HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Puur natuur

Als je het volste vertrouwen hebt in de natuur, dan lust je er wel pap van. Al eeuwen oogsten we haar gewassen en worden daar niet slechter van. We moeten alleen eerst even weten of we er niet dood aan gaan, maar daarna mogen we er lustig mee op los experimenteren. Lekker is dan subjectief en gezond niet altijd bewezen. Maar wat er tegenwoordig uit een eetfabriek komt, dat deugt steeds minder.

Puur natuur
Cranberry geteeld in de natuur van Terschelling. Barstensvol vitamine C en heel goed voor de blaas Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Puur natuur

Klaverzuring, vol met vitamines en een heerlijk zachtzure smaak voor in salades.
Klaverzuring, vol met vitamines en een heerlijk zachtzure smaak voor in salades. Fotograaf: Bart Stornebrink

Ik las van de week op Nu.nl dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een webshop heeft gesommeerd om groene Stevia (honingplant) van de site te verwijderen. Niet omdat het gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheidgezondheid, maar omdat het etiket ‘novel food’ hen de das om deed. Novel foods zijn voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie als voedingsmiddel werden verkocht. Nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten, moeten voor introductie worden getoetst aan de Europese Verordening inzake nieuwe voedingsmiddelen. De uitgangspunten voor deze verordening zijn dat het nieuwe voedingsmiddel:

  • geen gevaar mag opleveren voor de consument
  • de consument niet mag misleiden
  • niet minder voedingsstoffen mag leveren dan het originele product
Smeerwortel laat zich heel goed smeren. Als papje dan. Herstelt spieren, gewrichten en wonden mits uitwendig gebruikt.
Smeerwortel laat zich heel goed smeren. Als papje dan. Herstelt spieren, gewrichten en wonden mits uitwendig gebruikt. Fotograaf: Bart Stornebrink

Als ik dat lees, dan gaan de radertjes van mijn dwarse geest onmiddellijk overuren draaien. Voorop gesteld dat het prima is dat er instanties zijn die waken over onze gezondheid. Zo proberen ze ons te beschermen tegen voedseloplichters. Maar wat mij in deze zaak opviel was, dat de weerstand tegen een natuurlijke zoetmaker als Stevia wel buiten proportioneel heftig en nogal vasthoudend is. Ik kan dan een samenzweringstheorietje niet onderdrukken. Als ik kijk naar de voorwaarden waaraan het plantje moet voldoen, dan zie ik geen belemmeringen. Stevia wordt inmiddels al in veel producten verwerkt, of is als poeder verkrijgbaar. Maar als los plantje mag u het dus niet aan de mens brengen.

Gratis voedsel

Daslook. smaakt zachter dan knoflook. Je kunt er de heerlijkste pesto's van maken of verwerken in saus en soep.
Daslook smaakt zachter dan knoflook. Je kunt er de heerlijkste pesto’s van maken of verwerken in saus en soep. Fotograaf: Bart Stornebrink

De natuur heeft ons veel goeds gebracht. Vele kruiden uit eigen bos en tuin doen ons goed, of geven smaak aan ons eten. We kokkerellen met brandnetel, paardenbloem, daslook en zuring. En voor allerlei kwaaltjes hebben we valeriaan, smeerwortel en duizendblad ontdekt. Of het allemaal werkt, daar heb ik me niet in verdiept. Ze zijn in ieder geval niet verboden en u mag er mee doen wat u wilt. Dus daar zit dan ook mijn achterdocht tegenover de voedselpolitie.

De natuur geeft ons gratis goederen. Voor iedereen toegankelijk (en fotogeniek bovendien). Maar zodra een Unilever, een Van de Berg & Jurgens, een Sarah Lee of een Coca Cola company een grondstof claimt, het manipuleert en het exclusief toevoegt aan haar producten, dan spelen ineens andere belangen.

Brandnetel laat zich prima verwerken in een kruidenthee. Goed tegen heel veel klachten.
Brandnetel laat zich prima verwerken in een kruidenthee. Goed tegen heel veel klachten. Fotograaf: Bart Stornebrink

Drugs als suiker, zout en vet, worden geproduceerd door hele machtige producenten die leveren aan hele grote voedseldealers. En die hebben hele grote belangen. Bovendien betalen zij de voedselpolitie. Maar hoe kan het dan, dat als we wetenschappelijk aantonen dat hun producten zo ongeveer de gehele wereldbevolking verslaafd maken, dat er dan ineens geen voedselpolitie is die hen verbiedt om die rommel op de markt te brengen. Want hun suikers zijn behalve verslavend ook inmiddels bewezen dodelijk. Net als hun nicotine, hun alcohol, hun natrium en hun verzadigde vetten. Maar dan is het ineens onze eigen verantwoordelijkheid en volstaat voorlichting en zelfregulering.

De paardenbloem is samen met zijn jonge blad erg smakelijk in salades. Bovendien bevat hij stofjes die goed zijn voor ogen en nieren.
De paardenbloem is samen met zijn jonge blad erg smakelijk in salades. Bovendien bevat hij stofjes die goed zijn voor ogen en nieren. Fotograaf: Bart Stornebrink

Zet het gemiddelde supermarktproduct nou eens af tegen die drie voorwaarden waaraan nieuwe grondstoffen moeten voldoen en driekwart kan zo de destructie oven in. Wij voedseljunkies zouden juist beschermd moeten worden tegen deze bonafide voedselterroristen, in plaats van tegen een onschuldig plantje. Vertrouw dus vooral op producten uit de natuur, want die zijn bijna altijd puur.

Naschrift

Veel van de eetbare of geneeskrachtige planten zijn erg de moeite van het fotograferen waard. Vaak bloeien ze heel uitbundig, of hebben mooie groeiwijzen. Fotografeer ze niet alleen in detail, maar ook in hun uitbundigheid in hun omgeving. Of combineer in de foto ook de insecten met deze planten. Vele daarvan zijn nuttige waardplanten of geven voeding aan hun bezoekers. Ze zijn dus niet alleen goed voor de mens, maar waren dat al eeuwen voor de natuur zelf.

www.groenestevia.nl
Stevia in de kruidentuin

Brandnetel is ook een van de belangrijkste waardplanten voor vlinders. Zoals voor dit landkaartje.
Brandnetel is ook een van de belangrijkste waardplanten voor vlinders. Zoals voor dit landkaartje. Fotograaf: Bart Stornebrink
Bitterzoet ziet er heel aantrekkelijk uit, maar is dodelijk giftig. Je moet dus wel eerst even weten wat je kunt eten of waar je beter van wordt.
Bitterzoet ziet er heel aantrekkelijk uit, maar is dodelijk giftig. Je moet dus wel eerst even weten wat je kunt eten of waar je beter van wordt. Fotograaf: Bart Stornebrink

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Hallo Bart,
    een stukje naar m’n hart.
    Het schijnt dat inderdaad in veelal de commercie toch de overhand neemt.
    Groet, Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *