met het fotograferen van kikkers. Aangezien de meeste soorten ’s nachts actief zijn deed ik dat vooral ’s nachts, met flitslicht. Dat resulteerde in prima registratie beelden. Niks mis mee, maar na zoveel jaar wil je eens iets anders. Ik ben op zoek gegaan naar heel andere benaderingen van mijn vertrouwde onderwerpen, spannender beelden, of meer aansprekende beelden.
Een heel gewone soort is de bruine kikker. In de piek van de voorplanting is hij ook wel overdag actief. Ik heb de nacht dus ingeruild voor daglicht. Waar je macrofoto’s vaak maakt met bewolkt weer, koos ik nu juist voor zonlicht. En dan niet zomaar zonlicht, maar tegenlicht, om meer sfeer in het beeld te krijgen. Het kikkerdril en allerlei vuiltjes en blaadjes op het water lichtten mooi op in het tegenlicht en vormden lichtvlekken. Om de vlekken zo groot mogelijk en rond te krijgen, werkte ik met een open diafragma. Daarnaast gebruikte ik niet mijn standaard macrolens (105mm), maar 150mm. Dus zo lag ik aan de rand van de poel te wachten tot de kikkers op een mooi plekje gingen drijven te midden van de vlekken.
Voor mij was het een stap verder in mijn kikkerfotografie. Of het geslaagd is? Dat beoordelen jullie maar.

Paul van Hoof

Ploffende Pixels

5. Prominent Puzzelwerk

In mijn laatste column heb ik geprobeerd duidelijk te maken wat NXT LVL voor mij inhoudt. Daag jezelf uit, durf van de gebaande paden te gaan, kijk wat er nog meer mogelijk is en waar je een nieuwe weg in kan slaan. Voor mij was dat afgelopen reis naar Schiermonnikoog waar ik dit panorama van de Melkweg heb gemaakt. De foto an sich is niet NXT LVL (kwestie van een pano-schieten) maar wat vooráf ging wel. Zo is het maar een beperkte periode in het jaar mogelijk om de Melkweg als boog te fotograferen. Je hebt een donkere plek nodig, het moet kraakhelder zijn, je wilt geen maanlicht en je moet het juiste moment in de nacht hebben, waarbij de kern al wel zichtbaar is, maar de eerste tekenen van de zon nog niet. Een foto bestaat voor mij uit de volgende onderdelen: wat, hoe, waar en wanneer. Het ‘wat’, de Melkweg, was het idee, het ‘hoe’, een pano, in dit geval voor mij als nachtfotograaf niet zo heel spannend (hoewel de combinatie van draaiende sterrenhemel en weinig licht wel de nodige uitdaging heeft). Het NXT LVL zat ’m voor mij in het ‘waar’ en ‘wanneer’. Het plannen, weersverwachtingen in de gaten houden, locaties spotten (zelfs op de donkerste plek van Nederland – Schiermonnikoog – is het nog puzzelen) en het tijdstip op de dag. Zo was het ultieme moment 3:15. Al met al een volledig gepland beeld waar concept, creativiteit, verhaal (de dode vlieren zijn echte kwelderbomen), planning en techniek samenkomen.

Johan van der Wielen

Prominent Puzzelwerk

6. Pulpig Prulletje

Landschapsfoto met hekje: rammelende compositie, voorgrond scherp maar boompjes aan de horizon niet. Waarom staan hek en prikkeldraad er op? Waarom steekt links die boom in beeld?
Lang geleden, toen ik nog zelden met minder dan 500mm fotografeerde en alles zonder vacht of veren mijn aandacht niet wist te trekken, kon ik genieten van mooie landschapsfoto’s, maar had weinig interesse ze zelf ook te maken. Laat mij maar gewoon, als een geoefend militair, snel en precies reageren op plotse bewegingen voor de schuiltent, waarin ik meer uren doorbracht dan in mijn eigen woonkamer. Tijdens een korte vakantie in Schotland werd ik geconfronteerd met prachtige vergezichten en schitterende, duistere lichtomstandigheden. Tja, als je zoiets krijgt voorgeschoteld, dan maak je er toch even gebruik van. En hoe moeilijk kan het nu helemaal zijn? Dat viel dus vies tegen. Mijn vrouw haalt de herinnering nog graag op van een worstelende en vloekende Marijn op enkele meters voor de auto waarin zij rustig een boekje zat te lezen. Wat ik ook probeerde, ik kreeg de magie van het landschap en het licht maar niet vertaald naar de sensor van de camera. Ik had geen kennis van compositie, inleidende lijnen, dieptewerking en voorgrond. Grijsverloopfilters met een zwaar paars kleurzweem werkten ook niet mee aan de goede zaak. Ondanks dat het een frustrerende ervaring was en ik er van overtuigd was dat ik deze discipline nooit onder de knie zou kunnen krijgen, was mijn interesse geprikkeld. Steeds vaker mikte ik op een landschap zonder vogel of dier. En ineens was daar die ochtend met een roze lucht en een beetje grondmist, en een compositie die meer uit toeval dan kunde iets van diepte had. Plots bekroop me het gevoel dat het misschien toch binnen mijn bereik zou kunnen liggen en dat ik ‘er’ langzaam dichterbij kwam.
Fast forward een tiental jaren. Anno 2017 kan ik niet zonder de zo rustgevende landschapsfotografie, gaat het me heel natuurlijk af, zijn de beginnersfouten passé en kom ik geregeld met foto’s thuis waar ik me vroeger aan vergaapte en die zo mijlenver weg leken te liggen. Door de uitdaging aan te gaan en deze niet los te laten zonder me er al te veel in vast te bijten.

Marijn Heuts

Pulpig Prulletje Fotograaf: Marijn Heuts

7. Problematische Paddenstoel

Meer dan een uur heb ik bij deze Zwavelzwam gestaan. Een prachtig, monsterachtig ding. Maar wat móet je daar nou mee? Hoe leg je zoiets vast? Een vijftigtal registraties verder ben ik maar doorgelopen, verder het bos in. Licht gefrustreerd. Op zoek naar iets anders. Iets waar ik wél wat mee kon. Maar de Zwavelzwam bleef maar door mijn hoofd spoken. Uiteindelijk ben ik terug gelopen. Ik had een plan. Ik had gevonden waar ik naar op zoek was, niet letterlijk, maar in mijn hoofd. Soms moet je wat afstand nemen van je onderwerp, nu wel letterlijk, om tot andere inzichten te komen. Sinds een workshop met externe flitsers loop ik rond met de hardware hiervoor. Waarom niet hier eens mee proberen de zwam in vuur en vlam te zetten? Ik ben tóch iemand die het kleine eert, dus wanneer ik deze minuscule mugjes zag zitten wist ik helemáál wat ik wou doen. Dát is voor mij NXT LVL. Jezelf uitdagen en niet te snel genoegen nemen met de foto’s die je normaal zou maken. Als je nét wat langer blijft hangen op een plek dan goed voor je is, kunnen er verrassende beelden ontstaan.

Chris Ruijter

Problematische Paddenstoel

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: