Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie Ode aan het hunebed

De voorkant van het boek trekt meteen de aandacht. In gestileerde vorm ontdek je het silhouet van een hunebed tegen een warm gekleurde avondlucht. Mysterieus en krachtig zoals hunebedden zijn. Voor mij is dit meteen de fraaiste foto van het boek.

Mooi licht, de hunebedden op hun mooist.

Daarmee is niet gezegd dat de overige foto’s dan tegenvallen, integendeel. Karin bezocht de hunebedden in alle seizoenen, op verschillende momenten van de dag en onder uiteenlopende weersomstandigheden. Zo zie je hunebedden in de sneeuw of subtiel door de mist heen schemeren, al dan niet met fraaie zonneharpen. Hoe mistiger of dreigender de omstandigheden zijn, hoe beter het mysterie van de hunebedden verbeeld wordt. Uiteraard kun je een boek niet vullen met alleen maar van dergelijke foto’s, want dan wordt het al snel voorspelbaar.

Variatie in omstandigheden.

In het boek komen alle hunebedden voorbij, ook nummer 2002. Het verhaal achter dit hunebed lees je in het boek, maar ik kan je alvast verklappen dat het een brede glimlach op je gezicht tevoorschijn tovert. In het boek staan dus teksten die de nodige essentiële achtergrondinformatie over de hunebedden verschaffen.

Informatieve teksten, in dit geval over korstmossen.

De opmaak is rustig, foto’s krijgen alle ruimte en de drukkwaliteit is prima. Het boek vormt met recht een ode aan het hunebed en is verplichte kost voor iedere liefhebber van Drenthe of cultuurhistorie. Karin biedt deze monumenten van steen een fraai podium, niets meer dan terecht. Opvallend detail: een echt fotoboek ontbrak tot dusver van onze oudste monumenten…

Meestal staat er op iedere pagina maar één foto, hier toont een collage de variatie aan mogelijkheden en sferen.

Pagina’s: 168
ISBN: 9789023256519
Prijs: € 22,95

Karin Broekhuijsen is een Drentse fotograaf. Met haar tomeloze inzet weet zij bijzondere momenten te fixeren en daarmee een tijdsbeeld vast te leggen voor de komende generaties. Karin leverde de afgelopen jaren voor meerdere boeken foto’s aan. Ode aan het hunebed is het tweede boek dat geheel van haar hand is. Het eerste is Buitengewoon betoverend weer in beeld, uit 2011.

Sfeervolle momenten brengen haast automatisch het verleden tot leven.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u