Menu

Onderdeel van Pixfactory

Projectmatig werken voor fotoproject landgoed Het Lankheet

Zoals de meesten van jullie wel gelezen zullen hebben fotografeer ik veel voor landgoed Het Lankheet, een prachtig natuurgebied tussen Eibergen en Haaksbergen. Naast foto’s met mijn persoonlijke visie werk ik hier ook in samenwerking met de beheerders van landgoed Het Lankheet aan diverse projecten. Eén van deze projecten is het in oude glorie terugbrengen van vloeiweiden. In dit artikel laat ik je zien hoe planmatig werken je kan helpen om zo'n fotoproject tot een succesvol einde te brengen.
Een projectmatige aanpak voor jouw fotoprojecten.
Een projectmatige aanpak voor jouw fotoprojecten. Fotograaf: Jan Dolfing

Vloeiweiden

Vloeiweiden zijn hooilanden die door middel van een slim systeem van beken, slootjes en gegraven geultjes bevloeid worden. Dit middeleeuwse systeem voorziet de weilanden van voedingsstoffen. Het systeem is qua bemesting zo effectief dat de opbrengt van een bevloeid hooiland bijna net zo groot is als die van een weiland bemest met kunstmest. Binnen Nederland is het een vrijwel uniek project en behoort het tot het immateriële erfgoed.

De rietvelden in waterpark Het Lankheet. Fotograaf: Jan Dolfing

Rietvelden

Samen met de uitgebreide rietvelden binnen het landgoed die gebruikt worden om het water te zuiveren en de naar zijn originele loop verlegde Buurserbeek vormt het een uitermate boeiend geheel met hoge verwachtingen voor de komende jaren betreffende het herstel van de natuur in het gebied. Het moet bloemrijke hooilanden en een levendige beekoever gaan opleveren.

De oeverzwaluw, één van de vogelsoorten die hopelijk terugkomt ten gevolge van het verleggen van de Buurserbeek. Fotograaf: Jan Dolfing

Vloeiweiden, projectmatig werken brengt je verder

Voor een onderneming als deze is projectmatig werken een must. Alle aspecten van het bevloeien moeten in beeld worden gebracht. Hoe werkt het systeem, wat is hiervoor nodig en vooral wat is het effect op het ecosysteem van Het Lankheet. Hiervoor maak ik een draaiboek, wat voor opnamemateriaal heb ik nodig, waar kan ik mijn opnames maken, moet ik toestemming vragen aan landeigenaren om te mogen fotograferen of filmen? En wie heeft verstand van de materie en kan mij hierover meer vertellen en interessante plekken laten zien.

Door een vernuftig systeem van sloten, schuiven en uitgegraven geultjes vindt het bevloeien van het land plaats. Fotograaf: Jan Dolfing

Terug naar school

De eerste stap voor mij is het internet op en lezen wat er bekend is over vloeiweiden. Zowel in binnen- als buitenland. En excursies door het gebied, zo volg ik een dag over vloeiweiden samen met de vrijwilligers die de schuiven in het systeem gaan bedienen. En ga met een specialist op stap die alles over waterhuishouding weet. Ik hoor van alles over geologie waar mijn oren van tuiten. Nooit gedacht dat dit zo’n interessant vakgebied is waar heel veel in het landschap uit te verklaren is.

Het grasklokje is één van de mooie bloemensoorten die terug moet komen. Fotograaf: Jan Dolfing

Botanisch specialist

Een botanisch specialist laat me in het landschap de huidige planten zien en verteld me wat de verwachting is wat er de komende jaren gaat veranderen. Welke planten verdwijnen en wat komt ervoor terug. Hetzelfde geldt voor de diersoorten, zijn er nieuwe te verwachten en zo ja welke? Voor mij interessant om te horen zodat ik weet wat ik de komende jaren moet gaan vastleggen. Spannend hoor!

