Menu

Onderdeel van Pixfactory

Projectmatig filmen in Park Zegersloot

Half november plaatste Jan Dolfing een artikel op deze site met de uitdagende titel: Projectmatig fotograferen, dat zou jij ook moeten doen! Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen ik sommige reacties las, want ‘Nederlanders’ en ‘moeten’ is geen gelukkige combinatie. Bovendien hoef je niet projectmatig te fotograferen, want je kunt ook projectmatig filmen! ;)
projectmatig filmen
Wie geen zin heeft in projectmatig fotograferen kan projectmatig filmen. Fotograaf: Monique Smulders

Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar gedaan in een lokaal natuur- en recreatiegebied: Park Zegersloot in Alphen aan den Rijn. Mijn doel was om het gebied in al zijn facetten vast te leggen: de planten en dieren, het landschap en het verglijden van de jaargetijden. Uiteindelijk is hier een 50 minuten durende film uit voortgekomen, die in januari en april vertoond zal worden in een lokale bioscoop; het Parkvilla Filmhuis.

Ik moest van mezelf vooral genieten van de natuur en het filmen. Fotograaf: Monique Smulders

Wat moest ik van mezelf?

Allereerst moest ik van mezelf vooral genieten van het filmen, het buiten zijn en de natuur. Ik had maar enkele randvoorwaarden met mezelf afgesproken: filmen in alle jaargetijden, zoveel mogelijk de variatie van het gebied laten zien wat betreft landschap, flora en fauna. Sfeer moest de verbindende factor vormen tussen de opnamen, die uiteindelijk tot een langere film zouden worden samengesmeed. Ik had verder geen concrete plannen met de film en al helemaal geen deadline. Ik ging met wisselende regelmaat naar het gebied, als ik er tijd voor kon maken. Ter plekke liet ik me vooral inspireren door de sfeer van het moment en planten en dieren die ik er aantrof.

Het vlinderweitje lag nog in de schaduw toen ik aankwam. Fotograaf: Monique Smulders

De film groeide onder mijn handen

Hoewel ik vroeger af en toe weleens filmde in het gebied, begon de regelmaat waarmee ik naar het gebied kwam in mijn voordeel te werken. Ik zag dat bomen op het punt stonden om in blad te komen, maar het was nog net niet ver genoeg. Dat werd dan een project voor de volgende keer. Ik had een mooi weitje in gedachten om vlinders te filmen, maar op het moment dat ik er aan kwam, lag het nog in de schaduw van de bomen. Weer wat geleerd. Vorig jaar had ik paddenstoelen gefilmd, maar door de natte, donkere novembermaand was ik niet tevreden met die beelden. Dus moest ik een jaar geduld hebben en wachten op betere tijden. Dit jaar was het juist weer erg droog, maar ik ben tevreden met de beelden van de paddenstoelen die ik nu kon maken. Naarmate de tijd vorderde ging ik gerichter op zoek naar bepaalde onderwerpen en soorten, ik ging de ‘gaten vullen’ die er naar mijn mening nog waren.

In het gebied komen alleen algemene soorten voor. Fotograaf: Monique Smulders

Wanneer stopt het?

In feite is zo’n film nooit klaar. Er is altijd een situatie met (nog) mooier licht, of er zijn bepaalde soorten die nog niet op film staan. Maar er kwam een moment dat ik vond dat ik de essentie van het gebied in de film had weergegeven. Een krappe 50 minuten vond ik een mooie lengte voor de film. Ik moet de aandacht zien vast te houden met ‘huis-tuin-en-keukenonderwerpen’, want in het gebied leven alleen algemene soorten. Maar wel heel veel verschillende; van het lieveheersbeestje tot de ooievaar, van groot koolwitje tot veldesdoorn; aan het eind van de film realiseer je je hoeveel er te zien is als je goed kijkt. Dat is dan ook de voornaamste boodschap van de film, en de reden dat door middel van ondertitels de soorten zijn benoemd. De beelden en bijpassende muziek nemen je mee in de sfeer van de verschillende jaargetijden. Verder mag je er alles bij denken wat je wilt, of juist helemaal niets.

Te zien bij Parkvilla Filmhuis.

De kroon op het werk

Mijn eerdere film ‘Twaalf maanden natuur in het Groene Hart’, is inmiddels vele malen vertoond in zaaltjes van verenigingen in de regio. Mijn korte filmpjes worden uitgezonden op de lokale TV van Woerden. Voor deze film kwamen drie lokale initiatieven bij elkaar. Als IVN natuurgids, wil ik natuurlijk graag aan zo veel mogelijk mensen laten zien hoe mooi en gevarieerd natuur in je eigen omgeving kan zijn. Het Parkvilla Filmhuis wil nieuwe doelgroepen interesseren en was al een samenwerking aangegaan met IVN Alphen aan den Rijn. Het is de kroon op mijn werk, dat ik daar mijn nieuwe film kan laten zien. De netto opbrengst van de voorstellingen komt ten goede aan het educatieve werk van IVN Alphen aan den Rijn. Ik hoop dat wij het publiek kunnen laten genieten van een mooi stukje lokale natuur. Dat het een feest der herkenning wordt: daar loop of fiets ik altijd! En dat de bezoekers er na afloop nog vaker op uit trekken en bewuster kijken naar planten en dieren.

Hier onder kun je de trailer van de film bekijken. Als je interesse hebt om de complete film te zien, kun je via de site van Parkvilla Filmhuis een ticket kopen of reserveren (5 euro). Bij ‘kies een dag’ kun je de tijden en data zien waarop de film vertoond wordt.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: