HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Professioneel Natuurfotograag

Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik vind het wel grappig om regelmatig te ervaren hoe anderen op basis van mijn website en andere internetbronnen bedacht hebben met een professioneel natuurfotograaf te maken te hebben. Ik heb een normale baan, weliswaar voor 32 uur in de week en spendeer veel (soms te veel) vrije tijd aan natuurfotografie. Dit omdat ik het erg leuk vind, omdat ik er zen van word en het mij veel rust en voldoening geeft. Daarnaast heb ik er veel leuke en interessante mensen door leren kennen en vind ik het een verrijking van mijn leven.

Professioneel Natuurfotograag
Hobbyist of professioneel, that is the question. Fotograaf: Bert Faber

Enkele voorbeelden

Schijnbaar geeft mijn digitale profiel een ander beeld. Even enkele voorbeelden van afgelopen week van wat er zoal aan mails en telefoontjes binnenkomt om te illustreren hoe dat gaat.

Mailtje 1, jongeman is op zoek naar een stageplek voor 40-uur in de week bij een professioneel natuurfotograaf. Na mijn voorstel om de 80.000 foto’s in mijn archief van de juiste tags te gaan voorzien zodat ik ze zelf ook weer terug kan vinden, niets meer van gehoord.

Telefoon. Schuchter zegt ze “u bent vast een hele grote binnen de wereld van natuurfotografen”. “Goedemorgen” zeg ik, “vertel verder”. Een uur lang blahblah, alleen de openingszin is me bijgebleven.

Mailtje 2, deze meneer wil graag iedere dag de natuur in om als professioneel natuurfotograag zijn geld te verdienen. Of ik nog trucs en tips heb. Als ik ze had geweten was ik nu ook professioneel natuurfotograag geworden. Wie wil dat nou niet?

Elke dag dit soort beelden maken, geweldig toch? Fotograaf: Bert Faber

Twijfels

Ik zit hier wel een beetje mee. In de snelle internetwereld van deze tijd heb ik het dus voor elkaar gekregen om een dusdanige professionele uitstraling te creëren terwijl ik echt een hobbyist eerste klas ben. Dat van mijn fotoarchief is een mooi voorbeeld, fotograferen vind ik geweldig, gooi de foto’s thuis op de computer, kijk er een keer naar en dan verdwijnen de foto’s ergens in het archief. Niet voorzien van zoektermen, totaal onvindbaar dus. Morgen gebeurt weer precies hetzelfde. Ochtendje fotograferen, even op de pc de resultaten bekijken en dan gaan ze het archief weer in.

Lekker genieten. Fotograaf: Bert Faber

Geen professional

Nee, voor mij geen professioneel natuurfotograaf, als ik de heren of dames zie…. allemaal hebben ze een smal bekkie vanwege slaap en etenstekort, altijd ergens mee bezig waar ze helaas nu niets over mogen vertellen, altijd op reis als begeleider van een veel te dure fotografie reis waarbij de gemiddelde deelnemer het verschil tussen diafragma en sluitertijd na een week nog niet begrijpt. Klagende dames die verwachten dat je een portable Dixi in je rugzak hebt gepropt, als ze in een onherbergzaam gebiedje hoge nood krijgen.

Een treetje te hoog voor mij, professional. Fotograaf: Bert Faber

Dan nog het drama van de fotowedstrijden, er is er altijd maar eentje die echt wint. Al die andere profs doen heel schijnheilig blij met hun highly recommended enzo, terwijl ze enorm balen dat ze een vermogen aan inschrijfkosten hebben betaald om alweer niet de winnaar te worden.

Beetje experimenteren met flitsers, lekker hoor! Fotograaf: Bert Faber

Lekker hobbyen

Dan maar liever hobbyist, lekker een beetje aanklooien, geen deadlines, geen vervelende klanten of cursisten, geen vervelende opdrachten, lekker uitslapen als je zin hebt, niet eindeloos wachten op omstandigheden die bijna nooit voorkomen voor die ene goed betalende maar eigenlijk onmogelijke opdracht. Enz enz enz.

Nu iemand vinden die mijn website kan deprofessionaliseren. Iemand tips of trucs?

Deel dit artikel


24
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. LeukLeukLeuk!

 2. Door Freek Veldman op 9 juli 2017 om 00:23

  Sommige dingen zijn herkenbaar Bert – ze zien mij niet als professioneel fotograaf – wel als iemand die blijkbaar ALTIJD buiten is. Helaas werk is 60-70 uur per week en pik op de zaterdagmorgen een paar uurtjes fotografie of door de week na het avondeten. Maar ik geniet er net zoals jij wel met volle teugen van. Groet Freek

  1. Dank voor je reactie Freek! Ondanks dat je relatief weinig tijd voor fotografie hebt, schijn je wel erg vaak op het juiste moment ter plekke te zijn! Misschien kan je verklappen hoe je dat zo efficiënt lukt iedere keer?

 3. Leuk stukje Bert. Blijkbaar ben ik op en top amateur, want zulke vragen als in jou verhaal krijg ik nooit! 🙂 Gelukkig maar zou ik zeggen. Moet er niet aan denken. Het moeten zal voor mij het genieten teniet doen. En dus sta ik morgen met frisse moet weer om vier uur op om bij zonsopkomst in het veld te zijn. Wat een hobby!!!