De verlegde Buurserbeek is van groot belang voor het herstel van de natuur in Het Lankheet. Fotograaf: Jan Dolfing

Een draaiboek schrijven

Als het voorwerk zo’n beetje klaar is komt de volgende fase. Ik schrijf een draaiboek waarin staat hoe de uiteindelijke film er uit moet komen te zien. Welke volgorde houd ik aan (Buurserbeek als inlaat van het water, dan de rietvelden voor het zuiveren en uiteindelijk natuurlijk de vloeiweiden zelf) en welke beelden heb ik hiervoor nodig.
Wat heb ik al in mijn bestand dat bruikbaar is en wat ontbreekt er? De afgelopen maanden ben ik heel vaak het gebied in geweest om dit materiaal te schieten. Ik heb beelden gemaakt van de rietvelden met de drone, vogels in de rietvelden, ree en haas op de weilanden, het hele proces van bevloeien is vastgelegd op video en foto, uitleg over het vloeisysteem heb ik opgenomen, planten gefotografeerd, etc. Zo langzamerhand heb ik de meeste beelden gemaakt en kan ik de film monteren.

De haas is één van de bewoners van de vloeiweiden. Fotograaf: Jan Dolfing

Software

Deze film moet een AV-presentatie worden die laat zien waar men in het Lankheet mee bezig is. Dit vraagt om een gevarieerde aanpak. Landschapsopnames, dier in landschap, macro en drone wisselen elkaar af. Het verwerken van de beelden doe ik in Davinci Resolve. Deze software is vanaf het internet te downloaden als betaalde en als gratis versie. Zelfs het gratis programma is bijna professioneel. Een programma dat ik iedereen die AV-presentaties wil maken kan aanraden.

Een zeldzame bezoeker in Het Lankheet, een juveniele zwarte ooievaar. Fotograaf: Jan Dolfing

Muziek

Als beelden geïmporteerd zijn verdeel ik deze in mapjes. Een mapje rietvelden, een mapje vloeiweiden, een mapje met interviews en binnen deze mapjes een onderverdeling in video, foto en geluid. En een apart mapje met muziek. Voor de muziek heb ik een betaald abonnement lopen bij Epidemic Sound, zodat ik geen problemen krijg met de muziekrechten als mijn presentaties vertoond worden. Uiteraard is er ook genoeg rechtenvrije muziek te vinden op internet.

Het effect van het bevloeien van de weiden is op deze foto goed te zien. Fotograaf: Jan Dolfing

Het script

Het geheel begint echter met het script. Het scenario had ik al geschreven en nu schrijf ik de teksten die in de film moeten komen. Om deze daarna in te spreken en in de juiste volgorde te monteren. Pas dan zoek ik er de beelden bij. Hierbij probeer ik rekening te houden met een vloeiende overgang tussen de beelden voor zowel belichting als kleur zodat het geheel zo rustig mogelijk kijkt. En dan blijkt vrijwel altijd dat er beeldmateriaal mist voor een goed lopend verhaal. Dus geregeld terug naar Het Lankheet om de missende opnames te maken.

Ook op deze drone-opname is mooi de verandering van het gebied te zien. Fotograaf: Jan Dolfing

Een project voor jaren

Op dit moment zit ik midden in dit project, de meeste beelden zijn geschoten, de interviews zijn gedaan en ik heb alle achtergrondinformatie bij elkaar. Voor december moet het project worden afgerond en een presentatie opleveren, dat op een vloeiweiden dag op het Landgoed gebruikt gaat worden. Uiteraard lopen de andere projecten daarna door, want de komende jaren verwacht ik heel veel dynamiek in het gebied.

Een jonge reebok in het bevloeide grasland. Fotograaf: Jan Dolfing

Genieten

Al met al geniet ik enorm van het projectmatig werken. Ik heb een doel om te fotograferen en het geeft verdieping aan mijn kennis over mijn onderwerpen. Tevens heb ik het gevoel dat ik een bijdrage lever aan het in stand houden van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Dat ik straks mijn publiek wat interessants te vertellen heb en mooie beelden kan laten zien nu er weer lezingen mogen worden gegeven is een hele leuke bijkomstigheid. Ik heb er nu al zin in!

Bloemrijke graslanden, wie wil dit nu niet. Fotograaf: Jan Dolfing

Ik ben benieuwd wie van jullie er ook met zo’n gaaf project bezig is. Ik zou het graag volgen op de sociale media en er wat van leren.

Fotogroet Jan

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: