Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie Onbegrensd leven van Jan van der Greef

Wie aanwezig was op PiXperience 2019 heeft mogelijk de lezing van natuurfotograaf Jan van der Greef gezien en al een voorproefje gekregen van de inhoud van zijn meest recente boek 'Onbegrensd leven, de kracht van passie en verbeelding'. Het boek is gebaseerd op een vogelboek van zijn Ome Willem dat Jan als klein jongetje een aantal keer mocht inzien en waarvan hij onbewust de beelden al bijna heel zijn leven met zich meedraagt. Na de lezing reikte Jan het eerste exemplaar van 'Onbegrensd leven' uit aan zijn neef Rob Menthen, kleinzoon van Ome Willem en zijn vrouw Tante Jaan en huidige eigenaar van het boek van Ome Willem.
Boek onbegrensd leven van Jan van der Greef
Boek 'Onbegrensd leven, de kracht van passie en verbeelding' door Jan van der Greef. Hardcover. 255 pagina's. Prijs: 19,99 euro.

De auteur

Ik durf er bijna 100% vanuit te gaan dat Jan van der Greef op Natuurfotografie.nl geen introductie meer behoeft. Hij heeft presentaties gegeven op verschillende PiXperience-evenementen, aan zijn portfolio is op deze website ruim aandacht besteed en in Natuurfotografie Magazine editie 40 (maart/april 2019) is een uitgebreid interview met Jan te lezen over zijn visie op fotografie.

Het boek

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: wie in het boek ‘Onbegrensd leven’ de prachtige fotoresultaten van Jan van der Greef verwacht, komt bedrogen uit. Ze staan er namelijk niet in. Dit boek bestaat uit verhalen die een beroep doen op je fantasie, verbeeldingskracht en inlevingsvermogen. Met een paar illustraties als ondersteuning.

Boek Jan van der Greef Onbegrensd leven
Eén van de prachtige illustraties overgenomen uit het boek ‘De dieren in hunne levenswijze geschetst’, van Dr. L.A.J. Burgersdijk, tweede deel: Vogels. 1869.

In 18 hoofdstukken vertelt Jan op levendige wijze hoe hij via een vogelboek van Ome Willem, en allerlei hele mooie maar ook minder mooie ervaringen tijdens zijn jeugd en in zijn verdere leven, gekomen is de tot de gepassioneerd fotograaf van vandaag.

Zo heeft Jan een beperking aan zijn benen en zit hij in een rolstoel doordat hij in zijn jeugd polio heeft gehad. Op voorhand genoeg reden ontmoedigd te zijn om bijvoorbeeld onder primitieve omstandigheden de tropische regenwouden in te trekken. Maar Jan laat als rode draad door zijn boek zien dat telkens wanneer hij het gevoel van belemmeringen los kan laten, hij accepteert wat het leven in het hier en nu biedt. En uiteindelijk gaat hij toch keer op keer de avonturen onder soms zware omstandigheden aan om invulling te geven aan zijn grote passie: het fotograferen van het mooie van de natuur. Want alleen al dit mooie gadeslaan is voor hem een toegangspoort tot oneindige vrijheidsbeleving. Jan slaat met het fotograferen een brug tussen zijn binnenwereld en buitenwereld, waarbij beelden bij hem een intens gevoel van emotie en geluk oproepen.

De avonturen weet Jan in dit boek al vertellend indrukwekkend over te brengen op de lezer zonder ondersteuning van zijn prachtige foto’s.

Boek Jan van der Greef Onbegrensd leven
De Toekan bracht Jan van een dagje Avifauna en het Van der Valk restaurant in zijn jeugd naar Costa Rica op latere leeftijd.

Schrijftrant

Het boek is verhalend geschreven en door de levendige schrijfstijl wekt de tekst bij de lezer makkelijk beelden op. Zodoende zit je snel in het verhaal en leest het lekker weg. De hoofdstukken worden ondersteund door prachtige gedetailleerde illustraties die van oorsprong uit het vogelboek van Ome Willem komen.

Boek Jan van der Greef Onbegrensd leven
Jan van der Greef draagt onbewust al bijna zijn hele leven de illustraties uit het boek van Ome Willem met zich mee.

Nemen zoals het komt

De verhalen in het boek ‘Onbegrensd leven’ zijn beslist een mooie inspiratiebron. Zeker als je soms zelf ook het gevoel hebt dat je door barrières gehinderd wordt. Door zijn ervaringen met jou te delen probeert Jan aan je te laten zien dat je door het ontdekken en loslaten van vooringenomen gedachten letterlijk voorbij fysieke en psychische grenzen kunt komen. Jan van der Greefs motto: kijk als een kind onbevangen om je heen en leef onbegrensd.

Het boek kan je bestellen via de webshop. Het is zowel in een Nederlandstalige- als Engelstalige versie verkrijgbaar.

Voor wie het leuk vindt, hieronder links naar interviews met Jan van der Greef die door RTV Utrecht zijn uitgezonden:

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: