Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie De pracht van de natuur

De pracht van de natuur.

Dick van Duijn werd met een foto van een grondeekhoorn in één klap wereldberoemd nadat zijn foto viraal ging. Op de foto lijkt de grondeekhoorn een bloem te knuffelen. Dezelfde foto pronkt nu op de cover van het boek ‘De pracht van de natuur’. En om iedereen de kans te geven deze foto aan de muur te hangen, wordt een los exemplaar bijgeleverd.

Edelhert in prachtig licht in De Hoge Veluwe.

‘Dieren door de lens van Dick van Duijn’ luidt de ondertitel en dat maakt de inhoud van het boek meteen duidelijk. Los van een enkel landschap, toont het boek een keur aan dieren. Uiteraard de beroemde grondeekhoorn, maar ook onze eigen rode eekhoorn, vossen en damherten komen voorbij. Exotischer wordt het met leeuwen, Siberische tijgers en olifanten. Het boek eindigt met vogels, waaronder ijsvogel en steenuil.

Intieme portretten van allerhande dieren, zoals deze vossen, vaak in heerlijk licht.

De dieren worden steeds per soort gegroepeerd, vooral gegaan door een korte soortbeschrijving. Over de fotografie wordt helaas verder met geen woord gerept, los van een enkele quote van Dick. Verreweg de meeste foto’s zijn vanuit een gehuurde hut gemaakt of anderzijds onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt. Niet iedereen zal daar een even grote fan van zijn, al zal het niet-fotograferende publiek daar weinig van merken. Los daarvan moet je de foto nog wel op het juiste moment kunnen maken. En daar slaagt Dick prima in, of het nu een slapende vos of rennende wolf is.

De foto’s worden per soort gebundeld en voorzien van een korte achtergrondtekst.
Slechts hier en daar een citaat naar de fotografie.

De foto’s zijn haarscherp waar het moet, vaak met aantrekkelijk licht. De dieren nemen veel ruimte in; er is weinig ruimte over voor het landschap. Daardoor maak je intiem contact met de gefotografeerde modellen, maar wordt het soms ook wel een beetje veel van hetzelfde. Foto’s krijgen alle ruimte met één foto per pagina of één foto per spread. Niet alle foto’s lenen zich even goed voor dit laatste. Zo mist een aantal herten bijvoorbeeld een stukje van het gewei. Gelet op de zorgvuldigheid van de foto’s van Dick kan ik me niet voorstellen dat de fotograaf dit zo heeft gedaan. Een vormgevingsdingetje dus. En meteen het nadeel van het dieren erg close kadreren.

De foto’s zijn haarscherp (zowel in de fotografie als druk). Door de krappe kadrering valt ieder detail op.

De druk is verder prima. De kleuren en details spatten echt van het papier. Het boek is op een perfect moment verschenen, zo net voor de feestdagen. De vriendelijke sfeer in het boek en de beeldende opzet maken het een veelzijdig cadeau, voor fotograaf tot allround natuurliefhebber.

De spreadfoto’s zijn niet altijd even gelukkig qua vormgeving; soms mist er een ‘essentieel’ stuk.

Met het succes van de grondeekhoorn kon een boek niet uitblijven (er zijn inmiddels overigens ook puzzels van). Nu wordt het tijd voor de volgende stap, meer eigenheid in de beelden van Dick. Wordt ongetwijfeld vervolgd…


Pagina’s: 208
Afmetingen: 29,4 x 22,2 cm
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000374199
Prijs: € 24,99

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u