
Dit alternatief heeft natuurlijk niet dezelfde optische kwaliteit als een echt grijsfilter en heeft enige nabewerking nodig om tot een goed resultaat te komen, maar het werkt.
Een grijsfilter voor nop
Voor het verkrijgen van lange sluitertijden kun je investeren in een goed grijsfilter. Een bezoek aan een bouwmarkt levert andere mogelijkheden op: lasglaasjes. Ze kosten ongeveer één euro… Lasglaasjes laten weinig licht door, waardoor de sluitertijd flink toeneemt. Bedenk dat deze glaasjes nooit voor fotografie bedoeld zijn en daarmee ook niet dezelfde kwaliteit behalen. Het is echter wel leuk om mee te experimenteren of een goedkope manier om te ontdekken of werken met lange sluitertijden iets voor jou is.
Lasglas heb je, net als normale grijsfilters, in verschillende sterktes. Hier wordt het niet uitgedrukt in stops, maar in DIN. Hoe hoger het getal, hoe minder licht het lasglas doorlaat. DIN 8 volstaat voor lange sluitertijden.
De werkwijze
Normaal gesproken gebruik je voor een filter een speciale filterhouder, maar hoe doe je dat dan met lasglas? Je kunt een lasglas op verschillende manieren op je objectief bevestigen:
- Het snelst gaat het met een paar elastiekjes. Uiteraard is dit wel een enigszins risicovolle manier, al kun je voor een enkele euro best een risico nemen. Met de stiekjes blijft het de ultieme budgetoplossing.
- Een lasglas heeft meestal een breedte van tien centimeter, ofwel evenveel als een normaal fotofilter. Wel is een lasglas een stukje dikker. Kun je de geleiders van je filterhouder losser draaien, dan past het lasglas dus prima in je filterhouder!
- Je kunt ook een verloopring (die je normaal gebruikt om de filterhouder aan je objectief te bevestigen) aanschaffen en die vervolgens aan het lasglas vastlijmen. Op deze manier weet je ook zeker dat er geen licht tussen het glas en de lens komt.
De nabewerking
Lasglas is dus niet bedoeld voor het fotograferen. Je krijgt dan ook een sterk afwijkende, groene kleurweergave. Deze kun je corrigeren in de nabewerking of je zet de foto om naar zwart-wit. Hou bij de nabewerking ongeveer de volgende instellingen aan:

- Witbalans: 5.000 Kelvin
- Kleur (tint in het Engels): +150 (om het groen maximaal te reduceren)
- Versterk het contrast, levendigheid en verzadiging.

Op deze manier kun je met een hele kleine investering toch uitproberen of het fotograferen met een grijsfilter en lange sluitertijden iets voor jou is.
Wil je nog meer van dit soort praktische tips of weten welke filters er allemaal zijn en hoe je deze gebruikt? Je vindt het allemaal in ‘Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie’. Deze filtergids krijgt nu een herdruk. Je kunt nu een pre-order plaatsten met € 5,- korting en gratis verzending. Je ontvangt het boek rond 25 november in huis. Deze aanbieding geldt nog tot en met zondag 21 november a.s.
4 reacties
Leuke, speelse tip. Bij de uitgang van de bouwmarkt kan ik direct de gehaaste klussers laten ‘stromen’. Een beetje in dezelfde categorie: een smartphone op een verrekijker bevestigen om te zien of een telelens iets voor mij was.
Sorry, maar ik vind dit een onzinnig artikel.
Dat mag uiteraard, maar het is absoluut leuk om op deze manier te experimenteren.
Dat is een snelle reactie! Als het om experimenteren gaat zal het vast leuk zijn maar het artikel begint met een alternatief voor een duur grijsfilter. Dan zijn er genoeg mogelijkheden om een goedkoop filter aan te schaffen. Het internet staat er vol mee.