Randzaken voor iedere compositie

Veel zaken om rekening mee te houden in de compositie. Fotograaf: Bob Luijks

Gulden snede, Regel van Derden… Er zijn nog veel meer zaken omtrent composities die een foto kunnen maken of breken. We noemen er een paar:

  • Overlap: er gebeurt heel veel in een foto, maar overlappen de meest markante elementen in een foto elkaar niet? In een bos is het ondoenlijk om iedere boomstam vrij te houden. Kijk toch eens kritisch rond. Welke bomen zijn nu het meest markant? Probeer die vrij te houden, zodat ze opvallen. Het geldt uiteraard niet alleen voor bomen, maar voor alles. Denk bijvoorbeeld eens aan een groepje eenden op het water, de hindes in een roedel herten, kleurrijke bloemen of paddenstoelen, …
  • Overlap in je voordeel: staat er een klein storend elementje in de achtergrond, kijk eens of je deze met een paar stappen opzij kunt wegwerken achter een andere element.
  • Achtergrond: net al even aangehaald, kleine storende details in de achtergrond die zich vaak pas openbaren op het beeldscherm thuis (herkenbaar?). Denk aan een auto die nog net tussen de bomen door zichtbaar is, een GSM mast, maar ook een dor grassprietje bij macrofoto’s.
  • Randen: staat alles er op? Niks aangesneden of juist te dicht op de rand? Staat er niet te veel op? Randjes, misschien wel het slordigste onderdeel in menig compositie. Bij twijfel altijd iets ruimer fotograferen, dan kun je de foto later nog goed bijsnijden.
  • Horizon: staat de horizon netjes recht? Soms is er geen horizon, maar kun je toch zien dat de foto niet netjes recht is genomen. Zo groeien de meeste bomen netjes verticaal en zijn weerspiegelingen in het water altijd in een rechte lijn met het origineel. Heb je nu één element, bijvoorbeeld een boom, zonder ruimtelijke context en staat die net iets scheef, zet deze dan in de foto netjes rechtop. De camera is dan weliswaar niet meer netjes waterpas, maar dat zie je dan toch niet. Een net niet recht element is ontzettend storen. Menselijke elementen in je foto? Let dan extra goed op, aangezien je weet dat gemaakte lijnen doorgaans wel netjes rechtop (horen te) staan.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u