  1. Dank je René, het beloofd morgen weer een prachtige macro ochtend te worden! Dus ik sta er ook!?

 4. Leuk stuk Bert! Allereerst, je foto’s zijn er goed genoeg voor! Dat is voorwaarde nr 1 om PNF te worden. Volgens mij kun je dasr niet van leven en moet je als PNF andere zaken organiseren om voldoende inkomen te genereren. Ik ga regelmatig met fotoreizen mee. Bijna altijd met prima ervaringen. Leerzaam, gezellig en je ziet bijzondere dingen. Ik heb wel bewondering gekregen voor de PNF, geduld, mensenkennis, creativiteit, organisatietalent! Zelf reken ik me tot de F(anatieke)NF.

  1. Dank voor je reactie Rob! Tuurlijk hebben we een paar uitstekende PNFers in Nederland, die hun vak verstaan en je graag een stapje verder helpen. Ik denk alleen dat velen onderschatten dat het niet altijd alleen maar een beetje fotograferen is, maar keihard werken. Daarom FNF ik graag met je mee!

 5. Door nelappelmelk op 7 juli 2017 om 21:20

  Weer een boeiende column Bert. Gelukkig ga ik ook helemaal voor mijn plezier op pad. Met geen verplichtingen. Het genieten staat altijd voorop.

  1. Zo ken ik je ook Nel! Daarom is het ook zo leuk om met je op pad te gaan. Je verwondering over kleine dingen, je zien genieten en uiteindelijk de prachtige foto’s die je maakt!

 6. Prof. natuurfotograaf lijkt me niets, dan moet je veel te hard werken en kom je nauwelijks aan fotograferen toe. Tenminste die indruk krijg ik, ze zijn constant fotoreizen aan het organiseren en plannen, de zoveelste workshop geven, boshutten verhuren, jureren, rechtszaken aanspannen omdat je foto weer gebruikt is zonder toestemming en meer van dat moois. Er blijft dan nauwelijks tijd over om voor je plezier te fotograferen…

  1. Geen idee Erik, dat zou je een prof moeten vragen???

 7. Door Noortje Russel op 7 juli 2017 om 16:01

  Heerlijk stuk 🙂
  Geen last van trouwens, maar ik maak dan ook niet zulke mooie foto’s als jij :-D. Ik verbaas me er trouwens wel vaak over hoeveel mensen zich huppeldepup photography noemen… daarmee erg professioneel klinken en soms ook zijn maar – zoals Johan ook al aangaf – wat dan lang niet altijd iets zegt over de kwaliteit van hun foto’s…

  1. Dank je wel Noortje, ikzelf vind mijn foto’s niet boven de massa uitsteken hoor! Bij de eerste blik vind ik ze altijd wel aardig, maar als ik ze vijf keer gezien heb denk ik mwah, dan kan beter. Wat dat aan gaat moet jezelf ook niet te bescheiden zijn, ik heb prachtige beelden van je voorbij zien komen. Wat dat huppeldepup betreft, op de sociale media is het helemaal erg. Daar is iedereen directeur van …photography.

 8. Ze zeggen wel eens werk en hobby gescheiden houden… fotografie is voor mij beide. Soms voor werk, soms voor hobby. En nog steeds gescheiden 🙂 Op de e.o.a. manier is de titel ‘professioneel natuurfotograaf’ een soort hoogst haalbare geworden, iets waar je met trots over vertelt op feestjes en met grote stickers op je busje plakt. In werkelijkheid is het niets anders dan dat je met fotografie je geld verdient waar anderen voor zichzelf fotograferen. Het zegt niets over kwaliteit (helaas zou ik soms wel eens willen zeggen) maar is gewoon een beroep van lange dagen, hard buffelen en geen miljonairs-lange-termijn-verwachting. Een beroep met passie en liefde, niet meer en niet minder. Blijf gewoon doen wat je graag doet 🙂

  1. Daarom is het ook niks voor mij. Ben liever lui dan moe Johan. Als ik zie hoeveel uur jij per week met je vak bezig bent, hoe weinig daarvan je echt voor jezelf kan fotograferen. Respect!!! Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat het vak professioneel natuurfotograaf precies inhoud en daar een veel te rooskleurig beeld bij hebben.

 9. Haha, deprofessionaliseren? Plaats een paar foto’s van mij op je website.

  1. Jezelf niet te kort doen Wouter! Hoe vaak krijg jij dit soort vragen?

 10. Door Ronald Kamphuis op 7 juli 2017 om 09:11

  Aii, heb ik de verkeerde gevraagd voor een fotoweekend Harz….
  Leuk en herkenbaar stukje!

  1. Haha, het is maar een column Ronald, mijn echte ambities ga ik hier niet prijsgeven 🙂

 11. Door Marijn op 7 juli 2017 om 08:01

  Ach Bert, troost je. Drie mensen je als prof zien maakt het nog gen representatieve steekproef 😉 Lekker geschreven!

  1. Zoals beschreven is dit het aantal reacties van vorige week Marijn, dus x 52 =…. is een aardige steekproef. Daarnaast valt het niet mee om iedere keer weer vulling aan de column te geven, het meeste gras is al door jou weggemaaid 🙂

 12. Door Bob Luijks op 7 juli 2017 om 07:23

  Leuk stuk Bert. En inderdaad, bij mij staan opdrachtgevers op de eerste plek. Maar er blijft tijd genoeg over om deze flexibel in te vullen. Ook uitslapen hoort daar gelukkig bij. Ik sta graag vroeg op, maar laat een groot deel van de zomer gewoon schieten. Anders raakt de accu snel uitgeput. Als professional heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Daar geniet ik iedere dag van. In dat opzicht geen verschil tussen amateurs en professionals (althans, ik hoop dat dat voor de rest ook geldt, anders heb je een verkeerde keuze gemaakt…)

  1. Dank je Bob en ik ben inderdaad goed in verkeerde keuzes maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *